to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

2:35 | 12.04.2016

Οικονομία

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από τη Δευτέρα 18/4 - Όλες οι πλευρές "βλέπουν" πρόοδο

Προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε λίγο πριν από τις 2.00 μετά τα μεσάνυχτα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διευκρινίζοντας ότι οι επικεφαλής των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα 18 Απριλίου, προκειμένου να τελειώσει η συμφωνία λίγο πριν από το Eurogroup της 22ης Απριλίου, ενώ προσέθεσε ότι όλες οι πλευρές «βλέπουν» πρόοδο στις διαπραγματεύσεις


Από τη Δευτέρα 18 Απριλίου θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup στις 22 Απριλίου. 

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στις 2.00 μετά τα μεσάνυχτα, επισημαίνοντας ότι «πάμε σε παύση εργασιών» ώστε να μπορέσουν να μεταβούν οι εκπρόσωποι τόσο των θεσμών όσο και της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (15-17 Απριλίου). Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «όπως είπε ο Ευκλείδης, δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σήμερα». Για να συμπληρώσει ο υπουργός Οικονομικών ότι «είμαστε αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα, δεν θα σας πω».
 

Νέο ορόσημο το Eurogroup της 22ας Απριλίου

Στόχος, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, είναι να επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα για να κλείσουν τη συμφωνία. Νέο χρονικό ορόσημο πλέον είναι η συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Απριλίου. Μέχρι τότε, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, το ζητούμενο είναι να έχει υπογραφεί το λεγόμενο stuff level agreement.

Ολόκληρη η δήλωση Τσακαλώτου:

Αποφασίστηκε σήμερα ότι θα έχουμε παύση των συζητήσεων για να μεταβούμε όλοι στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συμφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση ότι υπήρχε πρόοδος στα θέματα που χρειάζεται για να φτιάξουν ένα ισχυρό πακέτο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και άρα θα επιστρέψουν αμέσως μετά τη Σύνοδο για να τελειώσει αυτή η συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Θα καταλήξουμε στο stuff level agreement λίγο πριν το Eurogroup. Υπήρχε πρόοδος σε πολλά μεγάλα θέματα αλλά επειδή υπάρχουν και πολλά μικρά θέματα τα οποία δεν είχαμε καιρό να τα συζητήσουμε, δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε στο stuff level agreement σε αυτή τη φάση.
 

Αισιοδοξία για συμφωνία από το Βερολίνο, «πιθανό να κλείσει η αξιολόγηση για την Ελλάδα ως τα τέλη Απριλίου» λέει ο Σόιμπλε

Αισιόδοξο ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών εμφανίστηκε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, υψηλόβαθμο στέλεχος του οποίου έκανε λόγο για προσωρινή μόνο διακοπή των διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά και στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Β.Σόιμπλε, από την πλευρά του,  εκφράζει την αισιοδοξία του ότι είναι εφικτό να κλείσει η αξιολόγηση έως το τέλος Απριλίου, αναγνωριζει εμμέσως το δικαίωμα της Ελλάδας να αποφασίσει τα μέτρα, προσθέτοντας, όμως, ότι «ο λογαριασμός πρέπει να βγαίνει» -βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ (διαβάστε αναλυτικά). 



 

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις «βλέπει» η ΕΚΤ

Ικανοποιητική είναι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις της Ελλάδος με τους δανειστές της εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ, οι επικεφαλής των θεσμών θα μεταβούν σήμερα στην Ουάσιγκτον και θα επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος σε όλα τα θέματα. Και οι τέσσερις θεσμοί εργάζονται εντατικά μαζί με τις ελληνικές αρχές πάνω σε ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων με στόχο την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση τόσο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών, όσο και για ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με τον κ.Μπενουά Κερέ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφωνεί πλήρως με το ΔΝΤ στην ανάγκη για μια ισχυρή δέσμη μέτρων. "Ο σκοπός των συζητήσεων είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου και ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ."

