to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:42 | 28.02.2013

left.gr

Πολιτική

New Statesman: «Aκραία, αντιδημοκρατική επίθεση στην ελευθερία του λόγου από την ελληνική κυβέρνηση»

Το βρετανικό περιοδικό αναλύει την κατάσταση στην Ελλάδα υπό το πρίσμα όλων των σοβαρών καταγγελιών και γεγονότων που σκιαγραφούν τη συνεχή διολίσθηση σε μια κατάσταση ανελευθερίας του λόγου στη χώρα μας. Ιδιαίτερη αναφορά στην εμπλοκή βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στη δικαστική δίωξη εντύπων όπως το Unfollow και εφημερίδων όπως η «Αυγή».


    

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτει, η φίμωση των διαφορετικών φωνών, η απόσπαση της προσοχής από τις ιδιωτικοποιήσεις, η δημιουργία ενός τραπεζικού συστήματος που θα φροντίζει μόνο για δάνεια  σε κανάλια που προωθούν τη γραμμή της...

Το δημοσίευμα του περιοδικού, που τιτλοφορείται «Greek government makes extraordinary and undemocratic attacks on free speech» («Η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιεί ακραίες και αντιδημοκρατικές επιθέσεις στην ελευθερία του λόγου»), ξεκινά με τη διαπίστωση πως «από τη στιγμή που οι εξελίξεις πάρουν τον κατήφορο, κυλούν ολοένα και πιο γρήγορα».
 


   Το κείμενο αποτελεί έναν καταπέλτη για τις πρακτικές της τρικομματικής κυβέρνησης, και ιδίως της Νέας Δημοκρατίας, ξεκινώντας από
 
 * Τα καταγγελθέντα βασανιστήρια σε βάρος αντιφασιστών συλληφθέντων


 * Την καταστολή των διαδηλωτών ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική


 * Την τροπολογία που έφεραν 85 βουλευτές της ΝΔ και η οποία θέλει μόνο «έλληνες το γένος» να μπορούν να υπηρετούν στο στρατό και τα σώματα ασφαλείας, και βεβαίως η Χρυσή Αυγή έσπευσε να την υποστηρίξει


 * Τα μηνύματα, σε κοινωνικά δίκτυα, από μέλη και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που αντί να αποδυναμώνουν δίνουν περαιτέρω ώθηση στο λόγο της Χρυσής Αυγής, που τώρα φτιάχνει και τάξεις για 6χρονα παιδιά στα γραφεία της για μαθήματα πατριωτικής εγρήγορσης.

AΠΕΙΛΕΣ, ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΤΥΠΑ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣΑυτή είναι μόνο μια πλευρά της επίθεσης που το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει εξαπολύσει, προσθέτει το περιοδικό, περνώντας στις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και εντύπων, όπως το Unfollow, η Aυγή κ.λπ.   Πιο τρανταχτό παράδειγμα, σημειώνει, η περίπτωση του περιοδικού Unfollow, που οι συντάκτες του δέχτηκαν απειλές κατά της ζωής τους μετά τη δημοσίευση έρευνας για το λαθρεμπόριο πετρελαίου όπου φαίνεται να εμπλέκεται η εταιρεία Aegean Oil Και ο ιδιοκτήτης της, Δημ. Μελισσανίδης. Ενας άντρας που αυτοσυστήθηκεως Μελισσανίδης απείλησε να «τινάξει στον αέρα» τον συντάκτη του άρθρου, το περιοδικό κατέθεσε μήνυση εναντίον της πετρελαϊκής εταιρείας και «το πιο ενδιαφέρον», όπως σημειώνει το New Statesman, είναι πως ο Δ. Μελισσανίδης μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού απαίτησε την ανάκληση του άρθρου μέσω του δικηγόρου του που δεν είναι άλλος από τον Φαήλο Κρανιδιώτη, προσωπικό φίλο και σύμβουλο του προωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά


Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ


Δεν επρόκειτο ωστόσο για μεμονωμένο περιστατικό, συνεχίζει το δημοσίευμα, καθώς μερικές μέρες αργότερα η εφημερίδα Αυγή μηνύθηκε για δημοσίευμα που αφορούσε τις κινήσεις της Νέας Δημοκρατίας στον χώρο των ΜΜΕ από τον εκδότη της εφημερίδας Παραπολιτικά , ο οποίος προσέλαβε ως δικηγόρο του τον βουλευτή και εκπρόσωπο  της ΝΔ στο κοινοβούλιο, Μάκη Βορίδη, υπουργό επί κυβερνήσεως Παπαδήμου και διαπιστωμένα ακροδεξιών αντιλήψεων και παρελθόντος.  Ο Μ. Βορίδης, μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει ως «ασήμαντες» τις επισημάνσεις του περιοδικού Unfollow.


