to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:32 | 22.12.2019

Κοινωνία

Νέος γύρος κακοκαιρίας με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους

H πρόγνωση του καιρού - Ti προβλέπει έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας από το βράδυ του Σαββάτου


Επιδείνωση του καιρού από τα ξημερώματα της Κυριακής και από τα βορειοδυτικά, με θυελλώδεις ανέμους και με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, προβλέπει με έκτακτο δελτίο της η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με αυτό, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

Την Κυριακή:

Από τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και βαθμιαία τη δυτική Πελοπόννησο.
Από τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολική και πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία, βαθμιαία στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Από τις βραδινές ώρες στις Κυκλάδες.

Τη Δευτέρα:

Κατά διαστήματα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, με βαθμιαία εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες και από τα βόρεια.
Τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη και μέχρι τις βραδινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.
Από τις απογευματινές ώρες πιθανώς στην Κρήτη.
Παράλληλα, θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα πνέουν την Κυριακή, οι οποίοι στα πελάγη θα φθάνουν 7 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ.

Τη Δευτέρα θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων και θα φθάσουν στο Αιγαίο 7 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ.

(meteo.gr: στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Πελοπόννησο, τη Δυτική Στερεά και τοπικά στη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τη Δυτική Κρήτη αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής την Κυριακή (πάνω από 50 χιλιοστά) - Επισημαίνεται ότι ένα χιλιοστό βροχής ισοδυναμεί με ένα λίτρο νερού σε μία επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου)

Η πρόγνωση του καιρού αναλυτικά

Η πρόγνωση του καιρού το πρωί της Κυριακής αναφέρει: Nεφώσεις με τοπικές βροχές και αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα, σποραδικές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά αρχικά στα δυτικά, από τις απογευματινές ώρες στην ανατολική και πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία, βαθμιαία στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τη διάρκεια της νύχτας στις Κυκλάδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και στα πελάγη τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές οι οποίες γρήγορα από τα δυτικά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά από τις απογευματινές ώρες στην ανατολική, πρόσκαιρα την κεντρική Μακεδονία και προς το βράδυ στη Θράκη. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ στη Μακεδονία. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ και από τα δυτικά.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και γρήγορα σποραδικές καταιγίδες όπου θα είναι κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και από το απόγευμα στη δυτική Πελοπόννησο. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 και τοπικά 9 μποφόρ που από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7, στα ανατολικά και νότια 8 και στα νότια τοπικά έως 9 μποφόρ με τάση εξασθένησης τη νύχτα στα βόρεια.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές που από το μεσημέρι θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στις Κυκλάδες από το βράδυ θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές.

Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 8 και γρήγορα στις Κυκλάδες τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές που από το απόγευμα βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ. Γρήγορα θα ενισχυθούν και θα φτάσουν τοπικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 7 και σταδιακά στα ανατολικά και νότια τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές που γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες οι οποίες από τις απογευματινές ώρες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ.

Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση για τη Δευτέρα 23/12:

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές κατά διαστήματα στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο, τις πρωινές ώρες στην Θράκη και μέχρι τις βραδινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και από το απόγευμα στην Κρήτη. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και από το απόγευμα στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες και από τα βόρεια.

Ανεμοι: Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 6 με 8 και στα δυτικά και πιθανώς τα νότια πελάγη τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, ιδιαίτερα αισθητή στα βόρεια.

Οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ, www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δηλώνει πως έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων θα πρέπει:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως τροχαία κλπ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)