to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:43 | 14.11.2014

πηγή: corfupress.com

Πολιτική

Νικολούζος (δήμαρχος Κέρκυρας) σε Μητσοτάκη: «Συνένοχός σας δε γίνομαι»

«Όχι κ. Μητσοτάκη, συνένοχός σας δεν γίνομαι», απαντά ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στηρίζοντας τους υπαλλήλους του Δήμου αλλά και τη λειτουργία των υπηρεσιών.


Η επιστολή Νικολούζου στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι αιχμηρή, καυστική και χωρίς στρογγυλέματα. «Είμαι ένας από τους Δημάρχους που δεν συναινούν στο διωγμό των αυτοδιοικητικών υπαλλήλων» τονίζει στην πρώτη, μόλις, γραμμή της επιστολής του ο Δήμαρχος Κέρκυρας, εκφράζοντας την αντίθεσή του για την αξιολόγηση και τον επανέλεγχο των συμβάσεων.

Πυρ κατά ριπάς...


Ο κ. Νικολούζος μάλιστα, κάνει λόγο για φερέφωνα που προπαγανδίζουν τις θέσεις Μητσοτάκη, κατηγορεί ευθέως τον Υπουργό για υλοποίηση στο ακέραιο των απαιτήσεων της τρόικας και για κατασυκοφάντηση χιλιάδων υπαλλήλων και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για υποστελέχωση και κίνδυνο διάλυσης των δημοτικών δομών καθώς και υποβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών που θα οδηγήσει σε ιδιωτικοποιήσεις.
«Όχι, κ. Μητσοτάκη. Παράνομα δεν είναι ούτε η μετατροπή των συμβάσεων ούτε οι εργαζόμενοι. Παράνομες και άδικες είναι οι απολύσεις που σχεδιάζετε να κάνετε. Παράνομο και άδικο είναι να καταδικάζετε τους Δήμους σε υπολειτουργία», αναφέρει ο Δήμαρχος Κέρκυρας, καταλήγοντας: «Έχω χρέος, επομένως, να μη συναινέσω στην απόλυση εργαζομένων, στην παραπέρα διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην υλοποίηση των μνημονιακών σχεδιασμών της κυβέρνησής σας. Συνένοχός σας δε γίνομαι».

Ολόκληρη η επιστολή Νικολούζου:


«Κύριε Υπουργέ,
Είμαι ένας από τους Δημάρχους που δεν συναινούν στο διωγμό των αυτοδιοικητικών υπαλλήλων επειδή υπερασπίζομαι – όπως οφείλω – τις εργασιακές σχέσεις, την αποτελεσματική λειτουργία και το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου της Κέρκυρας.
Προπαγανδίζετε κ. Υπουργέ, μέσω των φερέφωνων σας, ότι προβαίνετε σε αξιολόγηση και σε επανέλεγχο των συμβάσεων – οι οποίες μετατράπηκαν με το Π.Δ. Παυλόπουλου (164/2004) από ορισμένου σε αορίστου χρόνου – προκειμένου να εντοπίσετε τους «παράνομους» εργαζόμενους που «λυμαίνονται» το δημόσιο χρήμα.


Στην πραγματικότητα, αυτό που επιδιώκετε είναι να υλοποιήσετε στο ακέραιο τις απαιτήσεις της τρόικα, να προχωρήσετε σε μαζικές απολύσεις, να υποστελεχώσετε και να διαλύσετε τις δημοτικές δομές, να υποβαθμίσετε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τελικά να προβείτε σε ιδιωτικοποιήσεις, για να εξυπηρετούνται «καλύτερα» οι δημότες.
Προκειμένου να ενεργοποιήσετε τον «κοινωνικό αυτοματισμό», κατασυκοφαντείτε χιλιάδες υπαλλήλους και λασπολογείτε σε βάρος όσων υπερασπίζονται τόσο τα δικαιώματα των εργαζομένων όσο και τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών. Δημιουργείτε εσκεμμένα σύγχυση ανάμεσα στον έλεγχο των πλαστών δικαιολογητικών και στον επανέλεγχο των συμβάσεων.


