to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νίκη για τους ιθαγενείς του Στάντινγκ Ροκ: Δικαστήριο παγώνει την κατασκευή αγωγού πετρελαίου στη Β. Ντακότα

Τη Δευτέρα, το οικολογικό και ιθαγενικό κίνημα κατά της κατασκευής ενός αγωγού πετρελαίου στην Βόρεια Ντακότα δικαιώθηκε και με τη βούλα του δικαστηρίου.


Ομοσπονδιακό Δικαστήριο με απόφασή του διέταξε να κλείσει ο αγωγός έως τις 5 Αυγούστου γεγονός που αποτελεί ήττα για την κυβέρνηση Τραμπ και τη βιομηχανία πετρελαίου και μεγάλη νίκη για τους Ινδιάνους που έχουν αντιταχθεί στο έργο της εταιρείας Energy Transfer LP.

Υπενθυμίζουμε, ότι ο αγωγός μήκους 1.900 χιλιομέτρων διατρέχει τέσσερις πολιτείες με κατάληξη το Ιλινόι. Οι ιθαγενείς του οικισμού Στάντινγκ Ροκ (Ορθιος Βράχος) κινητοποιήθηκαν από την αρχή καταγγέλοντας ότι το έργο θα μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και θα αποτελέσει καταστροφή για τον ιερό τόπο των προγόνων τους. Το κίνημα του Στάτινγκ Ροκ κράτησε πολλούς μήνες με ιθαγενείς και ακτιβιστές να καταστηκώνουν στην περιοχή και να συγκρούονται με την αστυνομία. Τελικά η κατασκήνωση εκκενώθηκε αλλά το κίνημα ήδη είχε πετύχει την διεθνή δημοσιοποίηση του θέματος και την δημιουργία ένος μεγάλου κινήματος αντίδρασης κατά του έργου. Ο τότε αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναγκάστηκε να παγώσει το έργο.  Ο επόμενος πρόεδρος υπήρξε μεγάλος υποστηρικτής του έργου. Ο Τραμπ ενάμιση μήνα πριν εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο δήλωωε μέσω εκπροσώπων του ότι θα αναθεωρήσει την απόφαση του Σώματος Μηχανικών του Αμερικανικού Στρατού για αναστολή κατασκευής του τελικού τμήματος.

Η απόφαση του δικαστηρίου απορρίπτει μια κρίσιμη άδεια του Σώματος Μηχανικών του Αμερικανικού Στρατού και απαιτεί το κλείσιμο του αγωγού

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)