to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:20 | 09.01.2023

Διεθνή

«Νέος πόλεμος» οι κυρώσεις του Ισραήλ εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής, λέει ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός

Οι κυρώσεις του Ισραήλ εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής σηματοδοτούν έναν "νέο πόλεμο", σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Στάγεχ


Οι κυρώσεις που επέβαλε το Ισραήλ στην Παλαιστινιακή Αρχή αποτελούν προσπάθεια «να την ωθήσουν στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης», εκτίμησε σήμερα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ, καταγγέλλοντας «έναν νέο πόλεμο εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Την Παρασκευή το Ισραήλ ανακοίνωσε σειρά κυρώσεων εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής, προκειμένου «να πληρώσει το τίμημα» μετά το πρόσφατο διάβημά της προς τον ΟΗΕ να εξετάσει το θέμα της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ -- η πιο δεξιά στην ιστορία της χώρας -- θα δεσμεύσει 139 εκατ. σέκελ (37,3 εκατ. ευρώ) από τα χρήματα που συλλέγει για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής για να τα δώσει στις οικογένειες θυμάτων παλαιστινιακών επιθέσεων.

Επίσης θα παρακρατήσει και άλλους πόρους της Παλαιστινιακής Αρχής, ποσό αντίστοιχο με αυτό που κατέβαλε η Αρχή το 2022 στις οικογένειες Παλαιστινίων που κρατούνται σε φυλακές του Ισραήλ επειδή διέπραξαν αντιισραηλινές επιθέσεις και στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στη διάρκεια αντιισραηλινών επιθέσεων ή συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη.

«Τα μέτρα αυτά αποτελούν έναν νέο πόλεμο εναντίον του παλαιστινιακού λαού (…) και κατά της επιβίωσης της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής», κατήγγειλε ο Στάγεχ.

«Μόνος τους στόχος είναι να ωθήσουν την Αρχή στα πρόθυρα οικονομικής και θεσμικής κατάρρευσης», εκτίμησε ο ίδιος, αν και διαβεβαίωσε ότι η πολιτική αυτή «θα αποτύχει».

«Η μόνη υπεύθυνη για την παρακμή της είναι η ίδια η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία επέλεξε να ενθαρρύνει την τρομοκρατία και τον φόνο Ισραηλινών. Δεν θα το δεχθούμε», υπογράμμισε ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, νέος υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ.

«Για όσο καιρό η Παλαιστινιακή Αρχή ενθαρρύνει την τρομοκρατία και είναι εχθρική, ποιο είναι το συμφέρον μου να τη βοηθήσω να εξακολουθήσει να υπάρχει;», διερωτήθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ενώπιον οικογενειών θυμάτων παλαιστινιακών επιθέσεων.

Το Ισραήλ αποφάσισε το Σάββατο να ανακαλέσει τις άδειες εισόδου στο ισραηλινό έδαφος τριών Παλαιστίνιων αξιωματούχων, υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος Φάταχ, του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)