to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:56 | 05.07.2014

πηγή: ekriti

Οικονομία

Νέο "σπατόσημο" - πακέτο με τις παραχωρήσεις 14 αεροδρομίων

Στην καθιέρωση ενός νέου «Σπατόσημου», ύψους 12 ευρώ για όλους τους επιβάτες εντός κι εκτός ζώνης Σένγκεν, αλλά και ενός «πλαφόν» χρεώσεων που δεν θα ξεπερνά τα 20 ευρώ ανά ταξιδιώτη συνολικά, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της παραχώρησης των περιφερειακών αερολιμένων σε ιδιώτες.


Σύμφωνα με το Βήμα, το σχέδιο, που ενέκρινε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προβλέπει την παραχώρηση 14 περιφερειακών αερολιμένων για 40+10 έτη, σε δύο συστάδες.

Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει: Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Άκτιο, Καβάλα και Χανιά.

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει: Ρόδο, Κω, Σαντορίνη, Μύκονο, Μυτιλήνη, Σκιάθο και Σάμο.

Εξαιρείται το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, το οποίο θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης για την ανάπτυξη του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι της Κρήτης.

Την 1η Νοεμβρίου 2014, όταν και εκπνέει η εικοσαετής διάρκεια του «Σπατόσημου», θα καθιερωθεί ένα νέο τέλος που θα ανέρχεται στα 12 ευρώ έως το 2024.

Από αυτό το τέλος, ποσοστό 8,5% ή αλλιώς 1,02 ευρώ, θα παρακρατείται υπέρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Δέκα χρόνια αργότερα, την 1η Νοεμβρίου 2024 το νέο «Σπατόσημο» θα μειωθεί σε 3 ευρώ ανά επιβάτη, από τα οποία η ΥΠΑ θα παρακρατεί το 35% ή αλλιώς 1 ευρώ.

Το νέο «Σπατόσημο» θα ενσωματώνεται στις συνολικές χρεώσεις των αεροδρομίων, που δεν θα ξεπερνούν τα 14,5 ευρώ για την πρώτη περίοδο της παραχώρησης και τα 20 ευρώ για την δεύτερη.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη περίοδο της παραχώρησης, κατά την διάρκεια της οποίας προγραμματίζονται επενδύσεις σε υποδομές, ύψους 200 εκατ. ευρώ από τους ιδιώτες επενδυτές, οι χρεώσεις δεν θα είναι υψηλότερες από 14,5 ευρώ, ποσό που αναλύεται ως εξής: 12 ευρώ Σπατόσημο + 1 ευρώ τέλος αεροδρομίου + 1,5 ευρώ χρέωσης ασφαλείας.

Με την ολοκλήρωση των έργων, το ανώτατο πλαφόν συνολικών χρεώσεων δεν θα ξεπερνά κατά μέγιστον τα 20 ευρώ. Στο συγκεκριμένο ποσό θα περιλαμβάνεται το νέο «Σπατόσημο», τα τέλη των αεροδρομίων και η χρέωση ασφαλείας (1,5 ευρώ).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)