to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:34 | 11.05.2015

Πολιτική

Νίκος Χουντής: «Η κυβέρνηση έχει ανάγκη τη στήριξη του ελληνικού λαού στον αγώνα που δίνει για την υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων»

Συνέντευξη του ΑΝΥΠΕΞ Νίκου Χουντή στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», με αφορμή την εκδήλωση, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, των δικαιωμένων καθαριστριών


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής, με αφορμή την εκδήλωση, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, των δικαιωμένων καθαριστριών, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τη δικαίωση των καθαριστριών, τις διαπραγματεύσεις και τις απαιτήσεις των δανειστών, είπε μεταξύ άλλων:

«Ήρθα να τιμήσω κι εγώ, όπως όλη η κυβέρνηση, τον αγώνα των καθαριστριών και να πω ότι το γεγονός και μόνο ότι είμαστε εδώ οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στον αγώνα των καθαριστριών και στον αγώνα του ελληνικού λαού, βγάζοντας το μήνυμα ότι και σήμερα χρειαζόμαστε τον αγώνα του λαού, τον αγώνα των εργαζομένων, για να καταφέρουμε την άρση όλων των αδικιών, για να καταφέρουμε να βγει η πατρίδα μας από την κρίση στην οποία βρίσκεται».

Στη συνέχεια τόνισε ότι, «Ο αγώνας των καθαριστριών αποκάλυψε ότι η πολιτική των μνημονίων, εκτός των άλλων συνεπειών, ήταν και η αφορμή να παραβιαστεί το κοινοτικό δίκαιο. Από τον αγώνα των καθαριστριών αποδεικνύεται ότι, όχι μόνο δεν είναι κανόνες της ΕΕ, αλλά αποτελούν παραβιάσεις των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων. Η απόλυσή τους και ο αγώνας τους, έφερε στην επιφάνεια την εφαρμογή ή όχι, μιας οδηγίας της ΕΕ, περί μη διάκρισης λόγω φύλου, δηλαδή ίσης μεταχείρισης και στην απασχόληση και στην εκπαίδευση και στις συνθήκες εργασίας».

Συνέχισε δε, τονίζοντας ότι, «οι μνημονιακές πολιτικές, εκτός από τις άλλες ζημιές που κάνουν, παραβιάζουν τέτοιες κατακτήσεις και στην προκειμένη περίπτωση παραβιάζουν μια κατάκτηση που έχει προκύψει από πολλές δεκαετίες, ώστε οι γυναίκες να αντιμετωπίζονται ισότιμα, χωρίς ρατσιστική διάθεση».

Καταλήγοντας, κάλεσε σε στήριξη στον αγώνα που κάνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση για την ανατροπή των απαράδεκτων δεσμεύσεων που παραβιάζουν, εκτός των άλλων, το κοινοτικό δίκαιο και τις κοινωνικές κατακτήσεις, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να τις ζητούν οι δανειστές και δεν μπορούν να τις παραβιάζουν χωρίς το πολιτικό κόστος που έχει για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Θέλουμε μια συμφωνία που να είναι επωφελής για όλους τους λαούς της Ευρώπης και όχι μόνο για την Ελλάδα».

Συνέχισε λέγοντας «έχουμε ανάγκη τον αγώνα του ελληνικού λαού για να φύγουν οι αδικίες που υπάρχουν σχεδόν σε όλο το επίπεδο της εργασίας», υπενθυμίζοντας το πρόβλημα των καθαριστριών του ιδιωτικού τομέα, όπου επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας.

Κλείνοντας τη συνέντευξή του, κάλεσε τους εργαζόμενους σε συνέχιση των αγώνων, και ιδιαίτερα τις γυναίκες, για «αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις, αξιοπρεπή αμοιβή, μόνιμη απασχόληση», επισημαίνοντας την προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να γίνουν παρελθόν τα μνημόνια και να μπει η χώρα σε μια άλλη τροχιά.

Δεν παρέλειψε τέλος, να ευχαριστήσει τις καθαρίστριες για τον αγώνα τους, λέγοντας ότι «Πρέπει να τιμήσουμε αυτό τον αγώνα. Έχουμε ανάγκη αυτόν τον αγώνα. Και οι καθαρίστριες, και ο ελληνικός λαός, έχουν ανάγκη τον αγώνα που κάνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση».


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)