to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:47 | 17.07.2019

Κοινωνία

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν.Δ. επιχειρεί την υποβάθμιση και διάλυση της δημόσιας, δωρεάν και δημοκρατικής εκπαίδευσης

«Μόλις λίγες ώρες μετά την ορκωμοσίας της, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να υλοποιήσει το στρατηγικό της σχέδιο για την υποβάθμιση και διάλυση της δημόσιας, δωρεάν και δημοκρατικής εκπαίδευσης»


Η ανακοινωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τις επικείμενες αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης αναφέρει:

Μόλις λίγες ώρες μετά την ορκωμοσίας της, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να υλοποιήσει το στρατηγικό της σχέδιο για την υποβάθμιση και διάλυση της δημόσιας, δωρεάν και δημοκρατικής εκπαίδευσης. Ήδη από το προηγούμενο διάστημα οι προεκλογικές τους εξαγγελίες έδωσαν σαφή δείγματα γραφής, ετοιμάζοντας το έδαφος για την απορρύθμιση της παιδείας και την αναίρεση όλων των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είναι φανερό πως η εκπαίδευση βρίσκεται στο στόχαστρο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθεί η Ν.Δ., ακριβώς επειδή αποτελεί νευραλγικό τομέα για την οργάνωση και τη συνοχή της κοινωνίας.

Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, παρότι ισχυρίζεται ότι επιδιώκει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση της παιδείας, στην πραγματικότητα αυτό που επιχειρεί είναι η εφαρμογή των πιο σκληρών και νεοφιλελεύθερων πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί ποτέ σε επίπεδο Ευρώπης.

Η εκπαίδευση αποτελεί, σύμφωνα με την Ν.Δ., την μεγαλύτερη «επένδυση». Βασική στόχευση της νέας κυβέρνησης είναι η αποδυνάμωση και η συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Αυτό αποκρυσταλλώνεται από το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομική αυτοτέλεια των σχολείων και των πανεπιστημίων και την απόσυρση του κράτους από τον ρόλο του ως ο κύριου φορέα χρηματοδότησης της εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι η Ν.Δ. θέλει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έρμαια στις ανάγκες της αγοράς και των μεγάλων επιχειρήσεων, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την παγίωση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και την όξυνση των κοινωνικών. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το πρώτο βήμα στο οποίο προχώρησε η κυβέρνηση για την βίαιη απόσπαση του τομέα της έρευνας από το Υπουργείο Παιδείας και τη μετακίνησή του στο Υπουργείο Ανάπτυξης, μια κίνηση με τεράστιο ιδεολογικό φορτίο που στρέφεται ενάντια στην ακαδημαϊκότητα και εργαλειοποιεί την έρευνα και τη γνώση.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδιοργανώσει τη δομή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημιουργώντας ένα αυταρχικό σχολείο μέσω της εφαρμογής ενός αμφίβολου και εκδικητικού συστήματος αξιολόγησης και της άρσης των προσλήψεων μόνιμων εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης, της επαναφοράς της τράπεζας θεμάτων και της βάσης του 10, της αλλαγής του τρόπου πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και την καθιέρωση ορθόδοξης κατήχησης στα σχολεία. Αντίστοιχα, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει ήδη δρομολογήσει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την επαναφορά του αντιδημοκρατικού θεσμού του Συμβουλίου Ιδρύματος, την επαναφορά του ν+2 ορίου φοίτησης που συνεπάγεται τις διαγραφές φοιτητών, ενώ, ταυτόχρονα, στρέφεται ενάντια στον ενιαίο χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, έχοντας σχεδιάσει ήδη νέες συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων με αντιακαδημαϊκά και πελατειακά κριτήρια.

Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να μας επαναφέρει στην κανονικότητα του «νόμου και της τάξης», μια «κανονικότητα» που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τα προηγούμενα χρόνια διακυβέρνησής της.

Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα, τους φορείς, τους γονείς, τους μαθητές και τους φοιτητές να υπερασπιστούμε τον δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)