to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:54 | 20.03.2023

Οικονομία

Νευρικότητα και αμφισβήτηση από τις αγορές για τον γάμο UBS - Credit Suisse

Πτώση των τραπεζικών μετοχών καθώς η διάσωση της Credit Suisse αποτυγχάνει να πείσει για τους φόβους μετάδοσης της κρίσης. Βουτιά στη μετοχή της Credit Suisse. Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Σε επιφυλακή οι κεντρικές τράπεζες


Οι τραπεζικές μετοχές και τα ομόλογα σημείωσαν «βουτιά» τη Δευτέρα, καθώς το πλήγμα που δέχθηκαν οι επενδυτές από την εξαγορά της Credit Suisse από τον όμιλο UBS με κρατική στήριξη αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την υγεία του παγκόσμιου τραπεζικού τομέα.

Οι μετοχές της UBS υποχώρησαν έως και 16% στις πρώτες συναλλαγές, στη  μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από το 2008, εν μέσω ανησυχιών μεταξύ των επενδυτών για τα μακροπρόθεσμα οφέλη της συμφωνίας και τις προοπτικές των τραπεζών στην Ελβετία, μια χώρα που κάποτε θεωρούνταν υπόδειγμα υγιούς τραπεζικού συστήματος.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε ένα πακέτο μέτρων που σχεδιάστηκε από τις ελβετικές ρυθμιστικές αρχές την Κυριακή, η UBS Group AG θα καταβάλει 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,23 δισεκατομμύρια δολάρια) για την 167χρονη Credit Suisse Group AG (CSGN.S) και θα αναλάβει ζημίες έως και 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο εστιασμός των επενδυτών έχει πλέον μετατοπιστεί στο τεράστιο πλήγμα που θα υποστούν ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων της Credit Suisse στο πλαίσιο της εξαγοράς της UBS, το οποίο έχει προσθέσει στην ανησυχία για άλλους βασικούς κινδύνους, όπως η μετάδοση και η εύθραυστη κατάσταση των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σημείωσαν πτώση, με τον δείκτη των κορυφαίων δανειστών να υποχωρεί κατά 5,8%. Οι γερμανικοί τραπεζικοί κολοσσοί Deutsche Bank και Commerzbank υποχώρησαν κατά 10,9% και 8,5% αντίστοιχα, ενώ η γαλλική BNP Paribas υποχώρησε κατά 8,2%.

Αυτές οι απότομες κινήσεις ακολούθησαν μια ημέρα ισχυρών πωλήσεων στις ασιατικές χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς η αρχική αισιοδοξία των επενδυτών για τις επίσημες προσπάθειες ανάσχεσης της τραπεζικής κρίσης εξατμίστηκε γρήγορα.

Οι μετοχές της Credit Suisse κατέρρευσαν κατά 62%, αντανακλώντας την τεράστια απώλεια που θα δουν οι μέτοχοί της στην επένδυσή τους στην τράπεζα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ελβετική ρυθμιστική αρχή αποφάσισε ότι τα πρόσθετα ομόλογα Tier 1 της Credit Suisse - ή ομόλογα AT1 - με ονομαστική αξία 17 δισ. δολαρίων θα αποτιμηθούν στο μηδέν, εξοργίζοντας ορισμένους από τους κατόχους του χρέους που πίστευαν ότι θα ήταν καλύτερα προστατευμένοι από τους μετόχους στη συμφωνία εξαγοράς που ανακοινώθηκε την Κυριακή.

Τα ομόλογα Additional Tier 1 της Credit Suisse υποχώρησαν απότομα στις πρώτες ευρωπαϊκές συναλλαγές, με αρκετές εκδόσεις σε δολάρια να προσφέρονται στα 2 σεντς του δολαρίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Tradeweb.

Ήπιες πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγοράς, οι οποίες υποχωρούν παρά τη συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS, ενώ η μετοχή της Credit Suisse καταγράφει βουτιά άνω του 60%. O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 11:00, διαμορφώνεται στις 1.015,43 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,47%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 13,69 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,75%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,40%.

Συντονισμένη δράση

Η νέα πτώση των τραπεζικών μετοχών έρχεται καθώς οι επενδυτές δεν πείστικαν τις υποσχέσεις των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών το Σαββατοκύριακο για παροχή ρευστότητας σε δολάρια για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σε μια παγκόσμια αντίδραση που δεν έχει παρατηρηθεί από την κορύφωση της πανδημίας, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δήλωσε ότι ενώθηκε με τις κεντρικές τράπεζες του Καναδά, της Αγγλίας, της Ιαπωνίας, της ΕΕ και της Ελβετίας σε μια συντονισμένη δράση για την ενίσχυση της ρευστότητας των αγορών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποσχέθηκε να στηρίξει τις τράπεζες της ευρωζώνης με δάνεια, αν χρειαστεί, προσθέτοντας ότι η διάσωση της Credit Suisse ήταν «καθοριστική» για την αποκατάσταση της ηρεμίας.