To NewStatesman συνεχίζει με αναφορά στο πρωτοσέλιδο του Εθνους (που ανήκει, σημειώνει, στον Γ. Μπόμπολα, που εμπλέκεται στα έργα στις Σκουριές και την Κερατέα) που προσπαθεί να εμπλέξει αριστερούς δημοσιογράφους σε οικονομικά σκάνδαλα χωρίς αποδείξεις.


Και προσθέτει:

«Το μέγεθος της επίθεσης κατά των ανεξάρτητων φωνών ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Από τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ από τον Κώστα Βαξεβάνη και έπειτα, έχουμε δει αμέτρητες προσπάθειες, από την κυβέρνηση και τα στενά συνδεόμενα με αυτήν ιδιωτικά συμφέροντα, επίθεσης και εκφοβισμού των δημοσιογράφων. Οι επιθέσεις αυτές κατευθύνονται προς τον στόχο της κυριαρχίας επί της δημόσιας συζήτησης, η οποία και έχει βάλει στο στόχαστρο τους μετανάστες, προωθεί ιδέες περί φυλετικής καθαρότητας και δαιμονοποιεί την αριστερά αλλά οι προσπάθειές τους εξουδετερώνονται από την αύξηση των ανεξάρτητων φωνών που προσπερνούν την προπαγάνδα και μιλούν για το τι συμβαίνει στο περιθώριο. Γιατί όλα αυτά αποτελούν, φυσικά, ένα μέτωπο.


Ο σκοπός αυτού του μετώπου, προσθέτει το περιοδικό, «είναι να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τα ντροπιαστικά επενδυτικά σχέδια σαν αυτό στις Σκουριές, όπου το κράτος έδωσε την εκμετάλλευση μεταλλευμάτων χρυσού και χαλκού αξίας 12 δις. δολαρίων έναντι 12 εκατομμυρίων δολαρίων, με κανένα μελλοντικό δικαίωμα εκτός από ένα μικρό ποσοστό  φόρου 10%.  Η σίγαση των «ενοχλητικών» φωνών αποσκοπεί στο να κουκουλώσει ακριβώς αυτές τις κινήσεις λήστευσης του πλούτου των Ελλήνων σε αντάλλαγμα με τίποτα περισσότερο από κενές περιεχομένου υποσχέσεις για μελλοντική ανάπτυξη.


[Αποσκοπεί ακόμα στο]  να κουκουλώσουν τη διαμόρφωση ενός τραπεζικού σχήματος που δείχνει ικανό μόνο να παρέχει δάνεια σε κανάλια που προωθούν τη γραμμή της κυβέρνησης», προσθέτει στην προτελευταία παράγραφο του άρθρου το περιοδικό.


Ακόμη, «για να υποβαθμίζει τη σημασία του γεγονότος ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποκάλεσε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση «τίμιο» ένα μέλος του κόμματός του που καταδικάστηκε σε ισόβια για διαφθορά. Και, τέλος, για να καλύψει μια κυβέρνηση που έχει σπρώξει την ελληνική κοινωνία στο χείλος του γκρεμού, για να δει την ατζέντα της να υλοποιείται χωρίς αντίσταση».


»Καθώς η αστυνομία χρησιμοποιείται για ακόμα μια φορά ως δύναμη κατοχής σε μέρη όπως οι Σκουριές, η ελληνική κυβέρνηση  έχει αποφασίσει ότι δεν πρέπει να ακούτε τίποτα γι΄ αυτό το γεγονός. Αν η σιωπή κάποιων δεν μπορεί να εξαγοραστεί, τότε υπάρχουν άλλα μέσα διαθέσιμα, και οι ειδικοί επί των νομικών που διαθέτει η Νέα Δημοκρατία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υπερασπιστούν ιδιωτικά συμφέροντα παρά το γεγονός ότι είναι και μέλη του κοινοβουλίου, όπως στην περίπτωση του Μάκη Βορίδη. Συγκρούεται αυτό το γεγονός με την ίδια την ιδέα ενός δημοκρατικού κράτους που λειτουργεί πραγματικά ως τέτοιο; Απόλυτα. Αλλά, το δίχως άλλο, αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Αν η Νέα Δημοκρατία τα καταφέρει, μια πλήρως «ελληνική [το γένος]» αστυνομική δύναμη θα φροντίσει ώστε να μην ακούσετε ποτέ τίποτα σχετικό.


