to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:23 | 14.05.2016

Πολιτική

Νεοφιλελεύθεροι σε Δράση: Νέα επίθεση από Μητσοτάκη και Θεοδωράκη στην κυβέρνηση

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο συνέδριο της νεοφιλελεύθερης Δράση - «Σήμερα που η χώρα βουλιάζει στα αδιέξοδα είναι η ώρα για ένα new deal, για μια νέα αρχή είπε ο Στ. Θεοδωράκης που εμφανίζεται πρόθυμος να συμμετάσχει στη «μεταρρυθμιστική» συμμαχία ενάντια σε κοινωνικό κράτος και κοινωνικά δικαιώματα


Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο συνέδριο της Δράσης αναπτύσσοντας όλη τη νεοφιλελεύθερεη ατζέντα διάλυσης της κοινωνίας και της οικονομίας

"Δεν είναι μέρος του προβλήματος (σ.σ. η κυβέρνηση) αλλά είναι το ίδιο το πρόβλημα", ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε ότι χρειάζεται "μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που θα τολμήσει με θάρρος και αποφασιστικότητα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις". Ο κ. Μητσοτάκης είπε επ´ αυτού ότι η ΝΔ στις επόμενες εκλογές θα είναι ο κεντρικός εκφραστής "αυτής της μεγάλης μεταρρυθμιστικής συμμαχίας που σήμερα γεννιέται στη χώρα" ενώ σημείωσε πως αντιλαμβάνεται και την καχυποψία για το κόμμα του.

"Πρέπει και εμείς να αποδεικνύουμε πως είμαστε διατεθειμένοι να αλλάζουμε. Η ΝΔ αλλάζει γρήγορα. Μπορεί να ηγηθεί τολμηρών μεταρρυθμιστικών και ασυμβίβαστων δυνάμεων", υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Πρόσθεσε επιπλέον ότι η διαχωριστική γραμμή δεν είναι ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά αλλά ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και το λαϊκισμό.

"Παρά τις όποιες διαφωνίες και διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια πρέπει να πάμε μαζί", συνέχισε χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση ως τη χειρότερη της μεταπολίτευσης. "Η ιδεολογική χρεοκοπία της αριστεράς, που δοκιμάστηκε στο καμίνι της άσκησης διακυβέρνησης, μας προσφέρει μια ευκαιρία και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε", συνέχισε και τόνισε πως ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας ζητά μεταρρυθμίσεις ενώ έκανε λόγο για "ένα λαό απογοητευμένο από την ύφεση, την ανεργία και τη φτωχοποίηση".

Ο πρόεδρος της ΝΔ συμπλήρωσε οτι "οι καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης και η μνημειώδης αποτυχία της επιβεβαίωσαν ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν μονόδρομο για να βγει η χώρα από την κρίση" και παράλληλα άσκησε κριτική και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

"Δεν υπάρχει πολιτικό κόστος, αλλά συντεχνιακό κόστος. Και αντίθετα υπάρχει πολιτικό όφελος εάν κάποιος τολμήσει να εφαρμόσει με συνέπεια μεγάλες μεταρρυθμίσεις", επισήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης για μια πιο επιθετική πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, για αξιολόγηση, για μείωση των φόρων, για ενίσχυση του ανταγωνισμού και για ένα ισχυρό κράτος που δεν θα παρεμβαίνει στην αγορά και θα έχει ρυθμιστικό ρόλο.

Για όλα αυτά, είπε, οτι υπάρχει πια ευρύτερη πολιτική συμφωνία ενώ εκτίμησε οτι τα μέτρα δεν θα αποδώσουν.

"Ο "κόφτης" είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας του Αλέξη Τσίπρα και ο λόγος που όλοι πιστεύουν οτι τα μέτρα δεν θα αποδώσουν", συμπλήρωσε και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα υπογράψει τέταρτο πρόγραμμα το οποίο, είπε, δεν θα το εφαρμόσει.

Σύμμαχος στις «μεταρρυθμίσεις» και ο Θεοδωράκης

«Σήμερα που η χώρα βουλιάζει στα αδιέξοδα είναι η ώρα για ένα new deal, για μια νέα αρχή. Ένα new deal με τις ζωντανές δυνάμεις που αγωνιούν για τη χώρα και όχι για τη δική τους καριέρα. Ένα new deal με συγκεκριμένα και χειροπιαστά μέτρα που μας αλλάζουν σελίδα» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στο 4ο Συνέδριο της Δράσης, δίνοντας το στίγμα για τις προτεραιότητες του Ποταμιού το επόμενο διάστημα.

Ο επικεφαλής του Κινήματος τόνισε ότι η νέα αυτή συμφωνία θα «πρέπει να περιλαμβάνει μια συμφωνία με τους εταίρους μας γιατί η Ευρώπη δεν έχει πάντα και σε όλα δίκιο. Ενώ στο εσωτερικό να προϋποθέτει μια συμφωνία πολιτικών και επιχειρηματιών, μια συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων και μια συμφωνία γενεών, όπως αυτή που θα μπορούσε να είχε γίνει με αφορμή το ασφαλιστικό και δεν έγινε». Συνεχίζοντας υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη «να δούμε χωρίς παραμορφωτικούς φακούς την πραγματικότητα, να βάλουμε προτεραιότητες, να μεταφέρουμε «αποτελεσματικές πρακτικές» από το εξωτερικό, να δώσουμε μάχες εκεί που είμαστε πραγματικά δυνατοί: τουρισμός – γεωργία – ναυτιλία και μυαλά».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που έφεραν το Ποτάμι και τη Δράση κοντά: « Πρέπει να ξαναστήσουμε από την αρχή το ελληνικό δημόσιο. Πρέπει να εξαφανίσουμε το κομματικό κράτος. Πρέπει να προχωρήσουμε στην άρση της μονιμότητας σε αρκετούς τομείς του δημοσίου. Πρέπει να πάμε σε μια γενναία συνταγματική μεταρρύθμιση. Μη κρατικά πανεπιστήμια. Χωρισμός κράτους-εκκλησίας. Και να ανοίξει επιτέλους η κουβέντα για την αλλαγή του πολιτεύματος. Να συζητήσουμε για το Προεδρικό σύστημα -Πρόεδρος εκλεγμένος από το λαό».

Κλείνοντας την ομιλία του, επεσήμανε ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει να ακολουθεί τον δρόμο των προτάσεων, με τις «απόλυτες προτεραιότητές του» να είναι «η αύξηση των θέσεων εργασίας, μείωση των φόρων. Σε αυτόν το δρόμο» συνέχισε «εμείς προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη συνεννόηση των παραγωγικών δυνάμεων, να στηρίζουμε αυτούς που ξεχωρίζουν και προσφέρουν και να συμμαχήσουμε με τους νεωτεριστές στις τοπικές κοινωνίες. Πρωτοστατεί λοιπόν το Ποτάμι στον διάλογο στο κέντρο και θα συνεχίσει να το κάνει. Θα είμαστε λοιπόν μαζί σ' όλα αυτά τα σημαντικά που μας ενώνουν, θα είμαστε παρόντες σ' ένα συνεχή διάλογο για να συζητάμε και τα λίγα που μας χωρίζουν. Αλλά η πεποίθησή μας είναι κοινή: η χώρα αυτή δεν έχει άλλο χρόνο. Τα παιδιά φεύγουν, οι επιχειρήσεις φεύγουν και θα πρέπει άμεσα οι δυνάμεις της λογικής, οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, να δώσουν όλες μαζί μια πειστική αντιπρόταση στον κουρασμένο ελληνικό λαό».

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)