to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΝΕΡΙΤ: Όταν πρυτανεύουν «ανίσχυρα ψεύδη»

Η χρήση της λέξης «αμειβόμενη» εντός παρενθέσεως σε ανακοίνωση του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ για το ασυμβίβαστο του προέδρου του, Θεόδωρου Φορτσάκη, αλλοιώνει πλήρως τις προβλέψεις του νόμου και της σχετικής εγκυκλίου και εκθέτει ανεπανόρθωτα τα μέλη του.


Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ εξέδωσε ανακοίνωση για να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο για τον κ. Θεόδωρο Φορτσάκη που είναι πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Ε.Σ. της ΝΕΡΙΤ και πρόεδρος της ΚΟΑ.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στον Ν. 4009/2011 (αρθ. 24, παρ. 2), καθώς και στην υπ’ αρ. πρωτ. Φ.122.1/178/63075/Β2/03-06-2011 εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, όπου προβλέπονται τα ασυμβίβαστα και τονίζεται ότι «απαγορεύεται στα μέλη των Πρυτανικών Αρχών να διατηρούν εξωπανεπιστημιακή επαγγελματική απασχόληση (αμειβόμενη), να κατέχουν έμμισθη θέση στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, καθώς και να ασκούν διοίκηση για λογαριασμό άλλου νομικού προσώπου. Είναι γνωστό ότι τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους και δεν λαμβάνουν καμίας μορφής αποζημίωση. Ως εκ τούτου, είναι ευνόητο ότι δεν τίθεται ζήτημα ασυμβίβαστου μεταξύ της ιδιότητος του πρυτάνεως και του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου».

Τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι ότι ουσιαστικά το ίδιο πρόσωπο κατέχει διαφορετικές θέσεις… εξουσίας. Αλλά ακόμη κι αν κανείς παραβλέψει αυτό, δεν μπορεί να παραβλέψει τη λέξη (αμειβόμενη) που έχει τοποθετηθεί στην ανακοίνωση του Ε.Σ. της ΝΕΡΙΤ. Διότι αυτή δεν υπάρχει ούτε στον νόμο ούτε στην εγκύκλιο. Στον νόμο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η ιδιότητα του πρύτανη, αναπληρωτή πρύτανη και κοσμήτορα είναι ασυμβίβαστη με κάθε επαγγελματική απασχόληση εκτός του ιδρύματος, καθώς και με την κατοχή έμμισθης θέσης στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα». Είναι ασυμβίβαστη με ΚΑΘΕ επαγγελματική απασχόληση εκτός ιδρύματος, σημειώνεται, και πουθενά δεν υπάρχει (εντός ή εκτός παρενθέσεως) η λέξη αμειβόμενη, αφού μετά συνεχίζει περιλαμβάνοντας και τις έμμισθες θέσεις.

Αλλά και στην εγκύκλιο (αρ. πρωτ. Φ. 122.1/178/63075/Β2/03-06-2011/ΥΠΔΒΜΘ) που αναφέρεται στην εξωπανεπιστημιακή απασχόληση των Πρυτανικών Αρχών είναι επίσης σαφές ότι η αναφορά γίνεται χωρίς να εξετάζεται αν η θέση είναι αμειβόμενη. Σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Από τη γραμματική και μόνον διατύπωση των ανωτέρω διατάξεων προκύπτει σαφώς ότι απαγορεύεται στα πρόσωπα, μέλη ΔΕΠ, πλήρους απασχόλησης που ασκούν τη διοίκηση ενός πανεπιστημίου να έχουν οποιαδήποτε επαγγελματική απασχόληση εκτός του Πανεπιστημίου ή να κατέχουν οποιαδήποτε έμμισθη θέση στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα». Σκοπός μάλιστα του νομοθέτη -επισημαίνεται- είναι «τα μέλη ΔΕΠ τα οποία ασκούν τη διοίκηση του πανεπιστημίου να ασχολούνται αποκλειστικά και απερίσπαστα με τη διοίκηση του αυτοδιοικούμενου ιδρύματος, για την άσκηση της οποίας έχουν εκλεγεί από την πανεπιστημιακή κοινότητα, και να μην απασχολούνται εκτός του πανεπιστημίου, ούτε ως επαγγελματίες ούτε, φυσικά, και ως κάτοχοι οποιασδήποτε έμμισθης θέσης».

Και παρακάτω η εγκύκλιος είναι ακόμη πιο σαφής: «Για την ταυτότητα του λόγου θα πρέπει να θεωρηθεί, αν και δεν προβλέπεται ρητά από την ανωτέρω διάταξη, ότι δεν επιτρέπεται στα μέλη των Πρυτανικών Αρχών των ΑΕΙ να συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου ή Ανωνύμων Εταιρειών, έστω και αν η συμμετοχή αυτή γίνεται αμισθί, αφού έχει ως συνέπεια την άσκηση διοίκησης από τον Πρύτανη ή Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου και για λογαριασμό του άλλου νομικού προσώπου, αρμοδιότητα την οποία ο νομοθέτης δεν θεωρεί συμβατή με την ιδιότητα του μέλους των Πρυτανικών Αρχών». Και σε άλλο σημείο της εγκυκλίου επισημαίνεται ότι «μέλος ΔΕΠ που έχει την ιδιότητα του Πρύτανη κ.λπ. δεν μπορεί να είναι και μέλος Διοικητικών Συμβουλίων Ανωνύμων Εταιρειών, έστω και χωρίς αμοιβή». Εστω και ΑΜΙΣΘΙ, έστω και ΧΩΡΙΣ ΑΜΟΙΒΗ αναφέρει η εγκύκλιος. Πού βρήκαν τα μέλη του Ε.Σ. της ΝΕΡΙΤ το «αμειβόμενη»; «Συνεπώς -καταλήγει η εγκύκλιος-, τόσο από το γράμμα των σχετικών διατάξεων όσο και από το πνεύμα τους, δεν προκύπτει αμφιβολία περί του ασυμβίβαστου της κατοχής θέσης Πρυτάνεως και Αντιπρυτάνεως με οποιαδήποτε εξωπανεπιστημιακή». Την εγκύκλιο υπογράφει ο τότε υφυπουργός Παιδείας Ι. Πανάρετος και ίσως έπειτα από μια τέτοια ανακοίνωση του Ε.Σ. της ΝΕΡΙΤ να πρέπει να πάρει θέση και ο σημερινός υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Τι ακριβώς λοιπόν δεν καταλαβαίνουν τα μέλη του Ε.Σ. της ΝΕΡΙΤ; Οταν αναζητούν νομικίστικα παραθυράκια και ουσιαστικά πρυτανεύουν τόσο «ανίσχυρα ψεύδη», το μόνο που καταφέρνουν τα μέλη του Ε.Σ. της ΝΕΡΙΤ είναι να εκτίθενται ανεπανόρθωτα. Με αυτόν τον τρόπο, αλήθεια, διοικούν και εποπτεύουν τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση; Ετσι αποφασίζουν για το νέο Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ, το στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο, το οργανόγραμμα, τους διευθυντές, τις προσλήψεις προσωπικού;

tags: ΝΕΡΙΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)