 

Κομισιόν: Αιτία της προσωρινής διακοπής των διαπραγματεύσεων η συμμετοχή των εκπροσώπων της Ελλάδας και των θεσμών στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ

Την προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα για να δοθεί η δυνατότητα στους επικεφαλής του κουαρτέτου και στα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης να μεταβούν στην Ουάσινγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν.

Ο ίδιος εκπρόσωπος προσέθεσε πως η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα θα συνεχιστεί μετά το ταξίδι στην Ουάσινγκτον με σκοπό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Όσον αφορά τις διαβουλεύσεις που θα λάβουν χώρα στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε πως είναι μια «ευκαιρία» για την ανταλλαγή απόψεων των εμπλεκόμενων στελεχών από τους θεσμούς και από την ελληνική κυβέρνηση για όλα τα θέματα που βρίσκονται ανοιχτά.

Τέλος, ο Α. Βιντερστάιν επανέλαβε πως κατά το δεύτερο μέρος της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα για την πρώτη αξιολόγηση που έλαβε χώρα από τις 2 Απριλίου, σημειώθηκε «πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα πάνω σ’ ένα «πακέτο» μέτρων.

 

Αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ από την Όλγα Γεροβασίλη: Είμαστε κοντά στο τέλος της διαπραγμάτευσης 

Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα συνεχιστούν αμέσως μετά την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πραγματοποιείται από τις 15 έως τις 17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό, καθώς η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις που καλύπτουν απόλυτα τους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου.

Την περασμένη εβδομάδα, είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια, που αφορούσαν εσκεμμένη μεθόδευση κωλυσιεργίας στις διαπραγματεύσεις από την πλευρά στελεχών του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Διευθύντρια του Ταμείου χαρακτήρισε τα σενάρια αυτά «ανοησίες» και τάχθηκε υπέρ της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Μέχρι στιγμής, αυτή η πρόθεση δεν επαληθεύεται, από την στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η παραδοχή λαθών από την διευθύντρια του ΔΝΤ είναι ένα θετικό γεγονός που συμβάλλει στην κατανόηση των όσων συμβαίνουν, από την διεθνή κοινή γνώμη.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα τηρήσει κατά γράμμα την συμφωνία του Ιουλίου και υπογραμμίζει ότι το ίδιο οφείλουν να κάνουν όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις, όπως γνωρίζετε, διεξάγονται στην Αθήνα και θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα. Οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρώπη λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος. 

Υπ. Εργασίας: Διασφαλίσθηκε η απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων

Το υπουργείο Εργασίας, αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, σημειώνει:

Μετά την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης υπήρξε συμφωνία ή σημαντική προσέγγιση σε όλα τα ανοικτά θέματα, στη βάση του προσχεδίου νόμου και των κυβερνητικών προτάσεων και σε αρκετές περιπτώσεις σε ακόμη πιο θετική κατεύθυνση, ιδίως σε ό,τι αφορά τις μεταβατικές του διατάξεις.

Ειδικότερα, διασφαλίσθηκε η απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων.

Εξασφαλίσθηκε, επίσης, Εθνική Σύνταξη 384 Ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης κοντά σε αυτά της αρχικής κυβερνητικής πρότασης που προστατεύουν τους πιο αδύναμους και ταυτόχρονα δίνουν κίνητρα παραμονής στην εργασία για όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Καμιά επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί. Δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περικοπές από το πρώτο ευρώ είναι απολύτως αναληθή.

Εξίσου ανακριβείς είναι και οι πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ, «για να κλείσει η συμφωνία». Επισημαίνεται ότι η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 αποτελεί πρόβλεψη του ν. 4336/2015 (Μνημονίου) ψηφισμένη και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Ακριβώς για την προστασία των φτωχών συνταξιούχων η μεταρρύθμιση προέβλεψε την καθιέρωση της Εθνικής Σύνταξης.

Ενόψει όλων των παραπάνω, αποτελεί απολύτως εφικτό στόχο το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης μέχρι το Eurogroup και η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που αποτελεί σημαντική θεσμική τομή ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)