to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:45 | 10.05.2013

Κοινωνία

Νεολαία Συνασπισμού: Να απαγορεύσουμε τις απαγορεύσεις!

Ανακοίνωση της Νεολαίας Συνασπισμού για τη διεξαγωγή του Αντιαπαγορευτικού φεστιβάλ


«Το φετινό Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ γίνεται σε μία συγκυρία όπου βλέπουμε, μέσα από το νέο νόμο για τις εξαρτησιογόνες ουσίες (Ν. 4139/2013), κάποια πρώτα θετικά βήματα σε σχέση με τη διαφοροποίηση χρηστών και εμπόρων, τον εξορθολογισμό των αντίστοιχων ποινών και το δικαίωμα στη θεραπεία. Θεωρούμε, όμως, ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα, όπως:  μια πολιτική αποποινικοποίησης του χρήστη, μια ουσιαστική μέριμνα για την πρόληψη, τη μείωση της βλάβης και την απεξάρτηση, η προώθηση ενός  πλουραλισμού των θεραπευτικών μεθόδων.

Μέσα σ’ ένα καθεστώς λιτότητας και κοινωνικού εκφασισμού, οι διεκδικήσεις μας για αποποινικοποίηση της χρήσης παράλληλα με μια αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη πολιτική για τη χρήση και την εξάρτηση παραμένουν επίκαιρες, πολύ περισσότερο όταν γίνονται με άξονα την αυτοδιαχείριση, την αντιεμπορευματική λογική και την επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου.

Η διεξαγωγή, μάλιστα και του φετινού αντι-απαγορευτικού φεστιβάλ σε δημόσιο αυτοδιαχειριζόμενο χώρο (πέρυσι στο Ελληνικό-πρώην αεροδρόμιο, φέτος στο αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Βούλας) συμβάλλει στην ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην εμπορευματική χρήση-ξεπούλημα που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, διεκδικώντας έμπρακτα την εναλλακτική χρήση των χώρων, την ανάγκη οικολογικής και κοινωνικής χρήσης δημόσιων χώρων. Κόντρα σε μια λογική «ανάπτυξης» για τα συμφέροντα των λίγων, διεκδικούμε το δημόσιο χώρο ως αναφαίρετο δικαίωμα των πολλών.

Προτείνουμε μια εναλλακτική-αντιαπαγορευτική πολιτική για την αντιμετώπιση των ουσιών, που θα σέβεται το δικαίωμα της προσωπικής επιλογής, αξιοπρέπειας και υγείας των χρηστών, θα αποκόπτει το χρήστη από την εμπορία και τα ναρκωκυκλώματα, θα μειώνει τη βλάβη και θα ενεργοποιεί ένα ευρύ δημόσιο και κοινωνικό χώρο για την επιστημονική ενημέρωση, την πρόληψη, την πλουραλιστική θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη».

Το Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ καλεί εθελοντές για στήριξη στο αυτοδιαχειριζόμενο Κάμπινγκ Βούλας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)