to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:07 | 11.07.2022

Πολιτική

«Νέοι ορίζοντες» υποβάθμισης των ΑΕΙ: 3η ημέρα συζήτησης για το ν/σ Κεραμέως στην Επιτροπή της Βουλής (live)

Συνεχίζεται σήμερα, Δευτέρα 11/7, για 3η ημέρα, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπ. Παιδείας με τίτλο «Νέοι ορίζοντες», που δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να εμπορευματικοποιεί περαιτέρω τις σπουδές στα Πανεπιστήμια και να χτυπά το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ - Δείτε ζωντανά τη συζήτηση


Αποφασισμένη να επιφέρει κι άλλο πλήγμα στην ανώτατη εκπαίδευση, εν μέσω καλοκαιριού, είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς θα προχωρήσει άμεσα, όπως φαίνεται, στην κατάθεση προς ψήφιση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «νέοι ορίζοντες», που συζητείται σήμερα για 3η ημέρα στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, το νομοσχέδιο πέρασε επί της αρχής μόνο με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μαζί με την Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Εκτός από τη σφοδρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ολόκληρη η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει ταχθεί κατά του νομοσχεδίου, με εκπροσώπους της να τονίζουν, όπως ο εκπρόσωπος της Συνόδου των Πρυτάνεων, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, πως «αγνοήθηκαν από τον διάλογο τα θεσμικά όργανα της ακαδημαϊκής κοινότητας και των πανεπιστημιακών οργανώσεων, ενώ πολύ μικρό μέρος των προτάσεων των πρυτάνεων έχει ληφθεί υπόψη». Ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ είχε τονίσει στην προηγούμενη συνεδρίαση ότι «υπάρχει καθολική αντίδραση της ακαδημαϊκής κοινότητας στο νομοσχέδιο για το οποίο δεν έγινε καμία διαβούλευση», ενώ ζήτησε «να ξεκινήσει το υπουργείο Παιδείας ένα ειλικρινή διάλογο με όλους τους φορείς, ώστε να υιοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο που θα συγκεντρώνει την μέγιστη συναίνεση».

Παρ'όλα αυτά, η υπ. Παιδείας κάνει πως δεν ακούει τις αντιδράσεις και προχωρά εμμονικά στη διαδικασία ψήφισης ενός νομοσχεδίου που, στο διά ταύτα, συρρικνώνει το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής:

Διαβάστε ακόμη για το νομοσχέδιο Κεραμέως:

Οι καταβολές και οι πρωτοτυπίες του νομοσχεδίου Κεραμέως

Στον δρόμο η ακαδημαϊκή κοινότητα ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως (φωτ.)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)