to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:52 | 21.06.2012

πηγή: https://left.gr/91

Διεθνή

Νιγηρία: Νέος κύκλος θρησκευτικής βίας με 80 νεκρούς

Σ' ένα φαύλο κύκλο θρησκευτικής βίας με δεκάδες θύματα έχει βυθιστεί και πάλι η Νιγηρία. Η δράση της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ προκαλεί την αντίδραση της κυβέρνησης του Λάγκος, που κατεβάζει καθημερινά στρατό στους δρόμους, αλλά πυροδοτεί και συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.


Τουλάχιστον 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο 48ωρο σε δύο πόλεις στα βόρεια της χώρας σε συγκρούσεις που υποκίνησαν οι ισλαμιστές, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν η τοπική αστυνομία και ο Ερυθρός Σταυρός.

Οι αντάρτες της Μπόκο Χαράμ ενεπλάκησαν την Τρίτη σε ολοήμερη μάχη με τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας στην απομονωμένη πόλη Νταματούρου, πρωτεύσα της ομόσπονδης πολιτείας Γιόμπε, που βρίσκεται κοντά στο προπύργιό τους. Όπως δήλωσε στο Ρόιτερ ο αστυνομικός διευθυντής της πολιτείας, από τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 34 αντάρτες και έξι αστυνομικοί.

Οι αρχές έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία στο Νταματούρου και οι κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους φοβούμενοι ότι μπορεί να βρεθούν μεταξύ διασταυρούμενων πυρών. "Βρισκόμαστε από χθες στο νοσοκομείο. Δεν μπορούμε να βγούμε γιατί δεν είναι ασφαλείς οι δρόμοι (...) Υπάρχουν πτώματα στους δρόμους", ανέφερε κάτοικος.

Από την Αμπούζα, η "Χριστιανική Ένωση της Νιγηρίας", η μεγαλύτερη χριστιανική οργάνωση της χώρας, κατηγόρησε τους ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ ότι "έχουν κηρύξει τον πόλεμο" στους χριστιανούς μετά τις επιθέσεις εναντίον τριών εκκλησιών, την περασμένη Κυριακή, στις πόλεις Καντούντα και Ζάρια.

Στην Καντούντα, μουσουλμάνοι και χριστιανοί κάτοικοι συγκρούστηκαν και χτες με αφορμή τις βομβιστικές επιθέσεις της Κυριακής και, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή, υπάρχουν μέχρι στιγμής 40 νεκροί και 62 τραυματίες.

Στο ξέσπασμα της θρησκευτικής βίας στη Νιγηρία αναφέρθηκε και ο Πάπας Βενέδικτος ζητώντας να σταματήσουν αμέσως οι "τρομοκρατικές επιθέσεις" εναντίον των χριστιανών της χώρας και κάλεσε όλες τις πλευρές να μην επιδίδονται σε πράξεις αντιποίνων.

"Παρακολουθώ με βαθιά ανησυχία τις ειδήσεις από τη Νιγηρία, όπου οι τρομοκρατικές επιθέσεις, κυρίως εναντίον χριστιανών, συνεχίζονται", είπε ο ποντίφικας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι "οι άνθρωποι δεν θα ακολουθήσουν τον δρόμο της εκδίκησης" αλλά "θα συνεργαστούν για να οικοδομήσουν μια ειρηνική κοινωνία στην οποία θα διασφαλίζεται το δικαίωμα του καθενός να ομολογεί την πίστη του".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)