to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:59 | 15.11.2013

Κοινωνία

Νίκη για τον Χασάν Μπιμπέρ που δε θα εκδοθεί στην Τουρκία, αναβολή για τον Ερντοάν Τσακίρ

Για την επόμενη Παρασκευή μετατέθηκε η απόφαση για τον Ε. Τσακίρ παρά την κρίσιμη κατάστασή του


Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο πολιτικός πρόσφυγας Χασάν Μπιμπέρ. Στην Τουρκία ο Μπιμπέρ καταζητείται με τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν στοιχεία εναντίον του που τον εμπλέκουν σε βομβιστική (2 χειροβομβίδες) επίθεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης τον Απρίλιο του 2013, στην Αγκυρα.

Αναβολή πήρε η έκδοση της απόφασης για τον Ερντογάν Τσακίρ, ο οποίος κρίνεται ετοιμοθάνατος, σύμφωνα με την ιατρική κατάθεση. «Ευχαριστούμε πολύ!», φώναξε ειρωνικά η κόρη του στην αίθουσα του δικαστηρίου μετά την άρνηση να ληφθεί η απόφαση για τη (μη) έκδοσή του στη Γαλλία σήμερα. Σημειώνεται ότι ο απεργός πείνας έχει υποστεί σοβαρή λοίμωξη.

Όπως δήλωσε η Γιάννα Κούρτοβικ στο left.gr, «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έγινε δεκτή η έφεση του Μπιμπέρ. Από την άλλη, ο Εισαγγελέας της έδρας, χωρίς να λάβει υπ' όψιν τα αιτήματα της υπεράσπισης, την εκτενή νομολογία που κατατέθηκε καθώς και την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση της υγείας του Ερτογάν Τσακίρ, πρότεινε την έκδοσή του στη Γαλλία». Όπως υπογράμμισε η Γ. Κούρτοβικ, η Ελλάδα παραμένει μία από τις λίγες χώρες που εκτελεί τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης χωρίς να κρίνει το δίκαιο των υποθέσεων (όπως στην περίπτωση του εντάλματος για τον Ε. Τσακίρ). Η υπεράσπιση ζήτησε, σε περίτπωση που αποφασιστεί η έκδοσή του, να ληφθεί υπόψιν η δυνατότητα έκτισης της ποινής στην Ελλάδα, όπου ο Τσακίρ έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Πανό από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Άρειο Πάγο:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)