to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:38 | 11.03.2013

Κοινωνία

Νίκος Καρανίκας: «Μας γυρίζουν στη δεκαετία του 1950»

Συνέντευξη στη Ντίνα Δασκαλοπούλου


Είναι ένας ενεργός ακτιβιστής, ένας άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στα κινήματα και την πολιτική δράση. Αρνητής στράτευσης από το 1995, ο Νίκος Καρανίκας δεν έχει σταματήσει να καταδιώκεται από το κράτος για λόγους συνείδησης. Για πολλοστή φορά σήμερα (σ.: την Παρασκευή 8/3) θα αντιμετωπίσει τους στρατοδίκες και θα δικαστεί για ένα «έγκλημα», για το όποιο έχει ήδη αθωωθεί από άλλο δικαστήριο. Κι ενώ η Ευρώπη καταργεί την υποχρεωτική θητεία (αποτελεί παρελθόν για τις 21 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης), η Ελλάδα εξακολουθεί να τιμωρεί όποιον επιλέγει να μη βάλει το χακί.

 

 

 

 

 

 

 

-Λίγους μόνο μήνες πριν η υπόθεσή σας λάβει τέλος λόγω του ορίου ηλικίας, σας συνέλαβαν αιφνιδιαστικά στις 20 Φεβρουαρίου (ημέρα γενικής απεργίας), με την πρωτοφανή διαδικασία του Αυτόφωρου και σας οδήγησαν σε στρατιωτικό εισαγγελέα. Τι συνέβη;

 

 

 

«Ηρθαν στο σπίτι νωρίς το πρωί δύο άντρες της Ασφάλειας, άνοιξε η αδερφή μου, είπαν πως πρέπει να με πάνε στο τμήμα, ενώ μίλησαν για σύλληψη. Δεν θα έφευγαν, αυτό το διευκρίνισαν. Το κακό είναι ότι φιλοξενούσαμε τη μητέρα μας εκείνη την ημέρα, η οποία έχει πρόβλημα καρδιάς και δεν θέλαμε να δείξουμε την σοβαρότητα της κατάστασης. Ακολουθήσαμε με την αδερφή μου τους δύο άντρες στο αστυνομικό τμήμα, ήρθε ο δικηγόρος και υπογράψαμε τη σύλληψη. Από εκεί με παρέδωσαν στη στρατονομία που περίμενε στο Στρατοδικείο».

 

 

 

-Παρουσιάζεστε σήμερα στο Στρατοδικείο για πολλοστή φορά. Από το 1995 διώκεστε για ανυποταξία, που συνιστά διαρκές αδίκημα. Παλιότερα είχατε δικαστεί και αθωωθεί για λιποταξία. Ανεξάρτητα από το πώς χαρακτηρίζεται μια πράξη του νομικά, πόσες φορές μπορεί να δικαστεί ένας άνθρωπος για την ίδια υπόθεση;

 

 

 

«Δεν θα χαρακτηρίσω την πράξη, δεν έχει και καμιά αξία να το κάνω. Απ” ό,τι φαίνεται, μπορούν να δικάζουν μέχρι τα 46 χρόνια ζωής και τους έπιασε τρεμούλα μην και το μετάνιωσα, γιατί σε 2 χρόνια τα κλείνω».

 

 

 

-Εχετε φυλακιστεί ήδη μία φορά για 4 μήνες. Γιατί το κράτος εξακολουθεί να είναι τιμωρητικό απέναντί σας;

 

 

 

«Εξακολουθεί να είναι τιμωρητικό επειδή αρνούμαι κάθε σχέση με τον στρατό του. Επίσης το κράτος επίσημα έχει και μια στρεβλή αντίληψη για την άμυνα, τη θεωρεί αποκλειστικότητα του μιλιταρισμού, του στρατού και έτσι δεν μπορεί να αναγνωρίσει, να αντιληφθεί το νόημα, την αξία και τη δύναμη της κοινωνικής άμυνας, οπότε πέφτει με τα μούτρα σε αδιέξοδα».

 

 

 

-Σας έχει έρθει σημείωμα κατάταξης για τις 20 Μάρτη. Προφανώς δεν θα παρουσιαστείτε. Τι θα γίνει μετά;

 

 

 

«Νομίζω ότι πάμε για μια επανάληψη, αλλά μετά από 20 χρόνια καταντάει αστείο και τους εκθέτει άσχημα. Εμείς θα συνεχίσουμε την κοινωνική μας δράση, ανεξάρτητα από το όριο ηλικίας που θέτει το κράτος για την άμυνα του».

 

 

 

-Σε όλες τις δίκες σας υπήρχαν παρατηρητές διεθνών φορεών, όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης. Ολοι αυτοί οι φορείς δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι για το θέατρο του παραλόγου που υφίστασθε όλα αυτά τα χρόνια;

 

 

 

«Μάλλον δίχως αυτούς θα γίνονταν χειρότερα πράγματα. Σκεφτείτε ότι είμαστε στην Ε.Ε., έχουμε υπογράψει συνθήκες για τα δικαιώματα, έχουμε καταγγελθεί επανειλημμένα από τους διεθνείς οργανισμούς και οι στρατοκράτες ακόμα το παλεύουν να γυρίσουμε στη δεκαετία του ’50».

 

 

 

-Η Ευρώπη καταργεί την υποχρεωτική θητεία, η οποία αποτελεί παρελθόν για τις 21 από τις 27 χώρες της Ενωσης. Στην Ελλάδα, διεθνείς φορείς επισημαίνουν την ανάγκη για εναλλακτική θητεία χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα εδώ και δεκαετίες και δεν έχουν εισακουστεί. Τι σημαίνει αυτό για κάθε νέο αντιρρησία;

 

 

 

«Υπάρχει μια νέα γενιά αντιρρησιών συνείδησης, που κάνει την άρνηση στράτευσης σήμερα επίκαιρη και αναγκαία ως απάντηση στην κρίση που ζούμε τοποθετώντας την αξία της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνεργασίας στη βασική ιεράρχηση των αξιών».

 

 

 

-Με την απόφαση Βενιζέλου για επιβολή προστίμου 6.000 ευρώ στους ανυπότακτους μέσω εφορίας κι αν γενικευτεί η αυτόφωρη διαδικασία, όπως συνέβη σε εσάς, μπορείτε να δείτε μια επιχείρηση του κράτους να καταργήσει την αντίρρηση συνείδησης;

 

 

 

«Ο συνταγματάρχης του Συνταγματικού, Βενιζέλος, σκέφτηκε πώς θα εξοικονομήσει χιλιάρικα για το ταμείο της χώρας και, αντί να στραφεί στους πλούσιους και στα ελαττωματικά όπλα και υποβρύχια, στρέφεται στους αρνητές στράτευσης και με την ευκαιρία που τους δίνεται για να μας τρομοκρατήσει».

 

Πηγή: efsyn.gr

 

Σχετικά:

Ομόφωνα αθώος ο Νίκος Καρανίκας

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)