to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:01 | 20.07.2021

Πολιτική

«Νίκη Κεραμέως: Η χειρότερη Υπουργός Παιδείας των τελευταίων 200 ετών» (βίντεο)

«Η δημόσια παιδεία δεν είναι ασφαλής στα χέρια μιας τέτοιας υπουργού», η σκληρή απάντηση Τσακαλώτου στην απαράδεκτη τοποθέτηση Κεραμέως


«Νομίζω ότι δεν έχει περάσει υπουργός Παιδείας με τόση μεγάλη αδιαφορία για τον μεγάλο κορμό των μαθητών και των φοιτητών», τόνισε μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στη Νίκη Κεραμεώς.

Ο ίδιος υπογράμμισε παράλληλα ότι το γεγονός ότι χιλιάδες μαθητές, υποψήφιοι στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, μένουν εκτός της ανώτατης εκπαίδευσης μετά την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που εφάρμοσε η σημερινή υπουργός Παιδείας, δεν αποτελεί αναποτελεσματικότητα της υπουργού Παιδείας.

Αντίθετα, επεσήμανε ότι η κα Κεραμέως ήθελε, με την κάλυψη του πρωθυπουργού, να δημιουργήσει πιο «ελιτ» πανεπιστήμια, και τα παιδιά των μεσαίων και των εργατικών τάξεων να σταλούν στην τεχνική κατάρτιση. «Αλλά επειδή είμαστε «λαρτζ» ως προς τις ελίτ να μπορούν και κάποιοι να πηγαίνουν στα κολέγια που είναι φίλοι της», σχολίασε δηκτικά ο ίδιος.

«Αυτό ήταν σχέδιο, το οποίο θα καταγράψει την κα Κεραμεώς ως τη χειρότερη υπουργό Παιδείας τα τελευταία 200 χρόνια», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Για το καλό των νέων»...

«Αν δεν κάνω λάθος ο κ. Τσακαλώτος έχει σπουδάσει σε πανεπιστήμιο στην Αγγλία. Εκεί κύριε Τσακαλώτο, για πείτε μας, μπαίνει κανείς με 0,6 στα 20; Μπαίνει με 1 στα 20; Έχει ρυθμό αποφοίτησης 9%, όπως έχει η χώρα μας; Γιατί είμαστε οι πρώτοι, σε αριθμό φοιτητών που εισάγονται και οι τελευταίοι σε αυτούς που αποφοιτούν», είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει τα παιδιά να αποφοιτούν.

   «Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η διεθνής τάση δεν είναι για την κατάρτιση. Η τάση είναι μόνο στα πανεπιστήμια. Σας ερωτώ, πόση απαξίωση για τη δημόσια κατάρτιση; Για εσάς υπάρχει μόνο ένας δρόμος, ο πανεπιστημιακός. Σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου υπάρχει ένας άλλος δρόμος, ο δρόμος της επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης, και ναι: υπάρχουν δημόσια ΙΕΚ τα οποία προσφέρουν εξαιρετικές ειδικότητες στα παιδιά και οι προοπτικές απασχόλησης είναι εξαιρετικές και οφείλουμε να υπογραμμίσουμε αυτές τις εναλλακτικές για τους νέους μας», είπε η υπουργός Παιδείας.

«Ντρέπομαι για το επίπεδο των απαντήσεων της κ. Κεραμέως»

Μετά την απάντηση της υπουργού Παιδείας στον Αλέξη Τσίπρα, το λόγο έλαβε και πάλι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος σημείωσε ότι «ντρέπομαι ως πανεπιστημιακός δάσκαλος και ως πολιτικός για το επίπεδο των απαντήσεων της κ. Κεραμέως».

Παράλληλα επεσήμανε ότι η δημόσια παιδεία «δεν είναι ασφαλής στα χέρια μιας τέτοιας υπουργού» και υπογράμμισε απευθυνόμενος στην Ν. Κεραμέως ότι «όσο πιο γρήγορα φύγετε από αυτή τη θέση τόσο καλύτερα για την Ελλάδα».

Ειδικότερα ανέφερε τα εξής:

«Δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ σκληρό λόγο. Αλλά ως πανεπιστημιακός δάσκαλος και ως πολιτικός ντρέπομαι για το επίπεδο των απαντήσεων της κ. Κεραμέως στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μετά από αυτή την απάντηση η δημόσια παιδεία δεν είναι ασφαλής στα χέρια μιας τέτοιας υπουργού. Κανονικά θα έπρεπε να έχετε φύγει. Αλλά το πρώτο που έπρεπε να κάνετε είναι να απαντήσετε τουλάχιστον σε κάποια επιχειρήματα. Αντί αυτού σαν φοιτήτρια του 1,5 ή του 2,5 απαντήσατε σαν πολιτικάντης χωρίς καν να απαντήσετε στα ερωτήματα. Πόσοι φοιτητές ήταν με το 1,5 και το 2,5 που μπήκαν πέρυσι στο πανεπιστήμιο; Δεν μας είπατε.

Ακούσατε τα επιχειρήματα; Το ξέρετε ότι δεν είναι μόνο πόσοι κόβονται αλλά και το πόσοι κόβονται από τις σχολές της πρώτης επιλογής τους. Το ξέρετε ότι υπάρχουν τμήματα που πέρυσι έμπαινες με 11.000 και τώρα με 14.000 μόρια δεν μπορείς να κάνεις καν αίτηση; Γιατί δώσατε την ευκαιρία στα τμήματα να ανεβάσουν την βάση αλλά δεν τους δώσατε κάποιο κίνητρο να μην πάρουν λιγότερους φοιτητές. Δεν είναι μόνο τα τμήματα της επαρχίας που θα έχουν λιγότερους φοιτητές.

Αντί να απαντήσετε συνεχίσατε αυτό που κάνετε. Να απαξιώνετε το δημόσιο πανεπιστήμιο, για να το συρρικνώσετε. Αλήθεια θα μιλήσετε εσείς για ανωτατοποίηση;

Θα μιλήσετε στους καθηγητές και στους φοιτητές στα τμήματα που ανωτατοποιήθηκαν και κάνουν εξαιρετική δουλειά και ερευνητική και διδασκαλία; Ή μήπως από τον Μωραΐτη δεν πηγαίνουν εκεί και δεν σας νοιάζει καθόλου γιατί δεν πάνε τα δικά σας παιδιά εκεί; Είναι εξαιρετικά τμήματα. Θα απαντήσετε ποτέ σε αυτό;

Ξέρετε την ευρωπαϊκή κανονικότητα; Είναι ή δεν είναι η τάση να σπρώχνουν όσο πιο πολλά παιδιά, όχι στην κατάρτιση, στην γνώση, στην μόρφωση, στην παιδεία στα πανεπιστήμια;  Αυτή δεν είναι η τάση; Όχι ε;

Πραγματικά ντρέπομαι για σας. Το λέω ξανά. Είστε η χειρότερη υπουργός παιδείας στα 200 χρόνια του ελληνισμού. Είστε η μόνη υπουργός παιδείας που ξέρω, και υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι που δεν ήταν και τέλειοι, να μην πω ονόματα, που αδιαφορείτε για τον κορμό και των μαθητών και των φοιτητών. Όσο πιο γρήγορα φύγετε από αυτή τη θέση, τόσο καλυτέρα για την Ελλάδα».

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)