to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:41 | 16.12.2012

Διεθνή

Νίκη στους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς δίνουν τα πρώτα exit polls στην Ιαπωνία

Στην εξουσία μετά από τρία χρόνια φαίνεται ότι θα επιστρέψει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε και επικεφαλής του συντηρητικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος το οποίο, όπως δείχνουν τα πρώτα exit polls, εξασφάλισε εντυπωσιακή νίκη στις εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή.


Το κόμμα αναμένεται να εξασφαλίσει 296 έδρες στην Κάτω Βουλή των 480 εδρών, ενώ ο σύμμαχός του, το Νέο Κομέιτο 32 έδρες, σύμφωνα με το exit poll του τηλεοπτικού σταθμού Asahi.

Η εκλογική νίκη θα δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στον 58χρονο Άμπε, ο οποίος παραιτήθηκε από την εξουσία το 2007 επικαλούμενος προβλήματα υγείας ύστερα από έναν χρόνο παραμονής στο τιμόνι της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ο Άμπε, ένθερμος εθνικιστής, υποσχέθηκε να επανατοποθετήσει την υποχωρητική διπλωματία της Ιαπωνίας σε μια ισχυρότερη βάση.

Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας θα εξασφαλίσει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, μόνο 65 έδρες.

Το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα φαίνεται να εξασφαλίζει εξασφαλίσει 46 έδρες.

Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK, ύστερα από το εκλογικό αποτέλεσμα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα αναμένεται να παραιτηθεί από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας.

Οι εκλογές για την Κάτω Βουλή είναι οι πρώτες που διεξάγονται, μετά το φονικό τσουνάμι και την καταστροφή που ακολούθησε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα. Ο πρωθυπουργός Νόντα είχε επικριθεί σκληρά διότι επέτρεψε στην εταιρεία διαχείρισης των αντιδραστήρων να τους θέσει σε λειτουργία, παρά την αντίθεση της κοινής γνώμης και τις προειδοποιήσεις εμπειρογνωμόνων.

Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)