to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:41 | 11.12.2012

Πολιτισμός

Νέοι πολυχώροι της Αθήνας: σε πείσμα των καιρών, οι καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες καλά κρατούν

Για καλή μας τύχη το πνεύμα δε συντηρείται από χαράτσια, δόσεις και spread. Κόντρα στους οικονομικά μίζερους ρυθμούς της πρωτεύουσας, νέοι χώροι τέχνης κάνουν το ντεμπούτο τους τη φετινή σεζόν σε κεντρικά σημεία της Αθήνας δίνοντας στέγη σε ποικίλες δραστηριότητες καλλιτεχνικών ομάδων.


Fabrica Athens


Η πολυδραστική ομάδα τέχνης fabrika athens έδωσε το όνομά της σε ένα υπόγειο θέατρο στον Κεραμεικό τον οποίο έφτιαξε από το μηδέν με τα χεράκια της. Αποκλειστικά και μόνο ανακυκλώσιμα υλικά για επανάχρηση όπως τσουβάλια των ΕΛΤΑ για καθίσματα, ξύλινες κολώνες της ΔΕΗ για πάγκους, λάμπες μηχανουργείων για φωτιστικά και παλιοί σωλήνες νερού για θεατρικά σταγκόνια συνθέτουν ένα ιδιαίτερο artistic βιομηχανικό σκηνικό στο οποίο αυτές τις μέρες ανεβαίνει το -βασισμένο στην κωμωδία  «Coppia Aperta» του Νάριο Φο και της Φράνκα Ράμε- έργο «Σ’αγαπώ- Σε μισώ». Στόχος της ομάδας είναι το «Fabrica Athens» να αποτελέσει έναν ελεύθερο τόπο συνάντησης δημιουργών και θεατών από όλες τις κοινωνικές και καλλιτεχνικές προελεύσεις και για αυτό κάποιες μέρες οι πρόβες της παράστασης είναι ανοιχτές για το κοινό ενώ παράλληλα διοργανώνονται τριήμερα σεμινάρια για το σύγχρονο θέατρο.


Μεγάλου Αλεξάνδρου & Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός, 694 8825612


Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων



Σε ξενίζει ο τίτλος; Αν δεν το ήξερες, ήρθε η κατάλληλη στιγμή να μάθεις ότι πριν από χρόνια, συγκεκριμένα τη δεκαετία του 1970, στην καρδιά της Κυψέλης λειτουργούσε ένας χώρος επισκευής και συναρμολόγησης τηλεοράσεων. Σήμερα μας συστήνεται ξανά με την ίδια επωνυμία ως ένας sui generis ατμοσφαιρικός πολυχώρος ο οποίος φιλοξενεί καλλιτεχνικά δρώμενα ενώ από τις 12 το μεσημέρι λειτουργεί και το καφέ. Εδώ και ένα μήνα που έχει ανοίξει τις πόρτες του, το «Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων» παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών παραστάσεων.


Κύπρου 91Α & Σικίνου, Κυψέλη, τηλ. 213 0040496


Αλεξάνδρεια



Τις ίδιες μέρες λίγο πιο κάτω, στην πλατεία Αμερικής, τις πόρτες του άνοιξε μετά από χρόνια το νεοκλασικό κτίριο στο οποίο έζησε ο Μ. Καραγάτσης, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της «Γενιάς του ‘30». Σήμερα η πρώην οικία του Καραγάτση, διατηρώντας τις καλλιτεχνικές της μνήμες, κάνει το ντεμπούτο της ως χώρος τέχνης με τίτλο «Αλεξάνδρεια». Ιθύνων νους του νεοσύστατου εγχειρήματος είναι ο ηθοποιός Βασίλης Βλάχος ο οποίος έχιε ιδρύσει και την ομώνυμη καλλιτεχνική εταιρία. Σύντομα το πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, μουσικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, παρουσιάσεις βιβλίων και εικαστικές εκθέσεις. Ήδη πάντως έχει δρομολογηθεί για τις 29 Δεκεμβρίου η πρεμιέρα της παράστασης του Κίμωνα Ρηγόπουλο με τίτλο «Πλάτες μέσα στα σκουπίδια».


Σπάρτης 14, Κυψέλη, τηλ. 210 8673655


the.flat



Μεταφερόμαστε λίγο πιο δίπλα στην πλατεία Καλλιγά, σταθερά τον άξονα της Πατησίων, χτυπάμε το κουδούνι και συναντάμε στο ρετιρέ μιας πολυκατοικίας του 1950 το καλλιτεχνικό «παιδί» του σκηνοθέτη και creative director Δημήτρη Μπογδάνου, της project manager Εύας Νικάκη και μιας λοιπής παρέας φίλων. Η ομάδα δε θα μπορούσε να βαφτίσει αλλιώς το ιδιαίτερο εγχείρημά της στο ανακαινισμένο διαμέρισμα πέρα από «the.flat» φιλοδοξώντας να στεγάσει εικαστικά -και μη- projects Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών σε μια προσπάθεια στήριξης και ανάδειξης ενός δικτύου νέων δημιουργών. Την αυλαία στο νεοαφιχθέν πολιτιστικό στέκι άνοιξε η έκθεση γραφιστών «flat.ter your life».


Καραμανλάκη 14, Κάτω Πατήσια, τηλ. 694 4528923


Snehta Residency


Σε περίπτωση που ψάχνεις  να βρεις τις σημαίνει αυτό το περίεργο όνομα του πολιτιστικού χώρου  στην Κυψέλη –όπως έχεις καταλάβει  η πολυπληθής γειτονιά του κέντρου  ανασυντάσσεται και μας εκπλήσσει  ευχάριστα- είναι απλά η Αθήνα  στα αγγλικά γραμμένη ανάποδα. Ο συμβολικός τίτλος του πρωτοποριακού project αναφέρεται στην πρόθεση του εικαστικού Αύγουστου Βεϊνόγλου να επαναπροσδιοριστεί η πόλη μέσα από την καλλιτεχνική ματιά δημιουργών. Και πώς μπορεί να γίνει αυτό; Στο μοναδικό residency της πρωτεύουσας, Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες μένουν για ένα χρονικό διάστημα, εμπνέονται από την Αθήνα και να αφήνουν το δικό τους δημιουργικό αποτύπωμα. Μάλιστα η πρώτη ομαδική έκθεση του «Snehta Residency» για την πόλη λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες, τιτλοφορείται «Ο Πρώτος Κύκλος» και αποτελείται από έργα Βρετανών εικαστικών.


Αγίας Ζώνης 1, Κυψέλη, τηλ. 694 5559124


Κείμενο: Νίκη Ρωμανού

Πηγή:  cosmo.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)