to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:39 | 02.06.2012

πηγή: https://left.gr/94

Κοινωνία

Νίκη για τους εργαζόμενους στην Speedex μετά την απώλεια του συναδέλφου του

Νίκη των εργαζομένων σημειώθηκε στον κλάδο των ταχυμεταφορών που την Κυριακή 27 Μαϊου επλήγη από έναν θάνατο εργαζομένου στην εταιρεία SPEEDEX.


Ο εργαζόμενος Γ. Σταμίρης δεν άντεξε το βάρος της πίεσης που του ασκήθηκε και κατέληξε από ανακοπή καρδιάς. Είχε προηγηθεί η ανάκριση του Γ. Σταμίρη από τον υπεύθυνο ασφάλειας της  εταιρείας, Δ. Τσώτα, στα γραφεία του υποκαταστήματος της SPEEDEX για την απώλεια 3 φακέλων της AlphaBank την Τρίτη 22/5. Στην ανάκριση  δεν επετράπει η παρουσία μέλους της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου SPEEDEX, αλλά ούτε και του προϊστάμενου στο τμήμα όπου εργαζόταν ο Γ. Σταμίρης. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ο υπεύθυνος ασφαλείας της SPEEDEX απείλησε τον Γ. Σταμίρη ότι η εταιρεία θα ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος του για την απώλεια των φάκελων,  εκτός αν ο ίδιος επιλέξει να αποχωρήσει οικειοθελώς, χάνοντας τη δουλειά του. Και ενώ η εταιρεία γνώριζε το πρόβλημα υγείας του (Ο Γεράσιμος Σταμίρης είχε πάρει πρόσφατα αναρρωτική άδεια και του χορηγούνταν φαρμακευτική αγωγή) εξακολούθησε την στενή πίεση επάνω του επιμένοντας στην άσκηση δίωξης εναντίον του.
 
Όπως καταγγέλλει το σωματείο "Τη Κυριακή μετά την κηδεία του Γ. Σταμίρη πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α., του Σωματείου Εργαζομένων SPEEDEX και του Ε.Κ.Α. με την εργοδοσία της SPEEDEX με αίτημα την άμεση απομάκρυνση του συνταξιούχου ασφαλίτη Τσώτα από την εταιρεία , και τον καταλογισμό ευθυνών σε όλους τους υπεύθυνους.
Η εταιρεία απάντησε πως θέλει μια εβδομάδα διορία προκειμένου να αποφασίσει τι θα κάνει !!! Οι εργαζόμενοι απάντησαν με μια μαζική συνέλευση που πραγματοποίησαν έξω από την εταιρεία και εξουσιοδότησαν τον Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α. και το Σωματείο Εργαζομένων SPEEDEX να προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας."
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι επειτα από την πίεση της κινητοποίησης η SPEEDEX  "¨παραίτησε¨ τον απόστρατο ασφαλίτη ( του ¨αποφασίζουμε και διατάζουμε¨ ) Τσώτα  και  δεσμεύτηκε να συζητήσει με το σωματείο  τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του υπεύθυνου ασφαλείας της SPEEDEX ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον οι αυθαιρεσίες που οδήγησαν στο θάνατο του συναδέλφου μας."
"Αυτό όμως δεν απαλλάσει την εταιρεία από τις ευθύνες της, καθώς ο ¨ διευρυμένος ¨ρόλος του Τσώτα δεν εκδηλώθηκε πρώτη φορά στην περίπτωση του συνάδελφου Σταμίρη. Το παρελθόν και οι ¨ περγαμηνές ¨ του εν λόγω ασφαλίτη ήταν το βασικό κριτήριο για την επιλογή του από την εταιρεία καθώς αυτο τον καθιστούσε ιδανικό για τις εξωθεσμικές του δραστηριότητες στο πόστο του υπευθύνου ασφαλείας ( παρακολούθηση κινητοποιήσεων σε καταστήματα - franchise που δεν εμπίπτουν τυπικά στην δικαιοδοσία της μητρικής, φωτογράφηση συνδικαλιστών μελών του Σωματείου και γενικώς μπόλικη ¨ δουλειά εκτός γραφείου ¨ ).  Για τα Σωματεία όμως το θέμα δεν τελειώνει εδώ. Το επόμενο βήμα θα είναι η από κοινού αυριανή προσφυγή στην Εισαγγελία για καταλογισμό ευθυνών τόσο στον Τσώτα όσο και στην SPEEDEX ." σημειώνει τέλος στην καταγγελία του το σωματείο


 Το Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικών Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του, στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου μας  Γερασίμου Σταμίρη. Ταυτόχρονα καταγγέλλει την εταιρεία SPEEDEX  για τις μεθόδους τρομοκράτησης  που χρησιμοποιεί κατά εξακολούθηση σε βάρος εργαζομένων , και που αυτή την φορά είχε σαν αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του συναδέλφου.

 " Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εταιρείες στον κλάδο μας παραβιάζουν την  νομοθεσία, τους κανόνες  υγιεινής και ασφάλειας, στέλνοντας στον θάνατο συνάδελφους .
  Έχουν το θράσος να  θέλουν να ονομάζονται εταιρείες κοινής ωφέλειας , διεκδικώντας ταυτόχρονα κομμάτι του δημόσιου  ταχυδρομείου , ενώ παραβιάζουν με τόσο τραγικό τρόπο  τις ζωές μας.
  Προσπαθούν να επιβάλουν τον εργασιακό μεσαίωνα υλοποιώντας τα σχεδία του ΣΕΒ, ΔΝΤ, ΕΕ, ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ τόσο για τον  θάνατο του συναδέλφου μας,  όσο και για την τρομοκρατία που προσπαθούν να επιβάλουν." σημειώνεται τέλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)