to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 04.06.2020

Κοινωνία

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Καμία σκέψη για κερδοσκοπία ιδιωτών στο Λόφο του Φιλοππάπου

«Οι δημόσιοι χώροι ανήκουν στους πολίτες και δημότες» τονίζει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και καλεί σήμερα, Πέμπτη 4 Ιουνίου στις 19:00 σε διαμαρτυρία στο Λόφο του Φιλοπάππου «για να καταλάβει ο κ. Μπακογιάννης και οι διοίκηση του Δήμου ότι οι δημόσιοι χώροι δεν ανήκουν στους ίδιους και τους φίλους τους»


Όπως αναφέρει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ:

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ γίνεται φανερή εκτός από την κεντρική πολιτική σκηνή και στην αυτοδιοίκηση. Σε αυτό το πεδίο βασικός εκφραστής είναι ο κ. Μπακογιάννης και ο τρόπος που διαχειρίζεται κομβικά ζητήματα που αφορούν κάθε Αθηναίο και Αθηναία.

Η δημοτική αρχή αδιαφορώντας φανερά για την καλυτέρευση του επιπέδου ζωής των πολιτών και, ειδικότερα των δημοτών της Αθήνας, έχει θέσει επί τάπητος ένα σχέδιο το οποίο επιτρέπει σε ιδιώτες να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των δημόσιων χώρων, θέλοντας να μετατρέψει την Αθήνα από μία πόλη την κατοίκων της σε μία πόλη των τουριστών της. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η τροπολογία που κατατέθηκε στις 04/03/2020 και αφορά το Λόφο Φιλοπάππου.
Η τροπολογία αυτή στερεί από τους πολίτες το δικαίωμα της δημόσιας και καθολικής χρήσης ενός εκ των μεγαλύτερων πάρκων και πνευμόνων πρασίνου της Αθήνας. Η σύσταση ανώνυμης εταιρεία ΟΤΑ με την επωνυμία «Εθνικός Κήπος-Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε.» έχει ως στόχο τη διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου από ιδιώτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμοδιότητες της Εταιρείας δεν είναι ξεκάθαρες πράγμα που σημαίνει πως ο Δήμος, χωρίς καμία πρόθεση να το κρύψει, κλείνει το μάτι στους ιδιώτες ώστε να εκμεταλλευτούν το δημόσιο χώρο αυτό με όποιον τρόπο κρίνουν. Μαλιστα ο αντιδήμαρχος περιουσίας του δήμου, κ.Σκιαδας πήγε ένα βήμα παρακάτω δηλώνοντας: <<πως μια εταιρεία στην υπηρεσία του δήμου είναι,πως κάνετε έτσι;>>. Οι πολιτικές επιλογές της δημοτικής αρχής που ξεπουλά ένα τόσο σημαντικό ιστορικό σύμβολο και έναν καταξιωμένο δημόσιο χώρο, δείχνει την εξάρτηση της από τα συμφέροντα και τους ιδιώτες.

Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση του καθ` ύλην αρμόδιου Υπουργού Πολιτισμού με αριθ. ΥΠΠΟ/ ΓΔΑΠΚ/ ΑΡΧ/ Α1/Φ1/13665/584 «Χαρακτηρισμός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου των Λόφων Πνυκός, Νυμφών, Μουσών−Φιλοπάππου, ως οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου» (ΑΑΠ 154), υπογεγραμμένη από το έτος 2008, επισημαίνεται ότι «η εξουσία διοίκησης και διαχείρισης επί οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων εκ μέρους του Δημοσίου οφείλει να ασκείται κατά τρόπο που να συνάδει προς τη φύση τους ως πολιτιστική κληρονομιά και σύμφωνα με το δημόσιο προορισμό τους. Η διοίκηση Μπακογιάννη είναι εμφανές ότι δεν ενδιαφέρεται ούτε για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, ούτε για τους πολίτες του.

Καλούμε το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο να μην παραδώσουν έναν από τους καταξιωμένους δημόσιους χώρους σε ιδιωτικά χέρια, κάτι το οποίο θα σημαίνει πρακτικά την εκμετάλλευση των πολιτών της Αθήνας από ιδιωτικά συμφέροντα. Εμείς, μαζί με συλλογικότητες, φορείς και κατοίκους θα βρεθούμε απέναντι σε τέτοιου είδους πολιτικές που αποσκοπούν στην υφαρπαγή του δημόσιου χώρου από τον πολίτη και στην εκχώρησή του στους κερδοσκόπους.

Για αυτό το λόγο καλούμε σήμερα 4 Ιουνίου στις 19:00 σε διαμαρτυρία στο Λόφο του Φιλοπάππου για να καταλάβει ο κ.Μπακογιάννης και οι διοίκηση του Δήμου ότι οι δημόσιοι χώροι δεν ανήκουν στους ίδιους και τους φίλους τους.

Οι δημόσιοι χώροι ανήκουν στους πολίτες και δημότες.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)