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Ν. ΦΙΛΗ


Τo  New Statesman παραθέτει και την εξής επιστολή από τον Ν. Φίλη, διευθυντή της Αυγής, για τη μήνυση κατά της «Άυγής»:

«Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα αποτελούσαν μέρος του στενού πυρήνα της άρχουσα τάξης που τώρα καταρρέει εξαιτίας της κρίσης. Επιχειρηματίες και κατασκευαστικές εταιρείες που ζούσαν παρά το κράτος και ήλεγχαν τα ΜΜΕ, ήταν επίσης χορηγοί κομμάτων και συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.


Με την οικονομική και πολιτική κρίση τώρα, χρεοκοποού. Η πιθανότητα πολιτικής ανατροπής που σηματοδοτείται από την άνοδο της ριζοσπαστικής αριστεράς από το 4 στο 27% τον Ιούνιο, έχει σπρώξει την κυβέρνηση Σαμαρά στη διαμόρφωση ενός νέου μιντιακού συστήματος έτοιμου να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που διαθέτει, νόμιμου ή (κυρίως) παράνομου, για να σταματήσει την αριστερά από την πορεία της προς την κατάκτηση της εξουσίας.


Σε αυτή τη νέα γενιά διαφθοράς, βλέπουμε ονόματα επιχειρηματιών που τώρα προχωρούν στην απόκτηση κερδοφόρων δημόσιων οργανισμών όπως ο ΟΠΑΠ και η εταιρεία ηλεκτρισμού. Η Αυγή, μια ιστορική εφημερίδα της αριστεράς τα τελευτα’ια 60 χρόνια (με τη θλιβερή εξαίρεση του κλεισίματός της επί δικτατορίας την περίοδο 1967-’74) το αποκάλυψε και προκάλεσε την οργή τους. Σε πλήρη συνεργασία με μέλη του κυβερνώντος κόμματος της Ν.Δ. , προχώρησαν σε μήνυση κατά της  εφημερίδας. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική δίωξη και θα το αποδείξουμε στα ελληνικά δικαστήρια».


 (σημείωση left.gr: στη μετάφραση έχουμε αντικαταστήσει τους αρχικούς συνδέσμους – links- που χρησιμοποιεί το newstatesman, με δημοσιεύματα στα ελληνικά)

Το πλήρες δημοσίευμα του περιοδικού, στα αγγλικά:

 

Greek government makes extraordinary and undemocratic attacks on free speech

There’s no element of surprise in the fact that things move faster when going downhill. In the wake of revelations such as the alleged torture of detained anarchists and the crackdown against activists in Skouries (Northern Greece), the Greek government and especially New Democracy has decided to use the “rule of law” in order to tighten its grip of the Greek media while at the same time winning back some of the voters they lost to the Golden Dawn.

Following PM Antonis Samaras’ own anti-immigrant rhetoric, 85 New Democracy MPs proposed a bill which would see only citizens of “Greek race” hired in police and military. The Golden Dawn was of course quick to support it and to claim the proposed bill as “a major victory” for them. “The honourable uniform of the Greek armed officer will not be handed to the Albanians, the Asians and the Africans and the country’s armed forces will not come under the control of foreign spies,” the statement released by the party on Tuesday continued.

This follows weeks of extreme anti-immigrant and anti-leftist messages released by minor members of ND in social networks and interviews, their futile attempts to out-flank the far-right only strengthening the neo-nazi party’s current, that now sees six year-old kids brought in to its HQs for classes on “patriotic awareness”.

But this is only one side of the PR machine the coalition’s ruling party has set in motion: we’ve also had major moves against journalists and newspapers that speak out against their plans. Most striking example is the case of UNFOLLOW magazine, an independent left-wing publication, who saw its writers receive life threats after publishing an investigation on oil smuggling that appears to implicate Aegean oil and its owner Dimitris Melissanidis. A man who identified himself as Melissanidis threatened to “blow up” the reporter behind the article. The magazine went ahead and sued the oil magnate whose business ventures include contracts with the US Navy. But what is interesting here, is that after the magazine published the incident, Melissanidis requested the retraction of the article through his lawyer who none other than Failos Kranidiotis, personal friend and advisor to PM Antonis Samaras.

