to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:38 | 18.07.2013

Πολιτική

Νίκος Χουντής: Απαράδεκτη η παρέμβαση του κ. Radermacher στις διαδικασίες της ελληνικής δικαιοσύνης για το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ

Ερώτηση Ν. Χουντή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Ως απαράδεκτη παρέμβαση στις διαδικασίες της ελληνικής δικαιοσύνης χαρακτηρίζει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, τη συνέντευξη που έδωσε ο Διευθυντής της Eurostat, κ. Radermacher, στη βελγική εφημερίδα Le Soir.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Radermacher, στη συνέντευξή του ,χαρακτηρίζει τις δικαστικές έρευνες για τις ευθύνες του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Γεωργίου, ως «κόλαση του Δάντη», ενώ αναφέρθηκε και στα swaps της εποχής Σημίτη, κατηγορώντας τις ελληνικές αρχές το 2008 για αδιαφάνεια γύρω από τη χρήση των συναλλαγματικών swaps.

Ο Νίκος Χουντής με την ερώτησή του καλεί την Κομισιόν να αντιδράσει στην απαράδεκτη και ωμή παρέμβαση του κ. Radermacher στην ελληνική δικαιοσύνη και καταγγέλλει ότι ο ίδιος ο Διευθυντής της Eurostat, κ. Radermacher, ενώ, είχε κληθεί να πει ό,τι ήθελε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, έστειλε απλώς ένα υπόμνημα, χωρίς βεβαίως να μπορεί να δεχτεί ερωτήσεις από τους Έλληνες βουλευτές.

Στην ίδια ερώτηση ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται στα όσα είπε ο κ. Radermacher για τα επίμαχα swaps της εποχής Σημίτη και ταυτόχρονα κατηγορεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι έχουν διενεργήσει ολόκληρη μελέτη (μελέτη της ΕΚΤ για τα swaps) για τη χρήση των swaps, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, αρνούνται μέχρι σήμερα να τη δώσουν στη δημοσιότητα.

Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή έχει ως εξής:

«Ο Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), κ. Radermacher, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Le Soir για το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα, χαρακτήρισε ως «κόλαση του Δάντη» τις δικαστικές έρευνες που διεξάγονται από την ελληνική δικαιοσύνη σε βάρος του Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κ. Γεωργίου, για το σκάνδαλο της παραποίησης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Στην ίδια συνέντευξη ο Διευθυντής της Eurostat αναφέρεται στα συναλλαγματικά swaps της Ελλάδας, κατηγορώντας τις ελληνικές αρχές ότι απέκρυπταν επί μακρόν τα επίμαχα στοιχεία, την ίδια στιγμή που οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χρήση των συναλλαγματικών swaps από τα κράτη μέλη της ΕΕ παραμένει, μέχρι και σήμερα, κρυφή.

Με δεδομένο ότι οι ανακριτικές διαδικασίες για το σκάνδαλο παραποίησης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς επίσης, ότι σε κλήση του Διευθυντή της Eurostat από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο της παραποίησης των στατιστικών στοιχείων αρνήθηκε ο ίδιος να παραστεί ενώπιόν της, αποστέλλοντας μονάχα ένα υπόμνημα, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να απαντήσει σε ερωτήσεις Ελλήνων βουλευτών, ερωτάται η Επιτροπή:

1) Αντιλαμβάνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την εποπτεία της οποίας λειτουργεί η Eurostat, ότι με τη συνέντευξή του ο κ. Radermacher, παρεμβαίνει στις διαδικασίες της ελληνικής δικαιοσύνης, χαρακτηρίζοντάς τες ως «κόλαση του Δάντη»; Πως σχολιάζει αυτές τις αναφορές;

2) Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην περίπτωση που κληθεί ο κ. Radermacher ή άλλος υπάλληλος της Κομισιόν για να καταθέσει στις ανακριτικές και δικαστικές ελληνικές αρχές για την υπόθεση της παραποίησης των στατιστικών στοιχείων; Θα απαντήσει και πάλι με υπόμνημα;

3) Έχει υπόψη τους η Κομισιόν και η Eurostat τα πορίσματα των ερευνών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με τη χρήση των swaps; Εάν ναι, μπορούν να τα δώσουν στη δημοσιότητα για να αποκαλυφθεί όλο το εύρος της υπόθεσης των swaps, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις άλλες χώρες;»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)