to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 20.06.2017

Κοινωνία

Νίκη των μεταναστών εργατών της «Γεωργίου Α.Ε.» στον αγώνα για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας

Οι συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν από τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της επιχείρησης «Κώστας Γεωργίου ΑΕ» στον Αυλώνα, με αφορμή την καταγγελία του απολυμένου Ασίφ Μαχμούντ ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον εργοδότη και τον γιο του, έφεραν απτά αποτελέσματα.


Την επιστροφή στη δουλειά για τους απεργούς μετανάστες εργάτες στο εργοστάσιο «Γεωργίου ΑΕ» στα Οινόφυτα, μετά τη δέσμευση της επιχείρησης ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις και θα βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, ανακοίνωσε, μέσω μηνύματός της στο facebook, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σημειώνεται ότι η εργοδοσία της επιχείρησης, μετά και τον έλεγχο που πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) αλλά και την τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση που έγινε την Πέμπτη 15 Ιουνίου στο υπουργείο Εργασίας, δεσμεύτηκε εγγράφως και τελικώς διευθέτησε όσα υποσχέθηκε:

- δεν θα προχωρήσει σε καμία άλλη απόλυση παρά τις σχετικές απειλές και τα εξώδικα σε εργαζόμενους που συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις,

- υπάρχει γιατρός εργασίας και τεχνικός ασφαλείας,

- βελτιώθηκαν οι συνθήκες στις τουαλέτες και θα είναι διαθέσιμο καθαρό, πόσιμο νερό στους εργαζόμενους,

- τηρείται η νομοθεσία για τα διαλείμματα και βελτιώθηκαν γενικότερα οι συνθήκες υγιεινής στο εργοστάσιο,

- παρέχονται κάθε μέρα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους (γάντια, μάσκες, φόρμες κ.ά.).

Όσον αφορά την υπόθεση του απολυμένου εργάτη, Ασίφ Μαχμούντ, ο οποίος κατήγγειλε ξυλοδαρμό από την εργοδοσία, υπενθυμίζεται ότι η δίκη που πραγματοποιήθηκε με τη διαδικασία του αυτοφώρου αφού εργαζόμενος και εργοδότες αλληλομηνύθηκαν, αναβλήθηκε για τις 14 Οκτωβρίου μετά από αίτημα της υπεράσπισης του Α. Μαχμούντ, προκειμένου να γίνει η ειδική πραγματογνωμοσύνη που έχει ζητηθεί (εκτός δηλαδή από την ήδη πραγματοποιηθείσα ιατροδικαστική εξέταση) για το χτύπημα που προκάλεσε το σπάσιμο των δοντιών του (εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ του Left.gr για το περιστατικό και τις συνθήκες εργασίας).  

Ο Ασίφ Μαχμούντ, αν και πήγε σήμερα μαζί με τους άλλους εργάτες στον χώρο του εργοστασίου, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εργαστεί στο ίδιο εργοδότη και αναμένει την έκβαση της δίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται στο φως καταγγελίες για τα προβλήματα στο συγκεκριμένο χώρο δουλειάς. Τον περασμένο Δεκέμβρη η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής είχε κινητοποιηθεί ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου που βρέθηκε στο στόχαστρο της εργοδοσίας όταν διεκδίκησε τα ρεπό και την ασφάλισή του, καταγγέλλοντας την τακτική της εργοδοσίας να προχωρά συστηματικά σε απολύσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)