to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:04 | 25.08.2021

Πολιτική

Νίκος Φίλης: Ας βαδίσουμε συλλογικά στο δρόμο της έγνοιας για την Κοινότητα!

Δήλωση για το άνοιγμα των σχολείων και των Πανεπιστημίων έκανε ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζοντας ότι πέρυσι «η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στα κλειστά σχολεία, σε όλη την Ευρώπη»


Αναλυτικά η δήλωση του:

Ο Σεπτέμβριος, έφτασε. Σχολεία και πανεπιστήμια πρέπει να ανοίξουν και να λειτουργήσουν κανονικά. Ήδη, οι δυο χρονιές με κλειστές αίθουσες και τάξεις έχουν δραματικές επιπτώσεις στους νέους, τα παιδιά, την εκπαίδευση, την κοινωνική συνοχή. Η ευθύνη βαρύνει ακέραια την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο σ’ αυτή την κατεύθυνση δεν έλαβαν. Για αυτό και η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στα κλειστά σχολεία, σε όλη την Ευρώπη.

Δεν θα τους επιτρέψουμε να παρατείνουν για τρίτη χρονιά την καταστροφική τους πολιτική.

Όμως στον ίδιο βαθμό έχουν αποτύχει στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πολύ κάτω από χώρες του νότου όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Ιταλία. Τώρα, πανικόβλητοι, συνεχίζουν με το ίδιο τροπάρι: ποινές, τιμωρίες, απαγορεύσεις και καλλιέργεια ενός πρωτόγονου «εμφυλίου». Αυτή είναι η γλώσσα τους: η απομόνωση και η δήθεν ατομική ευθύνη, έχοντας διαρρήξει πρώτα κάθε έννοια συλλογικότητας.

Σήμερα καλούμε ξανά όλους τους Έλληνες πολίτες, να εμβολιαστούν. Το εμβόλιο, είναι όπλο! Κι αν αρχικώς κάποιες επιφυλάξεις ήταν κατά περίπτωση εύλογες, σήμερα, πολλούς μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού και με πλήθος δεδομένων να έχουν συλλεχθεί διεθνώς, μπορούν και εκείνοι που αμφέβαλλαν να είναι πλέον βέβαιοι: ο εμβολιασμός είναι ασφαλής, αποτελεσματικός και αποδεικνύεται καθημερινά σωτήριος! Παραμένει λοιπόν απαραίτητος, ειδικά με την απειλή της νέας επιθετικής μετάλλαξης.

Εμπρός λοιπόν. Ας βαδίσουμε συλλογικά στο δρόμο της έγνοιας για την Κοινότητα. Ας «δωρίσουμε» τον εμβολιασμό μας σε εκείνους που 18 μήνες τώρα έχουν αποκλειστεί από την κοινωνική ζωή. Ας δώσουμε πίσω στους μαθητές και στους φοιτητές το θησαυρό της εκπαίδευσης, που τόσο βίαια στερήθηκαν.

Στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη. Ακόμα μια φορά, πολλοστή, ζητώ την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με αποκλειστικό θέμα το ασφαλές άνοιγμα σχολείων και Πανεπιστημίων. Σε άλλες συνθήκες, με διαφορετική, υπεύθυνη πλειοψηφία στη Βουλή, η Επιτροπή θα έπρεπε να συνεδριάζει διαρκώς, με τη συμμετοχή απαραίτητα μελών των Επιτροπών Λοιμωξιολόγων και Εμβολιασμού. Χρειάζεται πλήρης γνώση της κατάστασης από τους βουλευτές και ουσιαστική συζήτηση των μέτρων. Θα επαναλάβω τα σημαντικότερα: αραίωση στα πολυπληθή τμήματα, κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών, αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των αποκλεισμών, αναδιάρθρωση-μείωση της ύλης, έμφαση στο μάθημα κι όχι η επιμονή στο σχολείο-εξεταστικό κέντρο και στις άλλες αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Τέλος, κάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι σε όλους σαφές: τα διαγνωστικά τεστ σε εμβολιασμένους και μη πολίτες είναι αναγκαία μέσα για την προστασία της δημόσιας υγείας, κι όχι έμμεσος τρόπος να επιβληθούν ποινές και πρόστιμα στους πολίτες ή ευκαιρία για ένα ακόμη δώρο της κυβέρνησης στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)