This could be an isolated incident if days later another on hadn’t followed. This time, Avgi newspaper (official newspaper of SYRIZA) published a detailed report on how Samaras and ND are moving their chess pieces in order to completely take over media landscape and narrative. One of the main targets of the report was the owner of Parapolitika newspaper, who then sued Avgi for defamation. The interesting detail here is again the man spearheading this legal attack: Makis Voridis, representative of ND in the parliament, minister under the Papadimos government and of unmistakably far-right beliefs and past. The same man dismissed the threats against UNFOLLOW as “insignificant” when asked in the parliament. The magazine told the New Statesman:

Obviously, filing a law suit was necessary in order to protect our reporter. But this is a wider issue. Behind the more visible aspects of the crisis, there are hidden opportunities for a number of people, a network of behind the scenes movers and shakers who are not used to having their plans exposed. The pretext is always boosting the economy. But the reality is fast-tracked privatizations and investment deals with little or no benefit for the state and often dangerous to Greek society. The gold mines in Chalkidiki are a case in point. Water privatization is another. OPAP, where Mr Melissanidis is a contender, is yet another. These policies are made possible through a network of politicians and magnates, who control large sectors of the economy, such as construction, shipping, mining, and of course the mainstream media. It is no mystery why they are so annoyed, when their machinations are made transparent. So, even if in Greece most media seem to have abandoned the idea of independent journalism, we believe that our job should remain providing the public with a way to assess what the government is doing. We will continue to do so, threats or no threats.

The purpose of this attack is in fact obvious. A frontpage by the Giorgos Bobolas-owned newspaper Ethnos today (the businessman behind the incidents in Skouries and Keratea, and one of the owners of pro-government tv station MEGA) attacks vocal left-wing TV journalists and reporters, trying to implicate them in a financial scandal with zero evidence. These are the people who, in the past, have cracked stories exposing corruption in the banking sector and who are out of censorship's reach because of their relationship with the international media.

The magnitude of the attack against independent voices is unprecedented. Since the publication of the Lagarde list by Kostas Vaxevanis, we’ve seen countless attempts by the government and affiliated private interests to attack and intimidate journalists. They're set upon dominating over the public discourse, running singularly on immigrant-bashing, ideas of racial purity and demonisation of the left, their efforts thwarted by the rise of independent voices who pick apart the propaganda and speak of what is happening in the background. Because all this is of course a front.

The modus operandi is obviously to attract public opinion away from the odious privatisations program and shameful investment schemes like that of Skouries, where the state saw a $12bn dollars worth of gold and copper mine, sold for $12m with no rights on future revenue apart from a meagre 10 per cent tax. The silencing of “annoying” voices aims to cover up exactly these moves that rob the Greeks of wealth in exchange for nothing but empty promises for future growth. To cover up for a scheming banking sector that only seems able to give out loans to TV stations that perpetuate the government's line. To play things down when a party member the PM himself declared as “honorable” on live TV gets sentenced to life in prison for corruption. And finally, to cover-up for a government that has pushed the Greek society to the brink, in order to see its agenda enacted without resistance.

As the police is used once again as an occupying force in places like Skouries, the Greek government has decided you should not hear about it. If someones silence can’t be bought, other means are also available, and New Democracy’s legal experts can be used to defend private interests regardless of the fact they are also members of the parliament like in the case of Makis Voridis. Does this clash with the very idea of a functional democratic state? Absolutely. But nonetheless, this is what’s happening in Greece. If New Democracy gets its way, a fully “Greek” police force will make sure you never hear about it.

UPDATE: Avgi’s editor-in-chief N.Filis gave the New Statesman his take on the case against his paper:

The media in Greece were part of the rulling class’ hard core that is now collapsing because of the crisis. Businessmen and construction companies that lived off the state and controlled the media, were also sponsors of parties and politicians personally.

Now the financial and political crisis they are going bankrupt. The possibility of political overturn signalled by the rise of the radical left from 4 per cent to 27 per cent in June, has forced Samaras’ government to create a new media system ready to use every method in its disposal, legitimate or (mostly) illegitimate, to stop the left on its path to power.

In this new generation of corruption, we see names of businessmen who are in the process of taking over profitable public companies like OPAP and the electricity company. Avgi, a historical daily of the Greek left for 60 years (with the sad exception of its closure during the dictatorship in 1967-74), revealed this and attracted their anger. In full co-operation with members of the ruling party of New Democracy, they proceeded to sue the paper. This is a purely political persecution and we intend to showcase this in the Greek courts.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)