to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:00 | 06.07.2012

left.gr

Νίκαια: Μεγαλειώδες συλλαλητήριο ενάντια στις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής

Χιλιάδες κόσμου στην Πλ. Αγίου Νικολάου εναντίον των ρατσιστικών επιθέσεων της Χρυσής Αυγής


Χτες στη Νίκαια πραγματοποιήθηκε μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο, με χιλιάδες διαδηλωτών να κατακλύζουν την κεντρική πλατεία του Αγ. Νικολάου. Χαρακτηριστικά οι κάτοικοι αναφέρουν ότι τόσος κόσμος συγκεντρωθεί από τη δεκαετία του '70 στις επετείους του Μπλόκου της Κοκκινιάς.


Η Νίκαια, μια περιοχή με έντονα στοιχεία ιστορικής μνήμης και σύνδεσης με τον αντάρτικο και τον αντιφασιστικό αγώνα, έχει γίνει στόχος της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Η νεοναζιστική συμμορία επέλεξε αυτή την περιοχή από ολόκληρη τη Δυτική Αττική για να τοποθετήσει τα γραφεία της, τα οποία έχουν γίνει ατύπως άντρο, στο οποίο συγκεντρώνονται μέλη της από πολλές περιοχές. 

Κλιμακώνοντας τη γενικότερη αίσθηση δυσαρέσκειας προς την παρουσία τους στο χώρο, μηχανοκίνητη ομάδα χρυσαυγιτών επιτέθηκε σε μετανάστες καταστηματάρχες και τους απείλησε «Κλείστε τα και φύγετε». Όλα αυτά μάλιστα υπό το ατάραχο και αδιάφορο βλέμμα της αστυνομίας. Είναι φανερό ότι η Χρυσή Αυγή έχει επιλέξει την περιοχή με σαφή στόχο να επιτεθεί -μεταφορικά και κυριολεκτικά- σε μια λαϊκή γειτονιά, στην οποία οι μετανάστες συνυπάρχουν ειρηνικά με τους Έλληνες και στην οποία η Αριστερά κατέγραψε μεγάλα ποσοστά στις τελευταίες εκλογές. 


Η κοινωνία σε "αντεπίθεση"


Η απάντηση, όμως, της τοπικής κοινωνίας στάθηκε αντάξια της αγωνιστικής ιστορίας της Νίκαιας. Σε πρώτο επίπεδο οι έλληνες καταστηματάρχες απώθησαν την επίθεση της Χρυσής Αυγής υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των μεταναστών, που διατηρούν καταστήματα απολύτως νόμιμα και με άδειες του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε δεύτερο επίπεδο, το κάλεσμα για το συλλαλητήριο ήταν άμεσο και στέφθηκε με επιτυχία, καταφέρνοντας να κινητοποιήσει πλήθος κόσμου. Ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Συνασπισμού Μανώλης Σαρρής, δήλωσε στο Κόκκινο 105.5 ότι η δράση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο παρέμβασης με σκοπό την «απώθηση» των νεοναζιστών από την περιοχή, με παράλληλη ενεργοποίηση δικτύων αλληλεγγύης. Το Δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο, παραμένει μουδιασμένο ενώπιον των προκλητικών και βίαιων επιθέσεων της Χρυσής Αυγής, των οποίων είναι μάρτυρες οι κάτοικοι τα τελευταία δύο χρόνια, καθόσον δεν είναι καινοφανές φαινόμενο ούτε συμπίπτει με την είσοδο της οργάνωσης στη Βουλή.


Να σημειωθεί ότι ενόψει του επικείμενου αντιφασιστικού συλλαλητηρίου, η Χρυσή Αυγή εξέδωσε ένα κάλεσμα-λίβελλος για αντισυγκέντρωση, για προστασία από τα «σκουπίδια που στοιβάχτηκαν στην πατρίδα και τους άπλυτους εθνοπροδότες». 

Η ανακοπή του ρεύματος της Χρυσής Αυγής μπορεί να γίνει μόνο με τη συνεχή επαγρύπνηση της κοινωνίας, με ενεργοποίηση όλων των δυνάμεών της και βέβαια με δίκτυα αλληλεγγύης που δεν θα διαχωρίζουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε Έλληνες και μετανάστες. 

Ποτέ ξανά φασισμός.



βρείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες



2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)