to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νερό… απ' τις πισίνες στη Μύκονο

Δεν αποκλείεται μες στο κατακαλόκαιρο το νησί των ανέμων να υδρεύεται απ' τις 2.000 πισίνες της αφού τα υδατικά αποθέματα βρίσκονται κάτω από τα όρια άντλησης και τα έκτακτα μέτρα λαμβάνονται συνήθως στο και πέντε.


Το νησί των ανέμων φαίνεται ότι ξεμένει από νερό! Το έβδομο στη σειρά κατάταξης των παγκοσμίως ακριβότερων προορισμών νησί της Μυκόνου, με τους τουρίστες να ξεπερνούν και τους 80.000 τους καλοκαιρινούς μήνες, σε λίγο μπορεί να χρειαστεί να παίρνει νερό από τις 2.000 πισίνες που βρίσκονται στο νησί. Κι αν αυτή η «πρόβλεψη» ακούγεται υπερβολική και κυνική, εντούτοις τα υδατικά αποθέματα του νησιού, λόγω υπερκατανάλωσης και κακής διαχείρισης, στερεύουν.

Τα φράγματα του Μαραθιού και της Ανω Μεράς, χωρητικότητας 2.900.000 κ.μ. και 1.000.000 κ.μ. αντίστοιχα, με «νεκρό όγκο» συνολικά 900.000 κ.μ., ήδη τον Φεβρουάριο του 2014 είχαν πραγματικά διαθέσιμες ποσότητες κάτω από 500.000 κ.μ. και 350.000 αντιστοίχως. Οι βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί από το το 2011 τουλάχιστον στο μισό και όσο κι αν έπεσαν λίγες βροχές την άνοιξη δεν έφτασαν για να μεγαλώσουν τα αποθέματα, που ήδη στο φράγμα του Μαραθιά βρίσκονται κάτω από τα όρια άντλησης, ενώ στην Ανω Μερά φτάνουν μόνο για τη γειτονική περιοχή.

Οι μονάδες αφαλάτωσης

Σε ό,τι αφορά τις μονάδες αφαλάτωσης, που θα συνιστούσαν ενδεχομένως μια λύση, η παλαιά είναι υπό επισκευή, ενώ η νέα μονάδα μπορεί να παράγει 4.500 κ.μ. ημερησίως, αλλά στην πράξη δεν ξεπερνάει τα 3.000 κ.μ.

Θελήσαμε να επικοινωνήσουμε με τη δήμαρχο Ειρήνη Γρυπάρη, αλλά ήταν πολύ απασχολημένη. Η Ε. Γρυπάρη είναι αντικαταστάτρια του δημάρχου Α. Κουσαθανά που διώκεται μαζί με τον πρώην δήμαρχο Χ. Βερώνη για παραλείψεις που ζημίωσαν πάνω από 10 εκατ. το Δημόσιο.

Μιλήσαμε όμως με την επικεφαλής του συνδυασμού Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου, Αννα Καμμή, η οποία μάς περιέγραψε τη σημερινή δύσκολη κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει το νησί.

Η Μύκονος εντάχθηκε εσπευσμένα την άνοιξη στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων ΣΑΕΠ067 (υδροδοτούμενα νησιά), εξασφαλίζοντας με μεγάλο κόστος τη μεταφορά νερού με καράβι όποτε κρίνεται αναγκαίο. Μόλις χθες έγινε ο διαγωνισμός, μας πληροφόρησε η κ. Καμμή, ενώ «το δεύτερο έκτακτο μέτρο αφορά την εγκατάσταση δύο κινητών μονάδων αφαλάτωσης στο παλιό λιμάνι, ενώ άλλες 2 θα τοποθετηθούν στο χώρο της παλιάς ανενεργής αφαλάτωσης».

Ο προβλεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης της εγκατάστασης και λειτουργίας των μονάδων δεν θα είναι πριν από τον… Σεπτέμβριο. Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, τα παλαιά δίκτυα που δεν φρόντισε εγκαίρως η ΔΕΥΑΜ να αντικαταστήσει και οι μικρής χωρητικότητας αγωγοί δεν επιτρέπουν στην υπάρχουσα νέα μονάδα αφαλάτωσης να διοχετεύει όλο το νερό που μπορεί να παράγει, μας είπε η δημοτική σύμβουλος και σημείωσε ότι αν τα δύο φράγματα που απέχουν μόλις 1,5 χλμ. είχαν συνδεθεί με αγωγό θα μπορούσαν να αποδίδουν πολύ περισσότερο.

Η υποστελέχωση, το κατεστραμμένο και ακατάλληλο δίκτυο και η επί χρόνια κακή διοίκηση του δήμου φαίνεται ότι έφεραν αυτά τα αποτελέσματα που επιμελώς και λόγω «τουριστικού» κόστους δεν γίνονται γνωστά ώστε να αντιμετωπιστούν εγκαίρως. Είναι γνωστό και με ποινικές διαστάσεις το πρόβλημα της μη είσπραξης των οφειλόμενων ποσών από μεγάλους καταναλωτές νερού στη Μύκονο μέχρι και σήμερα, ενώ η σπατάλη και η άναρχη υδροληψία από τα φράγματα και τις εγκαταστάσεις έχουν στερέψει το νησί.

Το ίδιον συμφέρον

Η Α. Καμμή μάς είπε ότι ακόμη και η δυνατότητα τα παραθαλάσσια ξενοδοχεία να έχουν στις πισίνες θαλασσινό νερό χρειάζεται 18 διαφορετικά πιστοποιητικά, ενώ για χρόνια ολόκληρα όσοι έμπαιναν στον δήμο φρόντιζαν μόνο για τα δικά τους προσωπικά και πολιτικά οφέλη. «Η σημερινή δήμαρχος προσπαθεί να ανταποκριθεί όσο γίνεται, αλλά δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει τα προβλήματα κηρύσσοντας το νησί σε έκτακτη ανάγκη από την άνοιξη, ώστε να σταματήσει η σπατάλη του νερού, διότι προφανώς δεν ήθελε να διαταραχθεί η τουριστική κίνηση. Αποτέλεσμα, τα έκτακτα μέτρα να λαμβάνονται στο και πέντε» συμπλήρωσε η κυρία Καμμή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)