Ο έλεγχος των πτυχίων και άλλων δικαιολογητικών αφορά όλο το Δημόσιο, έχει ξεκινήσει από το 2013, βρίσκετε σε εξέλιξη, κανένας δε διαμαρτυρήθηκε και κανένας δεν σας εμπόδισε να το πράξετε. Ο τρόπος, βέβαια, με τον οποίο γίνεται δε φανερώνει ούτε άδολα κριτήρια ούτε αγνές προθέσεις. Γιατί διατυμπανίσατε ως ύψιστη πράξη κάθαρσης την αυτονόητη υποχρέωση κάθε κυβέρνησης για ουσιαστικό έλεγχο. Έναν έλεγχο που στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων θα έπρεπε να γίνεται σταθερά, σιωπηλά και έντιμα μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών. Ωστόσο, κάθε νοήμων πολίτης συμφωνεί με τον έλεγχο ο οποίος στοχεύει στην πάταξη της διαφθοράς, της απάτης και της αδικίας. Ευχής έργον μάλιστα θα ήταν με τον ίδιο ζήλο να αξιολογήσετε και τις νομιμοφανείς θέσεις που ο νεποτισμός και οι πάσης φύσεως «συγγένειες» επιβάλλουν εδώ και πολλά χρόνια στον τόπο και έχουν οδηγήσει την πολιτική ζωή σε πολυεπίπεδη και βαθιά σήψη.


Ο επανέλεγχος των συμβάσεων που ζητάτε, κ. Υπουργέ, είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα. Το 2004 η χώρα μας συμμορφώθηκε με την ευρωπαϊκή οδηγία και μετέτρεψε με Προεδρικό Διάταγμα και με την έγκριση του ΑΣΕΠ τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, εσείς αμφισβητείτε τις νόμιμες διαδικασίες και ζητάτε να «αξιολογήσετε» εκ νέου αυτές τις συμβάσεις, προκειμένου να εντοπίσετε «παράνομους» εργαζόμενους και να τους στείλετε στον καιάδα της ανεργίας και της εξαθλίωσης.
Όχι, κ. Μητσοτάκη. Παράνομα δεν είναι ούτε η μετατροπή των συμβάσεων ούτε οι εργαζόμενοι. Παράνομες και άδικες είναι οι απολύσεις που σχεδιάζετε να κάνετε. Παράνομο και άδικο είναι να καταδικάζετε τους Δήμους σε υπολειτουργία.


Οι εργαζόμενοι που έχουν μπει αυτή τη φορά στο στόχαστρο δεν είναι «δικά μου παιδιά», κ. Υπουργέ. Ούτε επινόησα εγώ τις στρατιές των συμβασιούχων και των πολιτικών ομήρων που τώρα δε σας εξυπηρετούν πια. Για μένα οι εργαζόμενοι αυτοί είναι νόμιμοι, έχουν ίδια δικαιώματα με τους άλλους, δεν ανήκουν σε καμία ειδική κατηγορία και είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.
Επιπλέον, οι δημοτικοί αυτοί υπάλληλοι από τους οποίους εσείς θέλετε, προφανώς, να απαλλαχτείτε, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε κρίσιμους τομείς. Συγκεκριμένα στο Δήμο της Κέρκυρας (πληθυσμού 120.000 κατοίκων) εργάζονται συνολικά 576 άτομα και σύμφωνα με τις δικές σας επίσημες εκτιμήσεις κατατάσσεται στους υποστελεχωμένους δήμους. Κι όμως ζητάτε να απομακρύνετε, με τη μέθοδο της νέας «αξιολόγησης» που επινοήσατε, 120 άτομα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η αποδυνάμωση – και με δεδομένη την απαγόρευση νέων προσλήψεων – θα οδηγήσει σε υπολειτουργία βασικών τομέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Κύριε Υπουργέ,
Ως αιρετός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλω να υπηρετώ το συμφέρον των συνδημοτών μου, να αγωνίζομαι για την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου και να προασπίζω το δημόσιο χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών. Ζήτησα την ψήφο των Κερκυραίων υποσχόμενος μια Αυτοδιοίκηση σύγχρονη και δημοκρατική που θα εξασφαλίζει αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, διαφάνεια, αξιοκρατία και ουσιαστικό κοινωνικό έλεγχο. Έχω χρέος, επομένως, να μη συναινέσω στην απόλυση εργαζομένων, στην παραπέρα διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην υλοποίηση των μνημονιακών σχεδιασμών της κυβέρνησής σας. Συνένοχός σας δε γίνομαι.
Με τιμή, Ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κων/νος Νικολούζος»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)