to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:00 | 01.10.2019

Οικονομία

Νέο τρόπο ρύθμισης οφειλών εφαρμόζει από σήμερα η ΔΕΗ

Η ΔΕΗ εφαρμόζει από σήμερα, 1η Οκτωβρίου 2019, νέο σύστημα διακανονισμού οφειλών - Προκαταβολή 10% για οφειλές έως 1000€ - 30.000 αιτήματα για διακοπές ηλεκτροδότησης έχει στείλει η ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ το τελευταίο δίμηνο


Όπως αναφέρει σχετικό σημερινό δελτίο Τύπου, το νέο σύστημα προβλέπει προκαταβολές που δεν θα υπερβαίνουν το 20% ή εναλλακτικά το 30% (αν επιλεγούν περισσότερες δόσεις).

Η διαδικασία έγκρισης θα είναι αυτοματοποιημένη και θα γίνεται στα καταστήματα της ΔΕΗ με την υποβολή της αίτησης. Ο πελάτης θα χρειάζεται να προσκομίσει τον τελευταίο λογαριασμό του, την αστυνομική του ταυτότητα και τον ΑΦΜ του. Επιπλέον από την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019 θα μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις και τηλεφωνικά στο 11770.
Ο υπολογισμός της προκαταβολής και των δόσεων γίνεται, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, ως εξής:

Παραδείγματα:

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση των δόσεων και των νέων λογαριασμών που θα εκδοθούν στη συνέχεια.
Οι πελάτες που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και όσοι είναι ενταγμένοι στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών, θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους, όπως και σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κώδικα Προμήθειας.
Όσοι πελάτες δεν έχουν πλέον σύμβαση με τη ΔΕΗ, αλλά έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος, θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για εξατομικευμένη ρύθμιση, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Και «εντατικοποίηση» των διακοπών ηλεκτροδότησης

Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, η διοίκηση της ΔΕΗ επισημαίνει - προαναγγέλοντας διακοπές ηλεκτροδότησης - ότι «έχει ήδη δοθεί ρητή εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για εντατικοποίηση των αποκοπών σε πελάτες που έχουν εντοπιστεί ότι συστηματικά αποφεύγουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, συσσωρεύοντας μεγάλα ποσά οφειλής. Το τελευταίο δίμηνο έχουν προωθηθεί προς τον ΔΕΔΔΗΕ περίπου 30.000 αιτήματα αποκοπών αυτής της κατηγορίας».

Αναλυτικά το ενημερωτικό σημείωμα της ΔΕΗ για τη ρύθμιση:

• Η νέα ρύθμιση οφειλών  στη ΔΕΗ  δίνει τη δυνατότητα σε εκατομμύρια οφειλέτες να κάνουν μία νέα αρχή, με ένα διάφανο, απλό και κατανοητό τρόπο, μέσω μίας αυτοματοποιημένης και ενιαίας διαδικασίας.
• Ο οφειλέτης θα μπορεί εύκολα και γρήγορα από το σπίτι του να υπολογίσει , την προκαταβολή και τη μηνιαία δόση του, με βάση τον αναρτημένο πίνακα, ανάλογα με το ύψος του ποσού  που οφείλει.
• Η διαδικασία έγκρισης θα είναι αυτοματοποιημένη και θα γίνεται άμεσα στα καταστήματα με την υποβολή της αίτησης, ενώ αυτόματα θα δίνεται η έγκριση και για τις τηλεφωνικές αιτήσεις που θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.
• Η προκαταβολή για την ένταξη στη ρύθμιση θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν έως σήμερα και δεν θα υπερβαίνει το 20% ή εναλλακτικά το 30% εάν επιλεγούν περισσότερες δόσεις (έναντι 40-50% έως σήμερα).


Ενδεικτικά παραδείγματα:
 

• Απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύει η ρύθμιση, να εξοφλούνται στις καθορισμένες ημερομηνίες οι δόσεις και οι τρέχοντες λογαριασμοί (λογαριασμοί που εκδίδονται μετά τη ρύθμιση).

• Όποιος χάσει τη ρύθμιση, για να ενεργοποιηθεί εκ νέου θα πρέπει να καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις και τρέχοντες λογαριασμούς που εκδόθηκαν με τη ρύθμιση.

• Εφόσον ο πελάτης είναι συνεπής στην εξόφληση του διακανονισμού, δικαιούται και την έκπτωση συνέπειας στους τρέχοντες λογαριασμούς.

• Δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση έχουν και πελάτες, που σήμερα είναι ενταγμένοι σε άλλη ρύθμιση, ώστε να επωφεληθούν από μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.

• Στους πελάτες που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών, εφαρμόζεται ο Κώδικας Προμήθειας, δηλ. κάθε δόση διαμορφώνεται στο ½ του Μέσου Μηνιαίου Λογαριασμού.
Παράδειγμα 1: Οφειλή 1 έτους, ποσού 1.200€ - 24 δόσεις των 50€, προκαταβάλλεται η 1η δόση.
Παράδειγμα 2: Οφειλή 2 ετών, ποσού 3.600€ - 48 δόσεις των 75€, προκαταβάλλεται η 1η δόση.

• Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών όλων των τάσεων το πρώτο εξάμηνο ήταν στα 2,792 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2.474 δισ. ευρώ δεν έχουν διακανονιστεί. Η Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη δοθεί ρητή εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για εντατικοποίηση των αποκοπών σε πελάτες που έχουν εντοπιστεί ότι συστηματικά αποφεύγουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, συσσωρεύοντας μεγάλα ποσά οφειλής. Το τελευταίο δίμηνο έχουν προωθηθεί προς τον ΔΕΔΔΗΕ περίπου 30.000 αιτήματα αποκοπών αυτής της κατηγορίας.
Η Διοίκηση της ΔΕΗ δεσμεύεται να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες και στο πλαίσιο αυτό θα ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την κοινή γνώμη για τα αποτελέσματα της εκστρατείας που ξεκινά άμεσα.
Υπογραμμίζεται ότι η εκστρατεία για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δεν αφορά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες άλλωστε υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις στο πλαίσιο του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

tags: ΔΕΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)