to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:43 | 11.04.2020

Κοινωνία

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Κανένας Αποκλεισμός στην Εκπαίδευση

«Δωρεάν Παροχή Tablet & Η/Υ σε όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες και τους/τις εκπαιδευτικούς»


Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ:

Τον τελευταίο μήνα και εν μέσω της πανδημίας που έχει καθηλώσει το εκπαιδευτικό σύστημα, και έχει δημιουργήσει μία σειρά από προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, το Υπουργείο Παιδείας πιστό στη στρατηγική που το διέπει, έχει επιδοθεί σε έναν επικοινωνιακό εμπαιγμό της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς να προσπαθεί να βρει λύση επί της ουσίας. Αυτή τη φορά αιχμή του δόρατος αποτελεί η δωρεάν παροχή εξοπλισμού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς προκειμένου να διασφαλιστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας δια στόματος της Υπουργού δεσμεύτηκε να παρέχει δωρεάν Tablet και H/Y σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς που λόγω οικονομικών δυσχερειών δεν έχουν πρόσβαση στον απαραίτητο, για την συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εξοπλισμό. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης του οικονομικού κόστους αυτών των παροχών μέσω οικονομικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, το Υπουργείο Παιδείας διέψευσε μετά από μόλις δύο ημέρες την ίδια του την απόφαση να ζητήσει από τις εκπαιδευτικές μονάδες της χώρας να καταγράψουν τις ανάγκες που υπάρχουν στον πληθυσμό των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, σε νέα εγκύκλιο που υπογράφηκε και κοινοποιήθηκε στις 9/4/2020, διευκρινίζει ότι ο εξοπλισμός δεν θα διατεθεί τελικώς για την κάλυψη των αναγκών των φυσικών προσώπων δηλαδή των μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών αλλά για την κάλυψη των αναγκών των εκπαιδευτικών μονάδων, οι οποίες έτσι κι αλλιώς είναι πάγιες. Ωστόσο οι εκπαιδευτικές μονάδες, δηλαδή τα σχολεία, δεν λειτουργούν σήμερα, και είναι μέχρι στιγμής άγνωστο το πότε θα επαναλειτουργήσουν, επομένως καθίσταται άνευ αντικειμένου η ενίσχυσή τους με τεχνολογικό εξοπλισμό στην παρούσα συγκυρία, καθώς κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί τις σημερινές εκπαιδευτικές ανάγκες. Αντίθετα, τις εκπαιδευτικές ανάγκες εξυπηρετεί η ενίσχυση των μαθητών /τριών και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε Η/Υ και άλλον συναφή εξοπλισμό με τα απαραίτητα, προκειμένου να μπορούν σήμερα να ανταποκριθούν και να προσαρμοστούν στον τρέχοντα τρόπο διδασκαλίας, πράγμα που αρνείται να πράξει το Υπουργείο Παιδείας. Καθίσταται, επομένως, σαφές ότι το Υπουργείο Παιδείας, διαψεύδει τις ίδιες του τις υποσχέσεις, αρνούμενο να αφουγκραστεί τα πραγματικά προβλήματα και να δώσει ουσιαστικές λύσεις στις αγωνίες και τα πραγματικά αδιέξοδα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, δεν έχει κανένα σκοπό να υπερασπιστεί τη Δημόσια εκπαίδευση και την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών/τριών σε αυτή. Τα όσα επιχειρήματα προβάλει περί του αντιθέτου, εξαντλούνται μόνο σε υποσχέσεις, οι οποίες τελικά διαψεύδονται, και μόνο την επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης εξυπηρετούν και τίποτα παραπάνω.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση όλων των μαθητών/τριών καθώς και την ενίσχυση των εκπαιδευτικών μέσα από την παροχή του απαιτούμενου για την συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας εξοπλισμού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)