to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:26 | 23.05.2013

Διεθνή

Νίγηρας: Ένας νεκρός και 14 τραυματίες ο απολογισμός στο Αρλίτ

Το Παρίσι υποστηρίζει "όλες τις προσπάθειες" για να τερματιστεί η ομηρεία στο Αγκαντέζ, λέει ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ


Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 14 τραυματίστηκαν από την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε εγκαταστάσεις του γαλλικού ομίλου πυρηνικής ενέργειας Areva στο Αρλίτ, στον βόρειο Νίγηρα, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό του γαλλικού ομίλου που δόθηκε στη δημοσιότητα, στον οποίο δεν διευκρινίζεται η εθνικότητα των θυμάτων.

Οι 14 τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, προσθέτει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος.

Το πρωί, ο Areva είχε ανακοινώσει ότι 13 συνεργάτες του, όλοι από τον Νίγηρα, είχαν τραυματιστεί και ότι νεκρός είναι ο καμικάζι, ο οποίος οδηγούσε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που ανατινάχθηκε μπροστά από ηλεκτρικό σταθμό των εγκαταστάσεων επεξεργασίας ουρανίου του στο Αρλίτ. Ο υπουργός Εσωτερικών του Νίγηρα είχε ανακοινώσει από την πλευρά του έναν απολογισμό περίπου πενήντα τραυματιών, "ενός πολίτη" και "49" πρακτόρων των δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας.

Την ίδια ώρα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι το Παρίσι θα υποστηρίξει "όλες τις προσπάθειες" του Νίγηρα για τερματιστεί η ομηρεία στο Αγκαντέζ και να "εξαλειφθεί" η οργάνωση που πραγματοποίησε τις σημερινές επιθέσεις κατά ενός στρατοπέδου στην Αγκαντέζ και κατά των εγκαταστάσεων του Areva στο Αρλίτ.

"Δεν πρόκειται να επέμβουμε στον Νίγηρα όπως κάναμε στο Μαλί, αλλά θα επιδείξουμε την ίδια βούληση για συνεργασία για να αγωνιστούμε κατά της τρομοκρατίας", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο περιθώριο επίσκεψής του στην Λειψία στην Γερμανία.

"Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα αφήσουμε τίποτε να περάσει έτσι και ότι θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες του Νίγηρα για να τερματιστεί η ομηρεία και για να εξαρθρωθεί η οργάνωση που πραγματοποίησε αυτές τις επιθέσεις", συνέχισε.

"Επίσης θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας, καθώς στην Αρλίτ βρίσκονται τα συμφέροντα μιας μεγάλης γαλλικής επιχείρησης, της Areva", η οποία αποτέλεσε στόχο της μίας εκ των δύο επιθέσεων που έγιναν σήμερα στην χώρα, πρόσθεσε ο Ολάντ.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η ασφάλεια στις εγκαταστάσεις αυτές, μολονότι έκρινε ότι η σημερινή δύναμη που προστατεύει την περιοχή είναι "επαρκής" αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η επίθεση προκάλεσε "υλικές καταστροφές", αλλά δεν σκότωσε κάποιον εργαζόμενο στις εγκαταστάσεις.

Από την άλλη επίθεση σήμερα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αγκαντέζ σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι: 18 στρατιωτικοί, ένας πολίτης και τέσσερις καμικάζι. Ένας πέμπτος δράστης της επίθεσης κλείστηκε στην συνέχεια σε ένα κτίριο κρατώντας ομήρους σπουδαστές στρατιωτικής σχολής.

Την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις ανέλαβε το Κίνημα για την Ενότητα και τον Τζιχάντ στην Δυτική Αφρική (Mujao). Η οργάνωση αυτή είχε καταλάβει για πολλούς μήνες το 2012 την πόλη Γκάο, στο βόρειο Μαλί, προτού να εκδιωχθεί από αυτήν στα τέλη Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)