to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:41 | 18.05.2017

Πολιτική

Νέο ρεσιτάλ καταστροφολογίας από τον Κυρ. Μητσοτάκη

Ακόμα και ως πολέμιος της... λιτότητας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ προκειμένου να επιτεθεί στην κυβέρνηση για το «4ο μνημόνιο»


Να αποδομήσει το αφήγημα της κυβέρνησης που πλαισιώνει το πολυνομοσχέδιο των μέτρων, επιχείρησε με την ομιλία του κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιδόμενος για άλλη μια φορά σε ακραία καταστροφολόγία.

"Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν ούτως ή άλλως το νομοσχέδιο, για την καρέκλα το κάνουν όχι για το χρέος", είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό με το σύνηθες ύφος καφενείου, ότι "κ. Τσίπρα είσαστε ικανός να πάτε και με σμόκιν στην παραλία", προκειμένου να παραμείνετε στην εξουσία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για «τα μέτρα λιτότητας του τέταρτου μνημονίου», χρησιμοποιώντας ακραία ρητορική.

"Αυτό που ζούμε είναι ένας εφιάλτης και είναι αποτέλεσμα των επιλογών των Τσίπρα και Καμμένου" ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και ισχυρίστηκε ξανά ότι... εάν δεν είχε πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά θα είχαμε βγει από την κρίση (!).

Ο κ. Μητσοτάκης, με πλεόνασμα... υποκρισίας, είπε ότι "η πατρίδα μας μετατρέπεται σε αποικία λιτότητας. Αν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος δεν είχαν έλθει στην εξουσία, όπως ήλθαν, και δεν έκαναν όσα έκαναν, η Ελλάδα, σήμερα, θα είχε επανέλθει στην ανάπτυξη". Επικαλέστηκε τις προβλέψεις, που δημοσιοποίησε στο τέλος του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις οποίες το Α.Ε.Π. της χώρας στο τέλος του 2017 θα έφτανε τα 207 δισ." και αντιπαρέβαλε με τις προβλέψεις της κυβέρνησης: "στο μεσοπρόθεσμό που καταθέτετε, το Α.Ε.Π. της χώρας στο τέλος του 2017 θα φτάσει τελικά τα 181 δις. Χάσαμε 26 δις εθνικού πλούτου. Τρία χαμένα χρόνια για την Ελλάδα. Και 14,2 δις πρόσθετα βάρη για τους Έλληνες. Αυτός είναι ο λογαριασμός Τσίπρα - Καμμένου".

Οι πιστωτές έχουν ευθύνη γιατί δεν έκαναν πράξη τις υποσχέσεις τους για την ρύθμιση του χρέους, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ότι "κι εσείς έχετε ευθύνη γιατί πήγατε να τινάξετε την χώρα στον αέρα".

Εξαπολύοντας για ακόμα μία φορά επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε: "Ανεβήκατε στην εξουσία υποσχόμενοι ότι θα ανακτήσετε την εθνική κυριαρχία και θα υψώσετε ανάστημα στους ξένους. Κι από τo «go back madame Μέρκελ», πήγαμε στο «βοήθεια, κυρία Μέρκελ!». Επεκτείνατε την Επιτροπεία για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια με το νέο Μνημόνιο".

Συνεχίζοντας την προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε: "Οικοδομήσατε την πολιτική σας καριέρα πάνω σε ωμά ψέματα και χυδαιότητες για να υπογράψετε την μεγαλύτερη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας που έγινε στην πρόσφατη ιστορία".

Αναφέρθηκε στο πολυνομοσχέδιο το οποίο χαρακτήρισε "το τέταρτο Μνημόνιο των 1.000 σελίδων και 140 δεσμευτικών δράσεων" λέγοντας: "Περιλαμβάνει μέτρα και δημοσιονομικούς στόχους πέραν του τέλους του Τρίτου Μνημονίου. Και η εφαρμογή του υπόκειται και αυτή σε συνεχείς αξιολογήσεις των δανειστών οι οποίοι θα κρίνουν το χρόνο εφαρμογής των μέτρων. Γιατί με τους δανειστές έχετε συνάψει ιερά συμμαχία. Συνομολογείτε μέτρα δημοσιονομικής ακρότητας για να μείνετε στην εξουσία. Είσαστε η καλύτερη διαφήμιση της λιτότητας στην Ευρωζώνη.

