to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:48 | 06.07.2021

Πολιτική

Νέος Πρόεδρος της Αρχής για το μαύρο χρήμα: Θα παραιτηθώ αν δεν έχω την ανεξαρτησία μου

«Η προσωπική λειτουργική μου ανεξαρτησία, ήταν το χαρακτηριστικό μου στο δικαστικό σώμα στα 45 χρόνια που το υπηρέτησα και με αυτό θα υπηρετήσω χωρίς αμφιβολία και τον θεσμό της Ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βουρλιώτης, απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής


Με μεγάλη πλειοψηφία, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενέκρινε την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, για τον διορισμό στις θέσεις του προέδρου και αναπληρωτή προέδρου, της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Χαράλαμπου Βουρλιώτη και Παναγιώτη Καραγιάννη. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης ενώ παρόν δήλωσαν ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Κατά τάχθηκε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον εισηγητή του Θεόφιλο Ξανθόπουλο να διευκρινίζει ότι η ψήφος του κόμματος του, «δεν έχει σχέση με το λαμπρό βιογραφικό των δύο προτεινομένων επί τιμή ανώτατων δικαστικών λειτουργών αλλά με τη διαφωνία του στην θεσμική αλλαγή του τρόπου επιλογής τους που είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του υπουργού Δικαιοσύνης».

«Λιτότητα, περιεκτικότητα και σαφήνεια, με αυτές τις τρεις συγκλίσεις πορεύτηκα όλα αυτά τα χρόνια στις δημόσιες θέσεις που υπηρέτησα προερχόμενος από φτωχή οικογένεια και χωρίς να έχω κανένα στήριγμα. Η προσωπική λειτουργική μου ανεξαρτησία, ήταν το χαρακτηριστικό μου στο δικαστικό σώμα στα 45 χρόνια που το υπηρέτησα και με αυτό θα υπηρετήσω χωρίς αμφιβολία και τον θεσμό της Ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βουρλιώτης, απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βουρλιώτης, υπηρέτησε επί 45 συνεχόμενα χρόνια το δικαστικό σώμα και ως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπέγραψε το παραπεμπτικό πόρισμα για τη καταδίκη της «Χρυσής Αυγής» ως εγκληματική οργάνωση, ενώ είχε χειριστεί την υπόθεση Βγενόπουλου και της Μανωλάδας.

«Δεν είμαι ούτε σερίφης ούτε εξομολογητής να δίνω συγχωροχάρτια. Πορεύτηκα με γνώμονα μου πάντα τη λογική. Ούτε θα εξαφανίσω ούτε θα καταστρέψω ανθρώπους. Όμως, όσοι παρανόμησαν κατά του κράτους θα υποστούν τις νομικές συνέπειες. Δεν θα γίνω υπαίτιος καταστροφών ανθρώπων, αλλά και δεν υπάρχει περίπτωση να με πλησιάσει κάποιος για λόγους σκοπιμότητας. Πέρασα δύσκολες στιγμές αλλά ποτέ δεν δέχτηκα να μου υπαγορεύσουν την άποψη μου, είτε με πρόταση είτε με ανοχή σε κάποιες πράξεις. Με τις ίδιες αυτές αρχές θα πορευτώ και για οποιοδήποτε λόγο, αντικειμενικό ή άλλο δεν μπορέσω να ασκήσω το καθήκον μου, θα απομακρυνθώ μόνος μου από τη θέση αυτή», επεσήμανε με έμφαση, ο κ. Βουρλιώτης.

Κλείνοντας, αιτιολόγησε την πρόταση του να αναλάβει αναπληρωτής του ο κ. Καραγιάννης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Τον γνωρίζω από τα γυμνασιακά μου χρόνια, μαζί πορευτήκαμε, θα έχω δίπλα μου έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης και το κυριότερο, έναν άνθρωπο που θα αποφύγει τις κακές δημόσιες σχέσεις».

Από την πλευρά του, ο κ. Καραγιάννης, διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών ότι, θα συνεχίσει να υπηρετεί τις τρεις βασικές αρχές του που είναι, «εχεμύθεια, αντικειμενικότητα και αμεροληψία».

« Είχα ομαλή πορεία υπηρετώντας 40 χρόνια το δικαστικό σώμα ως εισαγγελικός λειτουργός. Χειρίστηκα σημαντικές υποθέσεις, μερικές από αυτές αφορούσαν και το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», τηρώντας πάντα, θέλω να πιστεύω, αυτές τις τρεις αρχές. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου κατά τρόπο που να μπορώ να εξυπηρετήσω τους σκοπούς του νόμου ώστε, κανείς να μην διατυπώσει κανένα παράπονο ή να υπάρξει λόγος αμφισβήτησης της ακεραιότητας μου αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας της Αρχής, σε ότι αφορά το πρόσωπο μου», κατέληξε ο κ. Καραγιάννης.

Με πληροφορίες από naftemporiki.gr

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)