to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:06 | 09.11.2015

Διεθνή

Οριακή νίκη των Συντηρητικών στην Κροατία, επανάληψη των εκλογών σε 7 εκλογικά κέντρα με... πλεόνασμα ψήφων

Οι εκλογές, οι πρώτες μετά την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ, έγιναν με φόντο το προσφυγικό, καθώς η χώρα «προστέθηκε» στον βαλκανικό διάδρομο μετά τους φράχτες στην Ουγγαρία


Στο κόμμα των Συντηρητικών έγειρε τελικά η «πλάστιγγα» των εκλογών στην Κροατία, βγάζοντάς τους μεν πρώτους αλλά ξεκινώντας μία διαδικασία που αναμένεται να είναι μακρά για τον σχηματισμό συγκυβέρνησης. Οι εκλογές, οι πρώτες μετά την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ, έγιναν με φόντο το προσφυγικό, καθώς η χώρα «προστέθηκε» στον βαλκανικό διάδρομο μετά τους φράχτες στην Ουγγαρία.

Η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές στην Κροατία θα επαναληφθεί την προσεχή Κυριακή σε επτά εκλογικά κέντρα της χώρας, συνεπώς η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δεν μπορεί ακόμη να ανακοινώσει ολοκληρωμένα και τελικά αποτελέσματα.

Οι εκλογές θα επαναληφθούν σε εκλογικά κέντρα στα οποία βρέθηκε πλεόνασμα ψηφοδελτίων, στις πόλεις Όσιεκ, Πάκρατς, Σλούνι, Σιμπένικ και Ζάνταρ. Σε αυτά τα εκλογικά τμήματα είναι εγγεγραμμένοι 2903 ψηφοφόροι, δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Μπράνκο Χρβάτιν.
Είναι μικρά εκλογικά τμήματα και τα αποτελέσματα μπορεί να γίνουν γνωστά το βράδυ της Κυριακής, ανέφερε ο κ. Χρβάτιν.

Έως το μεσημέρι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή καταμέτρησε το 99,9% των ψήφων, δηλαδή από τα 6.680 από τα συνολικά 6.687 τμήματα της χώρας.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δεν μετατρέπει σε έδρες τις ψήφους που έχουν καταμετρηθεί, όσο δεν έχει τα ολοκληρωμένα αποτελέσματα. Σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς είναι σαφές ότι κανένα κόμμα ή συνασπισμός δεν έχει ικανό αριθμό βουλευτών (76) στη Βουλή των 151 εδρών για την εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, δηλαδή για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο "Πατριωτικός Συνασπισμός” με επικεφαλής την Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) πέτυχε οριακή νίκη στις εκλογές και καταλαμβάνει 59 έδρες, ο συνασπισμός με επικεφαλής το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) καταλαμβάνει 56 έδρες, η συμμαχία ανεξάρτητων υποψηφίων "Most” (Γέφυρα) 19 έδρες, η Δημοκρατική Συνέλευση Ίστριας (IDS) τρεις έδρες, η Κροατική Συμμαχία Σλαβονίας και Μπαράνιας (HSSB) και το κόμμα του δημάρχου Ζάγκρεμπ, Μίλαν Μπάντιτς από δύο έδρες και από μία έδρα τα κόμματα Επιτυχημένη Κροατία και Ζωντανό Τείχος.

Οι χθεσινές βουλευτικές εκλογές ήταν οι πρώτες στις οποίες οι ψηφοφόροι μπορούσαν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα ψήφου προτίμησης, να επιλέξουν τον υποψήφιο που προτιμούν.

Αν και είχε εκτιμηθεί ότι το σύστημα αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των άκυρων ψηφοδελτίων, αυτό δεν συνέβη.

(πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)