to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:12 | 20.05.2015

Κοινωνία

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Ο θάνατος των δύο εργατών στα ΕΛΠΕ συμβολίζει όλα όσα πρέπει να αφήσουμε πίσω

«Είναι ώρα να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Αυτή η ανάπτυξη δε μας αφορά. Επιλέγουμε να αλλάξουμε δρόμο. Στο δικό τους δεν χωράμε»


Η ανακοίνωση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο των δύο εργαζομένων στα ΕΛΠΕ:

Μόλις χθες έχασαν τη μάχη με το θάνατο, δύο από τους τραυματίες του εργατικού ατυχήματος στα ΕΛΠΕ, στα διυλιστήρια του Ασπρόπυργου. Πρόκειται για ένα ατύχημα, η ευθύνη για το οποίο βαραίνει αποκλειστικά την επιχείρηση, για τα ελλιπή μέτρα προστασίας παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από το σωματείο των εργαζομένων για τη λήψη τους, για την πρόσληψη εργαζόμενων με εργολαβίες, χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση και με τεράστια ωράρια.

Όσο οι επιχειρήσεις δεν διαθέτουν κεφάλαια για λήψη μέτρων ασφάλειας, όσο κυριαρχεί η λογική της μεγιστοποίησης των κερδών μέσω της εντατικοποίησης της εργασίας, όσο οι εργολάβοι κάνουν πάρτυ, τα εργατικά ατυχήματα σαν αυτό που έγινε στα ΕΛΠΕ θα επαναλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι θα είναι τα θύματα στο βωμό του κέρδους των επιχειρήσεων.

Εκφράζουμε τα θερμά συλληπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων. Απαιτούμε να χυθεί άπλετο φως στα αίτια της τραγωδίας και η επιχείρηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Στο βαθμό που το ελληνικό κράτος είναι μέτοχος στα ΕΛΠΕ κι έχει πλειοψηφία στο ΔΣ της επιχείρησης θεωρούμε αυτονόητο πως θα πρέπει να μην υπάρξει οποιαδήποτε συγκάλυψη κι, επιπλέον, θα τερματιστεί άμεσα το άθλιο εργασιακό καθεστώς των εργολαβιών. Σε αντίθετη περίπτωση θεωρούμε πως θα υπάρχουν σαφέστατες πολιτικές ευθύνες.

 Απαιτούμε, επίσης, την εντατικοποίηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ και την επιβολή αυστηρότερων ποινών σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τους όρους ασφαλείας.

Η ανθρωποκτονία από πρόθεση (για κέρδος) και το εργατικό ατύχημα ως "η κακιά στιγμή", είναι ο δρόμος του κεφαλαίου, είτε ιδιωτικής είτε κρατικής ιδιοκτησίας, για τη δική του "ανάπτυξη".

Ο θάνατος των δύο εργατών στα ΕΛΠΕ συμβολίζει όλα όσα πρέπει να αφήσουμε πίσω. Η εργατική τάξη, οι νέες και οι νέοι, έχουμε ανεχτεί αρκετά. Είναι ώρα να πάρουμε πίσω τις ζωές μας.

Αυτή η ανάπτυξη δε μας αφορά. Επιλέγουμε να αλλάξουμε δρόμο. Στο δικό τους δεν χωράμε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)