to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:35 | 19.10.2015

Πολιτική

Νέος γύρος διαβουλεύσεων με τους δανειστές - Στο «τραπέζι» το πολυνομοσχέδιο και το νέο πακέτο προαπαιτούμενων

Στην Αθήνα αναμένονται αύριο οι επικεφαλής των κλιμακίων της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με στόχο την αξιολόγηση του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε την Παρασκευή. Η έκθεση της αξιολόγησης των δανειστών θα συζητηθεί από το Euro Working Group, που θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη, προκειμένου να αποφασίσει την εκταμίευση της οφειλόμενης υποδόσης των 2δισ. ευρώ.


Στο τέλος της βδομάδας οι εκπρόσωποι των θεσμών θα καταρτίσουν νέα λίστα με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων για την καταβολή και της υπόλοιπης δόσης του 1δισ. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ που είναι προγραμματισμένο για τις 9 Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, η μεταρρύθμιση του  ασφαλιστικού θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα παρουσιάσει το πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών». Θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση, με στόχο το νομοσχέδιο να έχει κατατεθεί και ψηφιστεί στη Βουλή στα μέσα Νοέμβρη, καθώς έως τις 7 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση πρέπει να έχει συμφωνήσει σχετικά και με τους  δανειστές, προϋπόθεση  για  να ξεκινήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών, ξεκινώντας στις 12:00 με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπερτ Κέντερς. Στις 13:15 ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, ενώ στις 15:00 θα ακολουθήσει συνάντηση  με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σουκρί. Στις 20:30 το βράδυ, θα παρακαθίσει σε δείπνο προς τιμήν των συνέδρων της  Διεθνούς Διάσκεψης «Θρησκευτικός  Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη».

Επίσκεψη Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα

Την Πέμπτη φτάνει στην Αθήνα για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Φρανσουά Ολάντ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα συνοδεύεται από πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο και 20  επιχειρηματίες. Θα μιλήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, θα αποκτήσει τον τίτλο του επίτιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και  θα καταθέσει ένα ευρωπαικό σχέδιο  που περιλαμβάνει και την διάσωση της Ελλάδας.

Χαρακτηριστική των προθέσεων του είναι η πρόσφατη δημόσια δήλωση υποστήριξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της αναδιαπραγμάτευσης του  ελληνικού χρέους. Οι Γάλλοι επιχειρηματίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για εξαγορά της ΤΡΕΝΟΣΕ, της ΕΥΔΑΠ, για συμμετοχή σε επενδύσεις στον τομέα των  ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ είναι  ήδη παρόντες  στην κατασκευή αυτοκινητοδρόμων.

Πληροφορίες: Στο Κόκκινο, ΑΠΕ - ΜΠΕ, Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)