to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:40 | 29.06.2020

Πολιτική

Νέο πυρ ομαδόν κατά Μπακογιάννη για τον «Μεγάλο Περίπατο»

Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Νάσος Ηλιόπουλος επέκρινε τη Δημοτική Αρχή για το κόστος του εξοπλισμού (παγκάκια κ.α.), σημειώνοντας ότι είναι ένα έργο που χρειάζεται το κέντρο της πόλης αλλά οι διαδικασίες που ακολουθεί δείχνει ότι δεν σέβεται τον πολίτη.


Οι εργασίες που ξεκίνησαν στην πλατεία Συντάγματος το βράδυ του Σαββάτου και ολοκληρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας 29/6 προκάλεσαν νέες αντιδράσεις από τους Αθηναίους - ενδεικτικό είναι το «πάρτι» που στήθηκε υπό το hashtag #μεγαλος_περιγελος στο twitter.  Οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται μόνο στην τεράστια ταλαιπωρία των οδηγών Ι.Χ. και δικύκλων αλλά έχουν να κάνουν με την τελική διαμόρφωση των χώρων καθώς και το κόστος υλοποίησης των έργων.

Η έντονη κριτική μεταφέρθηκε και στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το βράδυ της Δευτέρας, όπου  ο δήμαρχος Αθηναίων ισχυρίστηκε ότι πιστεύει στο τρίπτυχο «διάλογος, συναίνεση και συνεργασία», χωρίς όμως να αποφύγει τις σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης για έλλειψη διαλόγου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Νάσος Ηλιόπουλος επέκρινε τη Δημοτική Αρχή για το κόστος του εξοπλισμού (παγκάκια κ.α.), σημειώνοντας ότι είναι ένα έργο που χρειάζεται το κέντρο της πόλης αλλά οι διαδικασίες που ακολουθεί δείχνει ότι δεν σέβεται τον πολίτη.

Αναλυτικά, όσα τόνισε η Ανοιχτή Πόλη: «Είμαστε εντελώς αντίθετοι με τη διαδικασία υλοποίησης της πιλοτικής φάσης του έργου που γίνεται, αντίθετα με τις αρχικές διαβεβαιώσεις, χωρίς επαρκή διαβούλευση και με υπέρογκο προϋπολογισμό τον οποίο η Δημοτική Αρχή ψήφισε μόνη της  στην Οικονομική Επιτροπή προσβάλλοντας κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας. Χωρίς καμία επιστημονική γνωμοδότηση προχώρησε στην επιλογή του εξοπλισμού (παγκάκια, φυτά κλπ) με περιοριστικές προδιαγραφές, ασφυκτικό πλαίσιο κατάθεσης προσφορών και παράδοσης του εξοπλισμού.

»Ακόμα σημαντικότερο απουσιάζει οποιαδήποτε μέριμνα για την ασφαλή συνύπαρξή των αναπήρων και εμποδιζόμενων ατόμων με ΙΧ, ποδήλατα και ΜΜΜ, αλλά και για την επιβίβαση/αποβίβασή τους από ΜΜΜ και αναπηρικά οχήματα. Ζητάμε να περιληφθούν τα ανάπηρα και εμποδιζόμενα άτομα και οι φορείς τους σε μια ευρεία, ανοιχτή και ουσιαστική διαβούλευση που πρέπει έστω και τώρα να ξεκινήσει για τις παρεμβάσεις στο κέντρο. Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει ότι οποιαδήποτε απόπειρα περιορισμού των μετακινήσεων με ΙΧ μέσα προϋποθέτει την ενίσχυση των ΜΜΜ με πύκνωση και χρονική επέκταση των δρομολογίων τους.

»Η δημοτική αρχή πρέπει να πιέσει τον ΟΑΣΑ προς αυτή την κατεύθυνση και να θεσπίσει μια κυκλική δημοτική γραμμή που να καλύπτει τις ανάγκες του Εμπορικού Τριγώνου. Η υπαρκτή ανάγκη αλλαγών στο κέντρο κατέληξε να γίνεται «για την πόλη και τους ανθρώπους της » δίχως την πόλη και τους ανθρώπους της. Η εικόνα που βλέπουμε σήμερα προσβάλλει τους κατοίκους, διώχνει τους εργαζόμενους, απωθεί τους επισκέπτες. Η Ανοιχτή Πόλη καταψήφισε την οικονομική υλοποίηση και καταγγέλλει  την Δημοτική Αρχή».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Ν. Ηλιόπουλος: Παγκάκια, ζαρντινιέρες και άλλες ιστορίες κακοποίησης του κέντρου της πόλης

Ο Παύλος Γερουλάνος, επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι Εσύ», ανέφερε ότι ο Μεγάλος Περίπατος έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε επίπεδο εφαρμογής, αισθητικής και οικονομικό.

Ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης, Νίκος Σοφιανός κατήγγειλε «επικοινωνιακή καταιγίδα που προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για το Μεγάλο Περίπατο» που, όπως είπε, έχει εξελιχθεί σε «Μεγάλη Ταλαιπωρία».

Ο Γιώργος Καραμπελιάς επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα για την Ελλάδα», έκανε λόγο για παραβίαση της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε, όπως ανέφερε, «προσωρινά μέτρα» λόγω του κορονοϊού.

Σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν άτομα με ειδικές ανάγκες και ιδιαίτερα τα άτομα χωρίς όραση στους χώρους του Μεγάλου Περιπάτου που έχουν διαμορφωθεί μέχρι τώρα, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία για τις γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου ενώ η Ντίνα Ρέππα, επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα», έκανε λόγο για σημαντική αύξηση των ρύπων στο κέντρο της Αθήνας, από την εφαρμογή του Μεγάλου Περιπάτου λόγω κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Στις τοποθετήσεις τους οι κύριοι Ηλιόπουλος, Γερουλάνος και Σοφιανός καταδίκασαν την επίθεση που δέχθηκε χθες στο Μεταξουργείο ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)