to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:15 | 26.06.2013

Διεθνή

Νίκη για τους βραζιλιάνους διαδηλωτές το ναυάγιο νόμου «υπέρ της διαφθοράς»

Η PEC37 ήταν ένα από τα (σχετικά λίγα) συγκεκριμένα αιτήματα των διαδηλωτών στη γενικότερη δυσφορία για τη διαφθορά και τη λειτουργία του βραζιλιακού κράτους.


Συμφωνώντας ουσιαστικά με ένα από τα κεντρικά αιτήματα του δρόμου, το βραζιλιανικό Κογκρέσο απέρριψε την εμπρηστική PEC37, τροποποίηση που θα περιόριζε το δικαίωμα των εισαγγελέων να ερευνούν πολιτικούς. Ο νόμος είχε θεωρηθεί πως ευνοεί τη συγκάλυψη υποθέσεων διαφθοράς. Παράλληλα, η πρόταση της προέδρου της χώρας για δημοψήφισμα συναντά σκεπτικισμό και αντιδράσεις από πολιτικούς και νομικούς. Σε απεργία καλούν στις 11 Ιουλίου τα κυριότερα συνδικάτα της χώρας, πρώτη κίνηση συμμετοχής στο κύμα διαδηλώσεων.


Οι βουλευτές της χώρας απέρριψαν με 430 ψήφους κατά, μόλις εννέα υπέρ και δύο αποχές την πρόταση PEC37, η αντίθεση στην οποία ήταν ένα από τα (σχετικά λίγα) συγκεκριμένα αιτήματα στο γενικότερο πλαίσιο δυσφορίας για την διαφθορά, τη λειτουργία του βραζιλιανικού κράτους και την σπατάλη χρημάτων για τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.
 
Το Κογκρέσο συζητεί επίσης μία πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί για διοχέτευση των κερδών από τα δικαιώματα νέου κοιτάσματος υδρογονανθράκων στην Παιδεία και την Υγεία. Η πρόταση, που έχει την υποστήριξη της προέδρου Ρούσεφ, φαίνεται να συγκεντρώνει θετικές γνώμες και μέσα στους βουλευτές.
 
Παράλληλα όμως, η πρόταση της Ρούσεφ για διενέργεια δημοψηφίσματος για συνταγματική αναθεώρηση -που είχε θεωρηθεί απόπειρα να κατευνάσει την οργή στους δρόμους- συναντά αντιδράσεις εντός του πολιτικού και του νομικού κόσμου.
 
Πολιτικοί, ανάμεσά στους οποίους και ο πρόεδρος της Βουλής Ενρίκε Άλβες, αντιτείνουν πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αποφασιστούν από το Κογκρέσο. Ο πρώην πρόεδρος Φερνάντο Ενρίκε Καρδόσο αμφισβήτησε τη συνταγματικότητα της πρότασης της Ρούσεφ, επιφυλάξεις που ακούστηκαν και από συνταγματολόγους.

 
Νέες διαδηλώσεις την Τετάρτη, απεργία στις 11 Ιουλίου
 
Την ίδια στιγμή, την Τετάρτη αναμένονται νέες μεγάλες διαδηλώσεις. Το επίκεντρο των διαμαρτυριών φαίνεται ότι θα είναι το Μπέλο Οριζόντε, όπου διεξάγεται αγώνας στο πλαίσιο του Confederations Cup.
 
Το κύπελλο, όπως και το επόμενο Μουντιάλ, έχει στοιχίσει αρκετά στα κρατικά ταμεία και για αυτό οι διαδηλώσεις συνοδεύουν αρκετούς αγώνες του στη Βραζιλία -σε, συνήθως, αρκετά τεταμένο κλίμα.

Στην πρώτη τους κίνηση για οργανωμένη συμμετοχή στο κύμα διαδηλώσεων, πέντε μεγάλα συνδικάτα της χώρας ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους σε απεργία που έχει κηρυχθεί για την 11η Ιουλίου.

«Οι πέντε μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα συμμετάσχουν στην απεργία, όπως και άλλα μικρότερα συνδικάτα. Η απεργία δεν είναι γενική», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πάουλο Περέιρα ντα Σίλβα ο πρόεδρος του συνδικάτου Força Sindical.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)