to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νέοι αγρότες και έξυπνη γεωργία: Το μέλλον της αγροτικής ανάπτυξης

Βρισκόμενοι προς το τέλος των διαβουλεύσεων για τους Στρατηγικούς Σχεδιασμούς των κρατών-μελών όσον αφορά την ΚΑΠ 2021-2027, παρατηρούμε ότι πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας προτίθενται να διαθέσουν ένα υψηλό ποσοστό των κοινοτικών ενισχύσεων σε προγράμματα ανάπτυξης που αφορούν νέους αγρότες και ευφυείς τεχνολογίες.


Βρισκόμενοι προς το τέλος των διαβουλεύσεων για τους Στρατηγικούς Σχεδιασμούς των κρατών-μελών όσον αφορά την ΚΑΠ 2021-2027, παρατηρούμε ότι πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας προτίθενται να διαθέσουν ένα υψηλό ποσοστό των κοινοτικών ενισχύσεων σε προγράμματα ανάπτυξης που αφορούν νέους αγρότες και ευφυείς τεχνολογίες.

Αυτή η κατεύθυνση στηρίζεται σε δυο παραμέτρους.

Η πρώτη είναι η ανάγκη ταχείας ψηφιοποίησης του αγροτικού τομέα, που σκοπό έχει την επίτευξη μέγιστου γεωργοοικονομικού αποτελέσματος με ταυτόχρονη μειωμένη χρήση συντελεστών παραγωγής( κεφάλαιο,εργασία, έδαφος) και εισροών( λιμάσματα, φυτοφάρμακα, αρδευτικό νερό) και η δεύτερη στηρίζεται στην είσοδο νέων καταρτισμένων ανθρώπων στην παραγωγή, με απώτερο σκοπό την ανανέωση των γενεών μέσω της ύπαρξης καινούργιων ιδεών και απόψεων για το μέλλον της γεωργίας.

Η νέα ‘’πράσινη’’ ΚΑΠ δείχνει νομοθετικά το δρόμο για αυτού του είδους τις επενδύσεις, αλλά η εφαρμογή σε όλο το εύρος της Γηραιάς Ηπείρου αποτελεί ευθύνη των κρατών. Στην Ελλάδα η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού είναι μια δύσκολη εξίσωση, διότι το υψηλό ποσοστό γερασμένου πληθυσμού που ασχολείται με την αγροτιά καθώς και η αδυναμία εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες( smartphones, υπολογιστές, συστήματα GPS), συνιστούν ένα διαχρονικό τροχοπέδη. 

Επομένως κρίνεται αναγκαία η άμεση ενημέρωση και υποστήριξη γεωργών και συνεταιρισμών όσον αφορά την ευφυή γεωργία και τα θετικά που θα αποκομίσουν( μειωμένο κόστος παραγωγής, μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα) με την ταυτόχρονη συνδρομή ενός γεωργικού συμβούλου που θα μεταφράζει τα δεδομένα της ευφυούς γεωργίας σε πληροφορίες πολύτιμες για τον παραγωγό( φυτοπροστασία, λιπάνσεις, αρδεύσεις).

Όσον αφορά τους νέους αγρότες, η θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση τους μέσω πιστοποιημένων φορέων του δημοσίου( ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Γεωπονικά Πανεπιστήμια, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο) οφείλει να αποτελέσει κυρίαρχο πολιτικό σχεδιασμό των εκάστοτε κυβερνήσεων, παρέχοντας όλα τα απαιτούμενα εφόδια για την υλοποίηση γεωργικής δραστηριότητας.

Η φιλοπεριβαλλοντική στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην βιώσιμη και ανθεκτική γεωργία(25% των άμεσων ενισχύσεων βάση οικολογικών προτύπων) έχει σκοπό να στηρίξει τους γεωργούς που είναι οι αποδέκτες των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις στρεμματικές τους εγκαταστάσεις και ταυτόχρονα να διατηρήσει την αγροτική οικονομία στην ύπαιθρο ζωντανή προωθώντας δυνατότητες απασχόλησης σε νέους ανθρώπους. 

Η κατάργηση  των ιστορικών δικαιωμάτων ,η μη ύπαρξη  προϋπόθεσης μόνιμης κατοικίας στην έδρα της αγροτικής εκμετάλλευσης, η επιδότηση παραγωγής και οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για τα πρώτα 5 χρόνια ένταξης σε πρόγραμμα νέων αγροτών, συνθέτουν ένα πλαίσιο προτάσεων που θα διευκολύνουν ανθρώπους μικρότερης ηλικίας να ενταχθούν με πιο ευνοϊκούς όρους στην παραγωγή.

Ο γεωργικός τομέας στην 4η βιομηχανική επανάσταση αλλάζει, γίνεται πιο ψηφιακός, μετασχηματίζεται μέρα με τη μέρα αξιοποιώντας δημιουργήματα της τεχνολογίας - αισθητήρες, δορυφόρους, συστήματα γεωγραφικής τοποθέτησης, ρομποτική.

Σκοπός της Ελλάδας οφείλει να είναι η κατάρτιση και εξοικείωση των παραγωγών , κυρίως των νέων σ αυτά τα ευφυή συστήματα, με στόχο να είμαστε μέρος των αλλαγών που συντελούνται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)