Υποστήριξε δε ότι είναι μνημόνιο αλλά χωρίς να προβλέπει πρόσθετη χρηματοδότηση. "Ζητούσατε λεφτά χωρίς μέτρα και παίρνετε μέτρα χωρίς λεφτά για τη χώρα. Το Τέταρτο Μνημόνιο είναι και βαρύ και άδικο. Περιλαμβάνει 4,9 δισ. ευρώ νέα μέτρα. Μέτρα που κανείς δεν ζητούσε πριν από 1 χρόνο και φέρουν τη σφραγίδα της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης. Με τα μέτρα αυτά ο συνολικός λογαριασμός Τσίπρα - Καμμένου ανέρχεται στα 14,2 δισ. ευρώ", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο υπενθυμίζοντας ότι έλεγε πως θα παραιτηθεί και στον υπουργό Εθνικής Αμύνης που υποσχόταν στους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων. "Κι εμείς ψηφίσαμε μνημόνια αλλά δεν το κάναμε με τόσο ενθουσιασμό", ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε επιχειρηματολογώντας ότι "Το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν βγαίνει. Και δεν βγαίνει για δύο λόγους:

-Πρώτον, γιατί έχει στρεβλό μείγμα πολιτικής. Με περισσότερους φόρους από ό,τι μπορεί να αντέξει η κοινωνία και η οικονομία μας. Και χωρίς καμία πραγματική διάθεση να μειωθεί το μέγεθος του κράτους και ο βαθμός παρέμβασης του στην οικονομία.

-Και δεύτερον, γιατί δεν είστε εσείς ικανοί να βγάλετε τη χώρα από την κρίση, την οποία διαρκώς αναπαράγετε.

Κλείνοντας είπε: "Όσοι φαντασιώνονται ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπούν ξαφνικά σε μια αποτελεσματική μεταρρυθμιστική δύναμη, να θυμούνται ότι «οι βάτραχοι μεταμορφώνονται σε πρίγκιπες» μόνο στα παραμύθια. Έτσι δεν προχωρούν ούτε επενδύσεις ούτε αλλαγές στο κράτος. Και η χώρα θα σέρνεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πολιτικούς χαμαιλέοντες. Αποφασισμένους μεταρρυθμιστές χρειάζεται".

Αναφορά όμως έκανε και σε "κάποιους νταβατζήδες που περνάνε καλά μαζί σας και έχουν διαχρονική αξία". Τέλος ανέφερε: "ψηφίστε μόνοι σας τα μέτρα βυθμισμένοι στον κυνισμό, το τέταρτο μνημόνιο είναι αποκλειστική σας ευθύνη, μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μνημόνιο Τσίπρα Καμμένου".

Και ξανά... εκλογολογία!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και κατά την δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην επίθεση του πρωθυπουργού.

«Πρώτη φορά πρωθυπουργός αναλαμβάνει σύμβουλος στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ίσως έχετε μια άλλη καριέρα μετά την πολιτική», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Αφιερώσατε την ομιλία σας στα αντίμετρα. Για το αφορολόγητο θα μας πείτε κάτι; Για τη μείωση των συντάξεων θα μας πείτε; Για την αύξηση των εισφορών»;

Σχετικά με το χρέος ο κ. Μητσοτάκης ανέγνωσε σημεία του μνημονίου που αναφέρουν ότι το χρέος έχει βελτιωθεί ως αποτέλεσμα του PSI του 2012. Παρουσίασε και την έκθεση βιωσιμότητας του 2014 του ΔΝΤ για το χρέος που ήταν θετική, ενώ αντίθετα προβλέπει εκτόξευση στην έκθεση του 2016. 

«Εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Εσείς έχετε πει κάτι για τον δημαγωγικό λαϊκισμό σας» ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Δεν είστε αθώοι του αίματος» είπε.

Απάντησε και στις προσωπικές αναφορές και ειδικότερα στη φράση τσάμπα μάγκας: «Τσάμπα μάγκας είναι αυτός που εν γνώση του λέει ψέματα για να κάνει ρεσάλτο στην εξουσία. Τσάμπα μπάγκας είναι αυτός που έλεγε δεν πληρώνω και τώρα έχει τρελάνει τον κόσμο στους φόρους. Τσάμπα μπάγκας είναι αυτός που εκλέγεται με ενισχυμένη αναλογική και όταν βλέπει ότι χάνει ψηφίζει την απλή αναλογική».

Αλλά και για την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα περί στρατηγικού αδιεξόδου είπε: «Αν είστε σίγουρος ότι η ΝΔ είναι σε στρατηγικό αδιέξοδο κάντε εκλογές και αφήστε τους πολίτες να κρίνουν».

 

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)