to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:57 | 28.09.2013

Διεθνή

Νιγηρία: Τουλάχιστον 27 νεκροί πολίτες από επιθέσεις της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ

Ένοπλοι της ριζοσπαστικής ισλαμικής ομάδας Μπόκο Χαράμ σκότωσαν τουλάχιστον 27 χωρικούς σε δύο επιθέσεις στη βορειανατολική Νιγηρία αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσαν κυβερνητικές πηγές. Η οργάνωση Μπόκο Χαράμ μάχεται για την εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους στη βόρεια Νιγηρία και θεωρείται τη δεδομένη στιγμή ως η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της αφρικανικής χώρας που είναι η δεύτερη οικονομία της «Μαύρης Ηπείρου» και μεγάλος εξαγωγέας πετρελαίου.


Έξι από τις χωρικούς σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αιματηρής επίθεσης τη νύχτα της Τετάρτης στο Γκαμπορού μια μικρή απομακρυσμένη πόλη κοντά στα σύνορα της Νιγηρίας με το Καμερούν, ανέφερε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο διοικητής της περιοχής Αλ- Χάτζι Μόντου Γκάνα Σερίφ. Όπως είπε ο ίδιος οι ένοπλοι της Μπόκο Χαράμ επέστρεψαν 24 ώρες αργότερα σκοτώνοντας άλλους 21 χωρικούς. Στρατιωτικές πηγές της περιοχής επιβεβαίωσαν τους θανάτους.

Οι βίαιες ενέργειες έχουν ενταθεί κατά τους τελευταίους δύο μήνες μετά από τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης που είχε διατάξει ο πρόεδρος της χώρας Γκούντλακ Τζόναθαν, με στόχο την εξάλειψη της απειλής της Μπόκο Χαράμ που δραστηριοποιείται ένοπλα στην περιοχή της βόρειας Νιγηρίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Με τον τερματισμό των επιχειρήσεων οι ισλαμιστές ξεκίνησαν νέο κύκλο βίας και αίματος με επιθέσεις κατά πολιτικών στόχων- εσωτερικών αλλά και δυτικών- κατηγορώντας τους ότι παρείχαν βοήθεια στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον τους. Αποτέλεσμα της νέας επιθετικότητας είναι ο θάνατος δεκάδων ανθρώπων ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 2009, εποχή εμφάνιση της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)