to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:15 | 11.06.2021

Διεθνή

Νίκη της Αριστεράς: Το ΕΚ υπερψήφισε την άρση των πατεντών για τα εμβόλια

​Με συντριπτική πλειοψηφία και ύστερα από μια ιστορική ψηφοφορία για την άρση αναστολής της συμφωνίας TRIPS το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε χθες την άρση πατέντας στα εμβόλια κατά της COVID-19. Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και της Ομάδας της Αριστεράς, βρήκε υποστηρικτές τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους και «παρέσυρε» τους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που ύστερα από την κριτική που τους ασκήθηκε, υπερψήφισαν το ψήφισμα στο σύνολό του.


Νίκη της πρότασης της Ευρωμάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί η ψήφιση από την Ολομέλεια με συντριπτική πλειοψηφία για άρση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας που θα ενισχύσει την παγκόσμια πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά εμβόλια κατά της νόσου COVID-19. Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με ψήφους 355 υπέρ, 263 κατά και 71 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε χθες, με μια ιστορική απόφαση, να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την αναστολή της συμφωνίας TRIPS του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα σημαντικό μέσο για την παροχή εμβολίων σε οικονομίες χαμηλού εισοδήματος.

Με πρωτοβουλία της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την άρση της πατέντας. Οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταψήφισαν τη σχετική τροπολογία αλλά μετά την κριτική που τους ασκήθηκε, υπερψήφισαν στο σύνολό του το ψήφισμα για την προσωρινή άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια κατά της COVID-19 ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή τους αλλά και να υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη στον παγκόσμιο μηχανισμό διανομής εμβολίων COVAX.

Η σταθερή θέση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και της Ευρωομάδας της Αριστεράς για άρση του καθεστώτος της πατέντας και διάθεση των εμβολίων σε όλους, βρήκε υποστηρικτές τις Ομάδες των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, με αποτέλεσμα να «παρασύρει» και τους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, παρότι πολλοί Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καταψήφισαν την κατά πλειοψηφία απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για άρση των πατεντών. Η πρόταση της Αριστεράς και της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ανοίγει τον δρόμο για να αποκτήσει ανοσία η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού καθώς οι Ευρωβουλευτές συνολικά απευθύνουν έκκληση προς στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να καταργήσουν την απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων και πρώτων υλών.

«Εμβόλια σε όλους» είναι η σταθερή θέση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.​, όπως την διατύπωσε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Στο παρακάτω αρχείο μπορείτε να δείτε το βίντεο της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για την άρση της συμφωνίας TRIPS για τα εμβόλια κατά του COVID-19: https://www.facebook.com/syrizaep/videos/264689722104495




Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

Δημήτρης Παπαδημούλης

Κώστας Αρβανίτης

Αλέξης Γεωργούλης

Πέτρος Κόκκαλης

Στέλιος Κούλογλου

Έλενα Κουντουρά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)