to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:28 | 10.04.2013

Διεθνή

Νεοναζιστική οργάνωση είχε εξαπλωθεί στις γερμανικές φυλακές

Μια μυστική νεοναζιστική οργάνωση που είχε απλώσει τα πλοκάμια της μέσα στις φυλακές της χώρας, αποκάλυψαν οι γερμανικές αρχές, μία εβδομάδα προτού ξεκινήσει στο Μόναχο η δίκη των πέντε νεοναζιστών που κατηγορούνται ότι ενέχονται στις δολοφονίες εννέα μεταναστών και μίας αστυνομικίνας την τελευταία δεκαετία.


Ο υπουργός Δικαιοσύνης του κρατιδίου της Έσσης, Γεργκ-Ούβε Χαν, ανακοίνωσε ότι η οργάνωση, η οποία αυτοδιαφημιζόταν ως «φιλανθρωπική», είχε προσπαθήσει να στρατολογήσει και την Μπεάτε Τσέπε, 38 ετών, η οποία παραμένει προφυλακισμένη ενόψει της δίκης της, στις 17 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές η Τσέπε ήταν μέλος του τριμελούς νεοναζιστικού πυρήνα NSU που ευθύνεται για τις αποκαλούμενες «δολοφονίες του ντονέρ». Οι δύο άνδρες συνεργάτες της σκοτώθηκαν το 2011, μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα ληστείας.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι αρχηγοί της νεοσύστατης ομάδας, οι οποίοι εκτίουν ποινές για διάφορα αδικήματα, χρησιμοποίησαν το ταχυδρομείο και άλλες επαφές με τον έξω κόσμο για να οργανωθούν.

Η αστυνομία ερεύνησε την περασμένη εβδομάδα τα κελιά των φυλακών, αναζητώντας στοιχεία για τη νέα οργάνωση. Σύμφωνα με τον Χαν, έγγραφα που κατασχέθηκαν στη φυλακή Χούενφελντ περιελάμβαναν και έναν κατάλογο με πιθανά μέλη. Στον κατάλογο υπήρχε το όνομα της Τσέπε και η φυλακή όπου κρατείται, όμως παραμένει αδιευκρίνιστο αν μέλη της οργάνωσης είχαν έρθει σε επαφή μαζί της.

Ο υπουργός είπε ότι οι αρχές αντιλήφθηκαν για πρώτη φορά ότι υπήρχε ένα νέο δίκτυο μέσα στις φυλακές όταν είδαν μια μικρή αγγελία στο περιοδικό Bikers News, τον Οκτώβριο του 2012.

Στην αγγελία αναφερόταν ότι μια φιλανθρωπική οργάνωση που ιδρύθηκε στις 20 Απριλίου του ίδιου έτους ζητά βοήθεια για να στηρίξει κρατούμενους. Στις 20 Απριλίου οι νεοναζιστές γιορτάζουν τα γενέθλια του Χίτλερ και η ημερομηνία αυτή χρησιμοποιείται συχνά ως «κώδικας» αντί για σαφείς παραπομπές στο ναζιστικό κόμμα.

Το νεοναζιστικό κίνημα στη Γερμανία είναι διασπασμένο σε πολλά μικρότερα τμήματα. Ορισμένες οργανώσεις έχουν τεθεί εκτός νόμου, όμως άλλες συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορες περιοχές. Μια φιλανθρωπική οργάνωση που προσέφερε οικονομική και ψυχολογική στήριξη σε φυλακισμένους νεοναζί απαγορεύτηκε το 2011.

Πηγή: tvxs

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)