to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:44 | 06.09.2021

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Νίκη Κεραμέως: Μαθητές εκτός τάξης, καθηγητές εκτός εργασίας χωρίς εμβόλιο ή τεστ

Ανεμβολίαστα παιδιά που δεν κάνουν self test δεν μπαίνουν στο σχολείο - Aνεμβολίαστοι καθηγητές που δεν κάνουν εργαστηριακά τεστ βγαίνουν σε αναστολή εργασίας.


Το εμβόλιο και τα τεστ μετατρέπονται σε κριτήριο για την πρόσβαση στην δημόσια δωρεάν παιδεία για τα παιδιά, αλλά και για την επέκταση της πρακτικής των αναστολών εργασίας σε εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Εάν γονέας αρνείται να εμβολιάσει το παιδί του και αρνείται να παρακολουθήσει και την διαδικασία των self test, «δεν θα μπορεί το παιδί να παρακολουθήσει, είναι σαφές», είπε η υπουργός Παιδείας απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Και αμέσως μετά επιβεβαίωσε την επέκταση του μέτρου της αναστολής εργασίας στους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς που αρνούνται να κάνουν τεστ. «Αν ένας εκπαιδευτικός δεν είναι εμβολιασμένος και δεν κάνει τα εργαστηριακά τεστ (γιατί για τους εκπαιδευτικούς είναι εργαστηριακά τα τεστ) προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα και τίθενται σε αναστολή», όπως διευκρίνισε.

«Προκειμένου να μπορεί κανείς να είναι στο σχολείο, είτε εκπαιδευτικός είτε μαθητής, θα πρέπει είτε να είναι πλήρως εμβολιασμένος και με τις δύο δόσεις είτε να έχει πιστοποιητικό νόσησης το προηγούμενο εξάμηνο. Διαφορετικά, για τους εκπαιδευτικούς θα πρέπει να γίνονται δύο εργαστηριακά (rapid ή pcr) τεστ την εβδομάδα με δική τους ευθύνη και κόστος, ενώ για τους ανεμβολίαστους μαθητές δύο self test την εβδομάδα που θα δίνονται δωρεάν (τις επόμενες ημέρες θα δοθούν οι ημερομηνίες έναρξης διάθεσης)», όπως είπε η ίδια στην αρχή της συνέντευξης.

«Σε περίπτωση κρούσματος, αλλάζει η φιλοσοφία μετά από πολύ μεγάλες συζητήσεις με την επιτροπή των ειδικών και κοιτώντας τι γίνεται διεθνώς. Δεν πάμε σε οριζόντιο κλείσιμο, γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Κλείναμε τμήματα για να εμποδίσουμε την διασπορά του κορωνοϊού στο σπίτι ... τώρα τα μέλη της οικογένειας είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εμβολιασμένοι -και αν δεν είναι, μπορούν να εμβολιαστούν», συνέχισε. «Πλέον λέμε ότι αν υπάρξει κρούσμα απομονώνεται σπίτι του (μαθητής ή εκπαιδευτικός) και εφαρμόζεται αυξημένος έλεγχος με εργαστηριακά τεστ και self test στις διάφορες επαφές. Οι επαφές δεν μπαίνουν σε καραντίνα, αν δεν νοσήσουν. Όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά της τάξης -γιατί υπάρχει σαφώς διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων παιδιών- κάνουν αμέσως δύο rapid test δωρεάν. Τα παιδιά που κάθονταν πιο κοντά κάνουν επιπλέον self test δωρεάν. Οι εμβολιασμένοι μαθητές κάνουν δύο self test. Σε περίπτωση κρούσματος δηλαδή, μπορεί να καταλήξει κανείς να κάνει 5, 6, 7 τεστ την εβδομάδα. Το τμήμα, με βάση την εισήγηση των ειδικών, κλείνει σε περίπτωση που κλείσουν τα μισά παιδιά του τμήματος συν ένα». Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι με αυτή την πρακτική από ένα τμήμα θα κινδυνεύουν να μολυνθούν δεκάδες στο οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον των παιδιών.

Εμφανής είναι ο διαχωρισμός των παιδιών με βάση το εμβόλιο, κάτι το οποίο έχει ήδη αμφισβητηθεί παιδαγωγικά, τόσο για την κοινωνικοποίηση των παιδιών εντός του σχολικού περιβάλλοντος όσο και για την επίδραση αυτής της πρακτικής στις σχέσεις των παιδιών με τους γονείς τους. «Τα εμβολιασμένα παιδιά δεν κάνουν καθόλου self test, πηγαίνουν στο σχολείο μόνο με το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Μόνο σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη θα κάνουν δύο self test. Άρα, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του εμβολιασμένου μαθητή και του μη εμβολιασμένου. Ο εμβολιασμένος μαθητής κατά την διάρκεια της χρονιάς δεν κάνει καθόλου τεστ, παρά μόνο αν υπάρξει κρούσμα στο τμήμα του -κι εκεί κάνει μόνο δύο self test. Ενώ ο ανεμβολίαστος κάνει κάθε εβδομάδα δύο self test την εβδομάδα και μετά κάνει και rapid test και παραπάνω self test ενδεχομένως, αν υπάρξει κρούσμα».

Το μάθημα θα γίνεται με μάσκες, όπως επιβεβαίωσε, καθώς «όλα τα λοιπά μέτρα ισχύουν, οι μάσκες, όλο το πρωτόκολλο για τα διαφορετικά διαλείμματα, η αποφυγή ανάμειξης διαφορετικών μαθητικών ομάδων κτλ».

«Όχι» δεν θα δικαιολογούνται απουσίες, απάντησε εξάλλου η κα Κεραμέως στο ερώτημα εάν θα δικαιολογούνται απουσίες όταν γονέας μάθει ότι υπήρξε κρούσμα και κρατήσει το παιδί του στο σπίτι την επομένη. «Υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο που έχει εισηγηθεί η επιτροπή των ειδικών ... απόλυτη προτεραιότητα είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)