to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:44 | 28.01.2023

Πολιτισμός

Νέος ιστορικός περίπατος στο «Παγκράτι της κατοχής» από τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη την Κυριακή 29/1

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 10:30 το πρωί ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης θα πραγματοποιήσει ιστορικό περίπατο με θέμα την ανάπτυξη του αντιστασιακού κινήματος στο κατοχικό Παγκράτι. Τόπος συνάντησης η πλατεία Μεσολογγίου.


Το Παγκράτι ήταν μια από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανάπτυξης της αντίστασης σε περιβάλλον πόλης και παράλληλα εκδήλωσης εμφύλιων συγκρούσεων. Η αφήγηση ξεκινά από το 1922, τότε που η άφιξη των Μικρασιατών προσφύγων μετέτρεψε το Παγκράτι σε σύνορο μεταξύ παλαιών και νέων κατοίκων της Αθήνας.

Περνώντας στα χρόνια της κατοχής εξετάζεται ο κεντρικός ρόλος του γυμνασίου Παγκρατίου στην ανάπτυξη του τοπικού αντιστασιακού κινήματος και η συμμετοχή του δημιουργού Βασίλη Ρώτα, που είχε το θέατρό του στο Παγκράτι, καθώς και των Ελλήνων ηθοποιών στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ).

Οι τεράστιες δυσκολίες του αντιστασιακού αγώνα στην πόλη αποτυπώνονται στη στάση της οδού Δαμάρεως, όπου γίνεται περιγραφή της δολοφονίας ενός Γερμανού αξιωματικού από τους αιφνιδιασμένους ενόπλους του ΕΛΑΣ και στη στάση της οδού Αγίου Φανουρίου, όπου γίνεται αναφορά στο ξεκλήρισμα της οικογένειας Κότσιρα μετά την εκτέλεση τεσσάρων αδελφιών.

Στις τελευταίες στάσεις οι συμμετέχοντες βλέπουν πώς το Παγκράτι μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με την επίθεση αυτοκτονίας του ΕΛΑΣίτη Βαγγέλη Μαρτάκη κατά των Ταγμάτων Ασφαλείας από την ταράτσα του κινηματογράφου «ΠΑΛΑΣ» και μετά το ξέσπασμα της αιματηρής σύγκρουσης μεταξύ του ΕΛΑΣ, της ΟΠΛΑ και της αντικομμουνιστικής οργάνωσης Χ. Στην τελευταία στάση, έξω από το τότε κουρείο όπου εκτελέστηκε ο αρχηγός της οργάνωσης Χ Παγκρατίου, Νίκος Παπαγεωργίου, θα γίνει λόγος για τον σχεδιασμό και τον τρόπο υλοποίησης της επιχείρησης από τους άνδρες της Εθνικής Πολιτοφυλακής (πρώην ΟΠΛΑ).

Κλείστε τη θέση σας ΕΔΩ.

Δείτε αναλυτικά τις στάσεις και το σημείο συνάντησης (χάρτης) ΕΔΩ.

Μετά το τέλος του περιπάτου οι συμμετέχοντες θα δουν και θα σχολιάσουν σπάνιες φωτογραφίες από το προπολεμικό και κατοχικό Παγκράτι, στο Άλσος Παγκρατίου.

Σε κάθε περίπατο υπάρχουν τρεις δωρεάν θέσεις για ανέργους. Επίσης δωρεάν συμμετέχουν παιδιά κάτω των 12 ετών και συνοδοί ατόμων με αναπηρία. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να στείλουν mail στο [email protected] και θα τους ενημερώσουμε σχετικά με τη συμμετοχή τους.

Στη φωτογραφία του Πέτρου Μωραΐτη (φωτογραφικό αρχείο Μουσείου Μπενάκη), μια λήψη από τον βράχο της Ακρόπολης περίπου στα 1870, βλέπουμε την περιοχή όπου στη συνέχεια δημιουργήθηκε το Παγκράτι. Στο βάθος διακρίνεται ο γυμνός από δέντρα Αρδηττός και αριστερά του ο χώρος όπου λίγα χρόνια μετά κατασκευάστηκε το Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο). Το μεγάλο κτίριο αριστερά ήταν το ξύλινο μέγαρο του Ζαππείου, πριν χτιστεί στη θέση του το σημερινό.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)