to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:34 | 09.06.2017

Κοινωνία

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Δίκαια αιτήματα ο πολιτικός γάμος και η τεκνοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια

Το νέο σύμφωνο συμβίωσης, η κατάργηση του απαράδεκτου άρθρου 347 Π.Κ., η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, η εισαγωγή Θεματικής εβδομάδας ταυτότητας και έκφρασης του φύλου στα σχολεία, είναι θετικά βήματα στην ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, όπως η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου και η πρόβλεψη της τεκνοθεσίας για ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και η προσθήκη μαθήματος για τα κοινωνικά δικαιώματα, αναφέρει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το AthensPride και τις αντίστοιχες εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις.


Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ:
 
Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες το Athens Pride και τα Pride των υπόλοιπων πόλεων, ως Φεστιβάλ υπερηφάνειας, ορατότητας και διεκδίκησης, μας υπενθυμίζουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η οικοδόμηση μιας κοινωνίας που θα εξασφαλίζει ισότητα και ελευθερία για κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε κριτήριο, απαιτεί συνεχή αγώνα για την προάσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Εξέχουσα θέση μεταξύ αυτών κατέχουν οι διεκδικήσεις της LGBTQI+ κοινότητας. Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα υφίστανται εδώ και δεκαετίες τρομακτική καταπίεση, αναφορικά με την ταυτότητα και την έκφραση του φύλου τους. Θεσμικές διακρίσεις, ρατσιστικές προκαταλήψεις, λεκτική και σωματική βία συνθέτουν την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων και τους οδηγούν πολλές φορές στο περιθώριο.
 
Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν γίνει πολύ θετικά βήματα για την ικανοποίηση πάγιων αιτημάτων της LGBTQI+ κοινότητας. Η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης παρέχει τη δυνατότητα στα ομόφυλα ζευγάρια να δώσουν στη σχέση τους νομικό περίβλημα, απολαμβάνοντας μια σειρά δικαιωμάτων. Η κατάργηση του απαράδεκτου άρθρου 347 Π.Κ. για την παρά φύση ασέλγεια μεταξύ ανδρών διόρθωσε μία αδικία που υπήρχε για χρόνια στον Ποινικό Κώδικα και διαιώνιζε την άνιση μεταχείριση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας επιτρέπει την απόκτηση συνολικής εποπτείας για το εθνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο πάνω σε περιστατικά ρατσιστικής βίας. Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας για εισαγωγή της Θεματικής Εβδομάδας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έφερε όλη τη σχολική κοινότητα (δασκάλους, γονείς, μαθητές/τριες) σε επαφή με θέματα ταυτότητας και έκφρασης του φύλου.
 
Παρά τις παραπάνω θετικές εξελίξεις, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά στην κατεύθυνση των ΛΟΑΤΚΙ+ διεκδικήσεων και, συνολικά, για τη διαμόρφωση μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας που σέβεται και αγκαλιάζει το διαφορετικό. Η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου και η πρόβλεψη της τεκνοθεσίας για ομόφυλα ζευγάρια συνιστούν δίκαια αιτήματα, για τα οποία πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν συντομότερα ο δημόσιος διάλογος, με ορίζοντα την ικανοποίησή τους. Η προσθήκη στο σχολικό πρόγραμμα ενός μαθήματος για τα κοινωνικά δικαιώματα θα συμβάλει στην εξοικείωση των μαθητών και των μαθητριών με θέματα σεξουαλικότητας και φύλου, ώστε να μην αντιμετωπίζονται αργότερα σαν κάτι εξωπραγματικό ή μεταφυσικό.
 
Στη σημερινή συγκυρία, βρισκόμαστε ενώπιον του Σχεδίου Νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, που αποτελεί σε κάθε περίπτωση τομή για τα ελληνικά δεδομένα, δικαιώνει την πολυετή και σκληρή μάχη των τρανς ατόμων και αποκαθιστά μία περίπτωση δυσμενούς διάκρισής τους. Το Σχέδιο Νόμου κινείται αναμφισβήτητα στη σωστή κατεύθυνση, μολονότι επιδέχεται σίγουρα ορισμένες βελτιώσεις. Έτσι, η συνάρτηση της δυνατότητας φυλομετάβασης με τη διαδικασία ενώπιον δικαστηρίου, η προσθήκη της αντιστοιχίας της εξωτερικής εμφάνισης στις προϋποθέσεις υπαγωγής στο νόμο και η μη αναφορά στα intersex άτομα συνιστούν ελλείμματα που πρέπει να εξεταστούν πιο προσεκτικά κατά την περίοδο της διαβούλευσης και να καλυφθούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πριν την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου προς ψήφιση.
 
Πολύ περισσότερο, πρέπει να γίνει σαφές ότι οποιοσδήποτε νόμος, όσο πλήρης και αν είναι, δεν αρκεί για την ουσιαστική άρση των έμφυλων διακρίσεων, αν η ισότητα όλων των ανεξαιρέτως των ανθρώπων δεν εμπεδωθεί στη συλλογική συνείδηση, αν με άλλα λόγια δε μετασχηματιστεί εκ βάθρων η κοινωνία. Αυτός ο μετασχηματισμός δεν εξαντλείται με τη νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά είναι μία μακρά διαδικασία, που χρειάζεται επίμονες και επίπονες προσπάθειες από όλους/ες. Απαιτεί πρώτιστα την ενδυνάμωση του LGBTQI+ κινήματος που θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Κυρίως απαιτεί, όπως ακριβώς συνέβη με το σύμφωνο συμβίωσης, το άνοιγμα του διαλόγου στη δημόσια σφαίρα, χωρίς προκαταλήψεις. Είναι λοιπόν ταυτόχρονα θέμα παιδείας, θέμα ελευθερίας και θέμα διεκδίκησης.
 
Η Νεολαία ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει αποδείξει ότι στέκεται αταλάντευτα δίπλα στην LGBTQI+ κοινότητα, συμμερίζεται τις αγωνίες της και υποστηρίζει με κάθε τρόπο τα αιτήματά της. Θεωρούμε ότι το φετινό Pride μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για ακόμη πιο αποφασιστικές μάχες και ακόμη πιο κρίσιμες νίκες, οι οποίες θα μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην κοινωνία που οραματιζόμαστε. Η συμμετοχή και η διεκδίκηση είναι αναγκαίοι όροι για την κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και για τη βελτίωση της καθημερινής μας ζωής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)