to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:56 | 29.04.2013

Διεθνή

Νετανιάχου: Το Ιράν «δεν έχει υπερβεί την κόκκινη γραμμή» για τα πυρηνικά

Ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του συνασπισμού Λικούντ - Γίσραελ Μπεϊτένου


Το Ιράν δεν έχει υπερβεί την «κόκκινη γραμμή» σε ό,τι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβριο, ο κ. Νετανιάχου είχε σχεδιάσει μία κόκκινη γραμμή σε ένα χάρτινο ομοίωμα βόμβας, ώστε να καταδείξει το σημείο στο οποίο το Ιράν θα έχει συγκεντρώσει αρκετό ουράνιο σχάσιμης καθαρότητας 20%, ώστε να τροφοδοτήσει μία πυρηνική βόμβα, εάν εμπλουτιστεί περαιτέρω.

Είχε σημειώσει μάλιστα ότι το Ιράν θα μπορούσε να φτάσει στο συγκεκριμένο σημείο μέχρι τα μέσα του 2013.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Άμος Γιαντλίν, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του ισραηλινού στρατού, σημείωσε σε διάσκεψη ασφαλείας στο Τελ Αβίβ ότι «οι Ιρανοί έχουν υπερβεί την κόκκινη γραμμή» του κ. Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός βεβαίωσε για το αντίθετο, μιλώντας τη Δευτέρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του δεξιού συνασπισμού του Λικούντ με το Γίσραελ Μπεϊτένου, σημειώνοντας ωστόσο ότι το Ιράν προσεγγίζει με συστηματικό τρόπο το συγκεκριμένο σημείο.

«Δεν πρέπει να του επιτραπεί να το ξεπεράσει», τόνισε ο κ. Νετανιάχου.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι εμπλουτίζει ουράνιο μόνον για ειρηνικούς σκοπούς, στους τομείς της παραγωγής ενέργειας και της ιατρικής.

Το Ισραήλ, το οποίο θεωρείται χωρίς να έχει δηλωθεί ποτέ επισήμως, ως η μόνη πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή, έχει προειδοποιήσει ακόμη και με ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν, στο βαθμό που το τελευταίο δεν θα διακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)