Ο τραπεζικός τομέας εισήλθε σε κρίση νωρίτερα τον Μάρτιο με την αποτυχία των αμερικανικών δανειστών Silicon Valley Bank και Signature Bank (SBNY.O), προτού εγκλωβίσει το μεγαλύτερο όνομά του στην Credit Suisse.

Τα προβλήματα παραμένουν στον αμερικανικό τραπεζικό τομέα, όπου οι μετοχές εξακολουθούν να δέχονται πιέσεις παρά την κίνηση πολλών μεγάλων τραπεζών να καταθέσουν 30 δισ. δολάρια στην First Republic Bank (FRC.N), ένα άλλο ίδρυμα που κλονίστηκε από τις αποτυχίες της Silicon Valley και της Signature Bank.

Την Κυριακή, η First Republic είδε την πιστοληπτική της αξιολόγηση να υποβαθμίζεται βαθύτερα σε καθεστώς junk από την S&P Global, η οποία δήλωσε ότι η εισροή καταθέσεων μπορεί να μην λύσει τα προβλήματα ρευστότητάς της, και οι μετοχές της υποχώρησαν 22% κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση της Δευτέρας.

Ο τραπεζικός γάμος της Ελβετίας υποστηρίζεται από μια τεράστια κρατική εγγύηση, συμβάλλοντας στην αποτροπή μιας από τις μεγαλύτερες τραπεζικές καταρρεύσεις μετά την πτώση της Lehman Brothers το 2008.

Η συμφωνία θα καταστήσει επίσης την UBS τη μοναδική παγκόσμια τράπεζα της Ελβετίας και την ελβετική οικονομία περισσότερο εξαρτημένη από έναν μόνο δανειστή.

«Το φιάσκο της Credit Suisse θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε άλλα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Μια φήμη σε ολόκληρη τη χώρα με συνετή χρηματοοικονομική διαχείριση, υγιή ρυθμιστική εποπτεία και, ειλικρινά, για το ότι ήταν κάπως μουντή και βαρετή όσον αφορά τις επενδύσεις, έχει εξαλειφθεί», δήλωσε ο Octavio Marenzi, διευθύνων σύμβουλος της Opimas, στη Βιέννη.

Τη Δευτέρα, οι τραπεζικές δραστηριότητες της Credit Suisse εμφανίστηκαν να είναι business as usual στα μεγάλα γραφεία της στην Ασία. Οι νομισματικές αρχές της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ, όπου η Credit Suisse φιλοξενεί μεγάλα περιφερειακά γραφεία, δήλωσαν ξεχωριστά ότι οι εργασίες της ελβετικής τράπεζας συνεχίζονται χωρίς διακοπή.

Και η Credit Suisse προέτρεψε το προσωπικό της να πάει στη δουλειά του, σύμφωνα με υπόμνημα προς το προσωπικό που είδε το Reuters.

Σε ξεχωριστό σημείωμα, η τράπεζα ανέφερε ότι στο πλαίσιο της εξαγοράς, εάν οι περικοπές θέσεων εργασίας αποδειχθούν αναγκαίες, θα κοινοποιηθούν στο προσωπικό σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές. Η τράπεζα θα καταβάλει επίσης τα μπόνους όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, προστίθεται στο υπόμνημα.

ΕΕ- ΕΚΤ: Πρώτα οι μέτοχοι θα πρέπει να απορροφούν ζημιές για την εξυγίανση τραπεζών και μετά οι ομολογιούχοι

Πρώτα οι μέτοχοι θα πρέπει να «πληρώνουν» τις ζημιές των τραπεζών που βρίσκονται σε κρίση και μετά οι ομολογιούχοι, τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι εποπτικές Αρχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, τονίζοντας ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός. H ανακοίνωσή έρχεται μετά την απόφαση των ελβετικών Αρχών να μηδενίσουν την αξία ομολόγων additional tier 1 της Credit Suisse, ονομαστικής αξίας 17 δισ. δολαρίων.

Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), αφού καλωσορίζουν σε ανακοίνωσή τους τα μέτρα που έλαβαν χθες οι ελβετικές Αρχές, τονίζουν ότι «ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας».

«Το πλαίσιο εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο έχει προταθεί από το Financial Stability Board μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, έχει καθιερώσει, μεταξύ άλλων, τη σειρά με την οποία αναλαμβάνουν ζημιές οι μέτοχοι και οι πιστωτές (ομολογιούχοι) μία προβληματικής τράπεζας», σημειώνεται στην ανακοίνωση των ευρωπαϊκών Αρχών.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι οι μετοχές είναι οι πρώτες που θα πρέπει να απορροφούν ζημιές «και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους θα απαιτείτο να «κουρευτούν» τα ομόλογα.

«Αυτή η προσέγγιση εφαρμόστηκε με συνέπεια στο παρελθόν και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες του SRB και της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ σε παρεμβάσεις σε κρίσεις», προσθέτει, ενώ τονίζει ότι «Τα Additional Tier 1 είναι και θα παραμείνουν ένα σημαντικό σκέλος της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών».

Διαβάστε επίσης:
Επισημοποιήθηκε η εξαγορά της Crédit Suisse από τη UBS: 2 δισ. δολάρια και κρατικές ενισχύσεις

tags: ubs

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)