to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:04 | 23.08.2021

Πολιτική

«Νέο περιβάλλον» για ανεμβολιάστους ετοιμάζει η κυβέρνηση, ενώ η Ελλάδα παραμένει ουραγός στους εμβολιασμούς

Την Τρίτη το απόγευμα οι ανακοινώσεις για ανεμβολίαστους - «Παράθυρο» για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού - Με τσαμπουκάδες σε όσους δασκάλους δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν «ξεκινά» τη νέα σχολική χρονιά η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που σημαντικό ποσοστό δεν έχει εμβολιαστεί, δια στόματος της υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή



«Δυστυχώς μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας αρνείται να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια, αρνείται τον εμβολιασμό» επισήμανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και κυρίως δεν μπορεί να παραμένει όμηρος αυτών των αντιλήψεων» συνέχισε και σημείωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρεμποδίσει τον άνθρωπο που θέλει να εργαστεί, να δημιουργήσει, τον νέο που θέλει να διασκεδάσει».

«Αύριο το απόγευμα θα ανακοινωθούν μέτρα και όσοι δεν επιθυμούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα νέο περιβάλλον», είπε ακόμη.

«Δεν έχουμε φτάσει το 80% όσον αφορά το ποσοστό εμβολιασμού των εκπαιδευτικών. Δεν παύει να είναι αμελητέο το 20 με 25% των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών. Περισσότεροι οι καθηγητές και λιγότεροι οι δάσκαλοι που εμβολιάστηκαν» δήλωσε η Ζέττα Μακρή στον ΣΚΑΙ, ενώ αποκάλυψε πως οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα τεστ.

Όλα αυτά, καθώς απρόβλεπτο φαίνεται ότι είναι το μέλλον σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας της Covid-19 στην Ελλάδα, με κάποιους να εκφράζουν φόβους ακόμα και για 800 διασωληνωμένους τον Σεπτέμβρη, ενώ ορισμένα νοσοκομεία φαίνεται να δείχνουν ήδη τα όριά τους.

Επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Ο Γ. Οικονόμου άφησε ανοιχτό το παράθυρο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες κατηγορίες πληθυσμού. Όπως ανέφερε «η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού παραμένει ένα ενδεχόμενο που θα αξιολογήθεί και θα απασχολήσει και τις επιτροπές των ειδικών αλλά και τις ανακοινώσεις αύριο».

Επιστροφή της μάσκας και περιορισμός συναθροίσεων

Σε ερώτημα για το αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την επιστροφή της μάσκας για όλους στους εξωτερικούς χώρους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι στα μέτρα που οριστικοποιούνται και θα ανακοινωθούν αύριο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων περιορισμός που έχει να κάνει με τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται σε έναν χώρο.

Μάλιστα, ο Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για «πλαίσιο μέτρων που θα είναι αποτελεσματικά και θα μπορούν να ελέγχονται» και απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες παραπέμποντας στις επίσημες ανακοινώσεις που θα γίνουν αύριο το απόγευμα.

Όπως ξεκαθάρισε, «τα μέτρα δεν θα εμποδίζουν όσους θέλουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, να διασκεδάσουν αλλά και να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του ΕΣΥ».

«Η χώρα και η κυβέρνηση θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να αποτρέψουν την επιστροφή σε περιοπέτειες που ζήσαμε στο παρελθόν και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να πείσουμε τους πολίτες για τους κινδύνους που διατρέχουν με βάση τα επιστημονικά δεδομένα ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε αν στα μέτρα είναι και εκείνα για τον τουρισμό, όπως κλείσιμο συνόρων, αλλά το απέκλεισε.

Το «τείχος ανοσίας» δεν βρίσκεται εκεί που θα έπρεπε

Στο ερώτημα ποιος είναι ο ποσοτικός στόχος για το τείχος ανοσίας είπε ότι «δεν είμαστε εκεί που θέλαμε να βρισκόμαστε αλλά σκοπός μας είναι να πείσουμε να χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι το δώρο που μας έκανε η επιστήμη και δεν είναι άλλο από το εμβόλιο».

Ερωτηθείς ποιο είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων, είπε ότι είμαστε σε ένα ποσοστό στις ευπαθείς ομάδες στο 65% που πέφτει στο 55-56% στον ενεργό πληθυσμό.

Σκληρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους καθηγητές, χωρίς να έχουν επιτευχθεί οι στόχοι

Κυβερνητικοί τσαμπουκάδες σε δασκάλους και καθηγητές ενόψει νέας σχολικής χρονιάς: Το 25% δεν έχει προλάβει να εμβολιαστεί

Είκοσι με 25% των εκπαιδευτικών παραμένει ανεμβολίαστο, σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας Ζέτα Μακρή.

Επιπλέον, διεμήνυσε ότι «όσοι εκπαιδευτικοί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ δε θα προσέρχονται και δε θα παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες».

Υπάρχει μέριμνα, τόνισε η υφυπουργός Παιδείας, για να μη μείνει κανένα κενό σε περίπτωση που δε συμμορφωθούν καθηγητές. «Οι αναπληρωτές που κάνουν τις δηλώσεις στην πλατφόρμα δηλώνουν και εάν θέλουν να είναι πλήρως ή μερικής απασχόλησης με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου σε ό,τι αφορά 3μηνες συμβάσεις για κάλυψη κενών λόγω COVID» ανέφερε. 

«Οι εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο θα έχουν πιστοποιητικό νόσησης, οι εμβολιασθέντες θα έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους θα είναι υποχρεωμένοι με δική τους ευθύνη να κάνουν εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα. Τα ίδια μέτρα ισχύουν και για τους μαθητές άνω των 12 ετών, η διαφορά είναι ότι τα παιδιά θα κάνουν αυτοδιαγνωστικό τεστ» είπε.

«Για τους εκπαιδευτικούς με δική τους ευθύνη είναι ξεκάθαρο» απάντησε η υφυπουργός σε ερώτηση αν θα πληρώνουν από την «τσέπη» τους τα τεστ οι ανεμβολίαστοι. 

Εμβολιασμοί εκπαιδευτικών: Δεν έχουν φτάσει το 80%

«Δεν έχουμε φτάσει το 80% όσον αφορά το ποσοστό εμβολιασμού των εκπαιδευτικών. Δεν παύει να είναι αμελητέο το 20 με 25% των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών. Περισσότεροι οι καθηγητές και λιγότεροι οι δάσκαλοι που εμβολιάστηκαν» δήλωσε η Ζέττα Μακρή στον ΣΚ¨ΑΙ. 

Η υφυπουργός σημείωσε ότι τα εξειδικευμένα μέτρα θα γίνουν έγκαιρα γνωστά, ενώ θα υπάρχουν πρόσθετα μέτρα προφύλαξης στα σχολεία, πέραν των εμβολιασμών. 

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι ο εμβολιασμός είναι μεγάλο όπλο, αλλά δεν αναιρεί τα άλλα μέτρα. «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε ενδεχομένως και τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, άκουσα στον ΣΚΑΪ την κ. Παγώνη να λέει ότι κακώς καταργήθηκε η χρήση της στους εξωτερικούς χώρους, θα πάρουμε τις αποφάσεις με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής» συμπλήρωσε. 

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η τηλεκπαίδευση

«Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρχει δια ζώσης εκπαίδευση… Σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα υπάρχει τηλεκπαίδευση πχ εκπαιδευτικός που νοσεί, ή παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά ο κανόνας θα είναι δια ζώσης εκπαίδευση» κατέληξε.

Με πληροφορίες από alfavita.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)