to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νέο Πολάρ

Πολάρ, ένα περιοδικό θεωρητικής προσέγγισης της αστυνομικής λογοτεχνίας, που προσφέρει εννοιολογικά εργαλεία για μια απολαυστικότερη ανάγνωσή της.


Κυκλοφόρησε το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Πολάρ», που είναι αφιερωμένο στο ομώνυμο γαλλικό είδος αλλά και στη συνέχειά του, το νεο-πολάρ. Στο αφιέρωμα περιλαμβάνονται: συνέντευξη του Μ. Αττιά, άρθρο του Λ. Μπολτανσκί, αλλά και άρθρα συντακτών του περιοδικού, όπως του Α. Αποστολίδη για τη σχέση του Μελοδράματος με το είδος, και του Κ. Καλφόπουλου για την πολιτική του διάσταση κ.α.

Πέρα από το αφιέρωμα, διαβάζουμε και πολλά άλλα ενδιαφέροντα. Για το ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα και τη γενιά του ’30 (τότε που τα μυθιστορήματα δημοσιεύονταν σε συνέχειες σε περιοδικά και εφημερίδες), για την επίδραση που είχε το αστυνομικό στον Καραγάτση, και για το «Μυθιστόρημα των Τεσσάρων», που έγραψε μαζί με τον Μυριβήλη, τον Τερζάκη και τον Βενέζη.

Διαβάζουμε για την έννοια της ηθικής στην αστυνομική λογοτεχνία, που δεν είναι μονοδιάστατη, για το πώς και «ο Σιμενόν και ο Κάφκα μας αναγκάζουν […]να κοιτάξουμε με ορθάνοιχτα μάτια πράγματα που θεωρούσαμε ότι δεν θα έπρεπε να βλέπουμε και όμως δεν μπορούμε να παραβλέπουμε».

Διαβάζουμε για την «Κληρονομιά του Τορτζ Σμάιλι» του γνωστού ήρωα του Λε Καρρέ, αλλά και για τον ποιητή, μυθιστοριογράφο, δημοσιογράφο, δοκιμιογράφο, ανθολόγο, ευθυμιογράφο, κριτικό και γαστρονόμο Μονταλμπάν, τον σημαντικότερο ισπανό συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας, που ανέδειξε τη συνάφεια πολιτικής και εγκλήματος, καθώς και της σχέση Ιστορίας και κοινωνίας.

Διαβάζουμε για τον συγγραφέα του «Θα φτύσω στους τάφους σας», Μ. Βιαν και τη χειραφέτηση των μαύρων στην αστυνομική λογοτεχνία. Για τον γερμανικό εξπρεσιονισμό, το film noir και τη δυσπιστία στις αξιόλογες φιγούρες του παρελθόντος.

Στο τεύχος υπάρχει συνέντευξη του Γ. Λεονταρίτη για την υπόθεση Πολκ και τον Γ. Μαρή, τη μόνη ίσως φορά που «ο Μαρής δεν κατασκεύασε μια ιστορία μυστηρίου, αλλά την έζησε ο ίδιος», συνέντευξη του Β. Χατζηβασιλείου για τη σχέση ατομικού και συλλογικού στην πεζογραφία της Μεταπολίτευσης και πολλά άλλα ενδιαφέροντα.

Πολάρ, ένα περιοδικό θεωρητικής προσέγγισης της αστυνομικής λογοτεχνίας, μιας κατεξοχήν πολιτικής λογοτεχνίας σήμερα, το οποίο προσφέρει εννοιολογικά εργαλεία στον αναγνώστη για μια βαθύτερη κατανόησή της, αλλά και για μια απολαυστικότερη ανάγνωσή της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)