to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:41 | 07.02.2023

Κοινωνία

Ατελείωτη τραγωδία στο Αιγαίο: Τουλάχιστον 3 νεκροί σε νέο ναυάγιο, 11 ακόμα άνθρωποι αγνοούνται

Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντος, στη βάρκα, που είχε ξεκινήσει νωρίς το πρωί από ακτή κοντά στο Αϊβαλί, επέβαιναν συνολικά 41 άτομα.Εχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 19 άτομα, ενώ 8 ακόμα άνθρωποι βρέθηκαν από πεζές περιπολίες της Αστυνομίας στα βουνά της περιοχής, όπου κατέφυγαν αμέσως μετά το ναυάγιο, υπό το φόβο της επαναπροώθησης - ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η απάνθρωπη πολιτική της Ευρώπης - Φρούριο υπεύθυνη για τις προσφυγικές τραγωδίες στο Αιγαίο


Τρείς νεκροί (δυο γυναίκες και ένας άνδρας) νεαρής ηλικίας είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του ναυαγίου βάρκας με πρόσφυγες που συνέβη στις 6.30 περίπου το πρωί της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή της Προβοσκίδας στον 'Αγιο Γεώργιο Θερμής στην ανατολική Λέσβο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντος, στη βάρκα που είχε ξεκινήσει νωρίς το πρωί από ακτή κοντά στο Αϊβαλί, επέβαιναν συνολικά 41 άτομα. Από αυτά έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 19 άτομα από το Λιμενικό Σώμα το οποίο τους ανέσυρε από τη θάλασσα, ενώ άλλα οκτώ άτομα έχουν βρεθεί από πεζές περιπολίες της Αστυνομίας στα βουνά της περιοχής όπου κατέφυγαν αμέσως μετά το ναυάγιο.

Από τους διασωθέντες 10 άτομα, έξι άνδρες, τρεις γυναίκες και ένα βρέφος νοσηλεύονται με υποθερμία και κακώσεις πιθανά και κατάγματα από το χτύπημα τους στα βράχια της ακτής.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα λίγο μετά τις 6.30 το πρωί, η βάρκα έπεσε με δύναμη πάνω στα βράχια κάτω από το στρατιωτικό φυλάκιο της Προβοσκίδας στον Άγιο Γεώργιο της Θερμής. Σκίστηκε και οι άνθρωποι που επέβαιναν έπεσαν στη θάλασσα. «Τα κύματα τους χτυπούσαν πάνω στα βράχια... Απίστευτες εικόνες με ανήμπορους ανθρώπους που κοπανιόντουσαν πάνω στα κοφτερά βράχια» λέει.

(βίντεο από την τοπική ιστοσελίδα «stonisi.gr»)

Το τραγικό αυτό περιστατικό καταγράφεται μέσα σε ελάχιστα 24ωρα από το ναύαγιο στη Λέρο, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερα μικρά παιδιά και μία γυναίκα, ενω εξακολουθούν να αγνοούνται τρεις άνθρωποι.

Το επίσημο δελτίο τύπου του Λιμενικού Σώματος (απ'όπου και οι φωτογραφίες):

Σε εξέλιξη βρίσκεται, από πρωινές ώρες σήμερα, επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, προς εντοπισμό αγνοούμενων αλλοδαπών στην θαλάσσια περιοχή ''Προβοσκίδα'' ανατολικά ν. Λέσβου.

Ειδικότερα, μετά από εντοπισμό λέμβου σε βραχώδες σημείο στην ως άνω περιοχή, ξεκίνησαν άμεσα έρευνες από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α. από αέρος, ενώ από ξηράς επιχειρούν στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και κλιμάκια ΕΛ.ΑΣ και Π.Υ.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 19 αλλοδαποί, ενώ έχουν ανασυρθεί τρεις (03) σοροί.

Κατά δήλωσή τους, επέβαιναν περίπου σαράντα ένας (41) αλλοδαποί σε λέμβο, η οποία είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια. Να σημειωθεί ότι, κατά τον εντοπισμό τους, κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι δυσμενείς με ανέμους βορειοανατολικούς εντάσεως 6 BF. Οι έρευνες συνεχίζονται ενώ εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η απάνθρωπη πολιτική της Ευρώπης - Φρούριο υπεύθυνη για τις προσφυγικές τραγωδίες στο Αιγαίο

«Η αδιέξοδη, ανιστόρητη και τελικά απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ για μια Ευρώπη-φρούριο με τις χώρες πρώτης υποδοχής να καλούνται να παίξουν το ρόλο του «δεσμοφύλακα» και του «κροκόδειλου» της Ευρώπης, όπως κάνει πρόθυμα και η δική μας κυβέρνηση, είναι στην ουσία η πολιτική που «θρέφει» τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών, που δίνει πάτημα στην Τουρκία να εργαλειοποιεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό και επιτρέπει να γίνεται μικροπολιτική στις πλάτες κατατρεγμένων ανθρώπων» τονίζουν σε κοινή τους δήλωση οι Γ. Ψυχογιός, Γ. Μπουρνούς και Κ. Αρβανίτης

Γ. Μπουρνούς: Να μην συνηθίσουμε την τραγωδία

Η δήλωση Γιάννη Μπουρνού, βουλευτή Ν. Λέσβου, αν. τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Αντιπροέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς:

Για άλλη μια φορά στις ακτές της Λέσβου και των άλλων νησιών του Αιγαίου ξεβράζονται πτώματα απελπισμένων. Ελπίζοντας να βρεθούν ζωντανοί στα παγωμένα νερά της θάλασσάς μας όλοι οι μέχρι τώρα αγνοούμενοι, ας το πούμε ξανά: Να μη συνηθίσουμε την τραγωδία, να μη μάθουμε να προσπερνάμε αδιάφοροι το δράμα των συνανθρώπων μας που θαλασσοπνίγονται στις ακτές μας. Το οφείλουμε στην ανθρωπιά μας, στον πολιτισμό μας, στο ήθος που μας κληρονόμησαν οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας.

Οι ροές των μεταναστών και των προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Οι άνθρωποι αυτοί, κατά κανόνα, έχουν προορισμό τις εύπορες χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έναντι πακτωλού εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει επιλέξει να μετατρέψει τα νησιά μας σε χώρους μόνιμης κράτησης και εγκλωβισμού, αντί να αγωνιστεί για κοινή, ευρωπαϊκή διαχείριση του προβλήματος, με ασφαλείς διαδρόμους, υποχρεωτική αλληλεγγύη όλων των κρατών μελών και δίκαιη ανακατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, η ελληνική κυβέρνηση και η ευρωπαϊκή ηγεσία οφείλουν να υποχρεώσουν την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αντί να χρησιμοποιεί τους απελπισμένους για συναλλαγή με την Ευρώπη και προσπορισμό ωφελημάτων.

Ιάσονας Αποστολόπουλος:  Δεν είναι τραγωδία. Είναι η πολιτική της μη διάσωσης και των pushback.

«Είναι εμφανές ότι επιχειρούν το πέρασμα σε αυτές τις συνθήκες γιατί θα εντοπιστούν πιο δύσκολα από τις αρχές που τους επαναπροωθούν και τους βασανίζουν», σημειώνει ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, και προσθέτει:

«Όταν οι άνθρωποι επαναπροωθούνται 6-7 φορές ο καθένας θα επιχειρούν να ρισκάρουν την ζωή τους μέχρι να τα καταφέρουν. Κι έτσι πνίγονται. Δεν είναι τραγωδία. Είναι η πολιτική της μη διάσωσης και των pushback».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)