to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό!

Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό η σημερινή: το σημαντικότερο φυσικό και περιβαλλοντικό αγαθό, ένα δημόσιο αγαθό, η ελεύθερη πρόσβαση στο οποίο είναι οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα...


... που θα πρέπει να προστατεύεται. Στη μνημονιακή Ελλάδα, όμως, πέρα από την ελλιπέστατη προστασία του, επιχειρείται και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προς όφελος των δανειστών και των πολυεθνικών εταιρειών. Οι κινητοποιήσεις για την προάσπισή του σήμερα (διαβάστε παρακάτω)  αποτελούν κομμάτι ενός ευρύτερου αγώνα διαρκείας, που ήδη διεξάγεται σε πολλαπλά μέτωπα.

Στο Φράγμα του Μαραθώνα το πρωί, στο Γαλάτσι με ποδήλατα το απόγευμα, στην Αθήνα το απόγευμα, οι σημερινές κινητοποιήσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, μια σειρά δράσεων «για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις διαπιστωμένες από τη διεθνή εμπειρία ολέθριες επιπτώσεις της επαπειλούμενης ιδιωτικοποίησης του νερού στη χώρα μας», όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές.

Όπως, όμως, τονίζει και το Τμήμα Οικολογίας-Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: φέτος, η «παγκόσμια ημέρα νερού» βρίσκει τον τομέα της δημόσιας και κοινωφελούς διαχείρισης των υδάτων στη χώρα μας σε κίνδυνο. Η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ που προωθείται με επιθετικό τρόπο από την τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση, στο πλαίσιο του γενικότερου ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών, θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στο απαραίτητο αυτό αγαθό και στην προστασία του ίδιου του πόρου.

 

Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι όπου εφαρμόστηκε η ιδιωτικοποίηση είχε τραγικά αποτελέσματα για τις κοινωνίες και το περιβάλλον. Παγκοσμίως σήμερα δίνεται μάχη για την επαναφορά στο δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο των εταιρειών ύδρευσης και την πολύπλευρη συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση αυτού του ζωτικού φυσικού αγαθού. 

 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης είναι οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα που θα πρέπει να προστατεύεται. Το νερό αποτελεί επίσης το σημαντικότερο φυσικό και περιβαλλοντικό αγαθό που χρήζει προστασίας και καλής διαχείρισης στο σύνολο του κύκλου του (υπόγεια νερά, ποτάμια, λίμνες, θάλασσες, ακτές, υγρότοποι κλπ.). Τέλος το νερό αποτελεί και βασικό αναπτυξιακό πόρο απαραίτητο για την παραγωγική διαδικασία προς όφελος των ανθρώπινων αναγκών.

 

Διαβάστε ακόμα:

 

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την «παγκόσμια ημέρα νερού» 2013

 
 
 Θεσσαλονίκη: κάλεσμα σε λαϊκή συνέλευση κατά της ιδιωτικοποίησης στις 28/3

Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013, στις 19:30, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, καλεί σε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση, για να οργανώσουμε τον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλονίκης.

 
 

Δράσεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις διαπιστωμένες από τη διεθνή εμπειρία ολέθριες επιπτώσεις της επαπειλούμενης ιδιωτικοποίησης του νερού στη χώρα μας.

 

Περίπου 2.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν καθημερινά από διαρροϊκές ασθένειες, εκ των οποίων θανάτων οι 1.800 περίπου συνδέονται με το ακάθαρτο νερό και τις κακές συνθήκες υγιεινής και αποχέτευσης.




 

Mαθητική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Mη μου σκοτώσετε το νερό”, από μαθητές της Α΄ τάξης του 1oυ Γενικού Λυκείου Ηγουμενίτσας

 
 
 

Στην έκθεσή της, η περιβαλλοντική οργάνωση ξεκινάει με τη διαπίστωση πως η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και της δημόσιας διαχείρισης του νερού πρέπει να αποτελεί τον κυρίαρχο στόχο της κοινωνίας στην πολιτική για το νερό.

,
 
 
 
Και λίγο παλιότερα, για την υπό εξέλιξη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας Ύδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης:
 
 
 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)