to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:14 | 31.05.2012

πηγή: https://left.gr/94

Διεθνή

New York Times: Στην τρόικα επιστρέφουν τα περισσότερα χρήματα των δανειστών

Στους δανειστές της Ελλάδας επιστρέφουν τα χρήματα του ελληνικού δανείου


Αναδημοσίευση από alterthess.gr


Σύμφωνα με άρθρο των New York Times, στους δανειστές της Ελλάδας επιστρέφουν τα χρήματα του ελληνικού δανείου και ελάχιστο μέρος αυτών απομένει για την εξυπηρέτηση των εσωτερικών αναγκών της χώρας.

«Κι ενώ η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη κρίνεται αβέβαιη, η χώρα συνεχίζει να λαμβάνει δισεκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη βοήθεια από τη λεγόμενη τρόικα των δανειστών που επιβλέπει τη διάσωσή της. Αλλά σχεδόν καθόλου από τα χρήματα δεν πηγαίνουν στην ελληνική κυβέρνηση για να πληρώσει για ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες. Αντ 'αυτού, διοχετεύονται κατευθείαν πίσω στη τσέπη της τρόικα”, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ που υποτίθεται θα αγόραζε χρόνο για την Ελλάδα, εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο μόνο τους τόκους του χρέους της χώρας - ενώ η ελληνική οικονομία συνεχίζει να πασχίζει» σημειώνει η εφημερίδα και τονίζει ότι «καθώς πληρώνουν τους εαυτούς τους, τα μέλη της τρόικα παρακρατούν παράλληλα άλλα κεφάλαια, τα οποία θα διατηρούσαν το ελληνικό κράτος σε λειτουργία».

“Αν αυτό φαίνεται να έχει ελάχιστο νόημα οικονομικά, έχει μια ορισμένη λογική στην πολιτική της ευρω-οικονομίας. Μετά από όλα, τα χρήματα που χορηγούνται από την τρόικα - η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - προέρχεται από τους ευρωπαίους φορολογούμενους, πολλοί από τους οποίους είναι όλο και περισσότερο δύσπιστοι όσον αφορά την πολιτική αναστάτωση που έπληξε την Αθήνα και θόλωναν το μέλλον της Ευρωζώνης” συνεχίζει το άρθρο.

Ο Τόμας Μάγιερ, σύμβουλος της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη επισημαίνει μιλώντας στην εφημερίδα ότι «η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών απέναντι στη τρόικα, αφού η τρόικα πληρώνει τον εαυτό της». Επικαλούμενη δε, σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης, η εφημερίδα σημειώνει ότι η τρόικα διασφάλισε το ποσό για τις εσωτερικές δαπάνες να είναι τόσο μικρό, ώστε η Ελλάδα να υποχρεωθεί να αυξήσει δραματικά τα δικά της έσοδα».

«Η κατάσταση μοιάζει παράλογη. Οι ευρωπαϊκές Αρχές δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα ώστε η Ελλάδα να ξεπληρώνει τα λεφτά που δανείζεται από εκείνους» συνεχίζει το δημοσίευμα. «Στέλνεις τα χρήματα το αποκαλείς "δάνειο" - τα παίρνεις πίσω το αποκαλείς "τόκο"» σχολίασε ο Στέφαν Ντίο της UBS.

«Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο οι κυβερνήσεις δεν χρεοκοπούν όπως οι επιχειρήσεις. Οι πιστωτές δεν μπορούν να τις διαλύσουν, να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να πάρουν πίσω κάποια από τα χρήματά τους. Έτσι οι πιστωτές έχουν το κίνητρο να διασφαλίσουν ότι οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν τα χρέη τους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι τους δανείζουν τα χρήματα» προσθέτουν μεταξύ άλλων οι New York Times.

«Μία λαϊκίστικη κυβέρνηση μπορεί να δελεαστεί να διακόψει την αποπληρωμή του χρέους, εκτός ευρωζώνης και χωρίς το βάρος των τόκων. Προκειμένου να βοηθήσει τους ηγέτες της Ελλάδας να αντισταθούν σε αυτό τον πειρασμό, η λογική της τρόικα, είναι να τους βοηθήσει να εξυπηρετήσουν το χρέος άμεσα» καταλήγει το δημοσίευμα.


Πηγή: New York Times

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)